Godbiter i pollisten
Få øynene opp for Portugals nye vinstjerne

Få øynene opp for Portugals nye vinstjerne

Luis Seabras viner er relativt nye på markedet, men har vært i Norge et par år og demonstrerer solid kvalitet – i både hvitt og rødt. Stjernestatusen hadde han allerede før han startet opp for seg selv i 2012.
25 Juli 2018 - 13:45

Granito Cru Alvarinho 2016 er en strålende vinho verde hvitvin med solid kjøttfull gul syrlig frukt og et underliggende mineralpreg. Den har så god frukt at den uten problem tar vanskelige aromaer i form av syre, salt og/eller røyk. Den følger derfor mer enn gjerne sushi av alle typer.

Bak denne vinen står altså Luis Seabra som i 2012 etter ni år som vinmaker hos Niepoort valgte å starte opp for seg selv. Den første vinen var Granito Cru Alvarinho. Druene kjøper han fra fire små parseller Melgaço i den nordlige delen av Vinho Verde. Denne delen av Vinho Verde er kjent for sitt svakt rosa granittjordsmonn, som sørger for alvarinho med godt lagringspotensial. I vinkjelleren lar Luis den ferdiggjærete vinen (kun spontangjæring her og bare gamle store fat) få gjøre seg fetere på bunnfallet i nærmere et år.

Les mer om Vinho Verde/Minho

Mens det er granittjordsmonn i Vino Verde, er det skifer i de beste parsellene i Douro. Derfor kaller han porteføljen herfra for Xisto som betyr skifer på portugisisk.

Luis Seabra i en av parsellene han får druer fra. Foto: alexandre_delmar
 

Og skifer ligger i bakgrunnen som et mineralsk-jordlig preg i Xisto Ilimitado Tinto 2016 som er hans rimeligste røde Douro og den som det er størst tilgjengelighet av. Den er en typisk Douro-vin i den forstand at den har mange druer i miksen. Likevel leser jeg at den i 2015-årgangen (som var riktig så god) ble avvist av Douros vinmyndigheter som «defekt». Den måtte derfor ha det mindre prestisjefylte betegnelsen vinho (altså vin) og ikke Douro DOP. Men i 2016 er åpenbart alt i orden ifølge etiketten. Og 2016 er for øvrig sist ut av offisielt deklarerte portvinsårganger, og den første siden 2011 (selv om mange vinhus på selvstendig basis har lansert vintage portvin.

Les mer om Douro og portvin

 
 

Druene til denne tørre rødvinen fra «skifer uten grenser» (det betyr altså navnet) kommer fra hjertet av portvins-Douro, nemlig Cima Corgo. I disse parsellene har skiferen en gyllen farge, mens i andre kan den være kaldere, grå og sågar blå. Jo kaldere farge på skiferen, jo mer struktur til vinen gir jordsmonnet. Luis’ røde toppviner kommer fra blåskifer i Cima Corgo. Forskjellen på Xisto Cru Tinto og Indie Xisto Tinto, begge smakt i 2014-årgang i september i fjor, er ikke veldig stor rent sensorisk eller strukturelt. Indie er ørlite grann åpnere og Cru viser litt mer eik, men de har ulik druemiks med omtrent like mange druesorter og forskjellig opphav, selv om vi snakker om korte avstander. Forskjellen vil nok bli mer tydelig med alder for de tørre rødvinene fra Douro lagrer veldig godt.

Aller mest imponerende i Luis Seabra-portføljen er den hvite Xisto Cru Branco 2015 som i likhet med de to andre toppvinene kommer i mikrokvanta til Norge. Druematerialet kommer fra Douro Superior som ligger høyere og dermed er litt kjøligere enn Cima Corgo. Parsellene som har både skifer og granitt ligger ved 650-700 meter over havet og vinstokkene er like gamle som for de røde toppvinene, mer enn 80 år gamle. Selv om druene bærer obskure navn som rabigato, síria, gouveio, viosinho og donzelinho branco, har likevel den resulterende vinen stort raffinement.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her