Drikke
Fantastiske viner for kjelleren

Fantastiske viner for kjelleren

Alt Gunter Künstler tar i blir til gull, eller riktigere gullgrønn vin med en intensitet og dybde i mineralkarakteren du skal lete lenge etter.
Aase E. Jacobsen
30 April 2014 - 14:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hans Künstler Hochheim Hölle Riesling Trocken Goldkapsel 2012 (6673)er rett og slett fantastisk med imponerende fylde og konsentrasjon. En vin som holder fint i 20 år, og om du skulle finne på å drikke den i dag, må den innom en karaffel et par timer.

Best av alle

At denne vinen har fått halehenget Goldkapsel er for å markere at Hölle-vinmarken ga noe helt spesielt i 2012. Vanligvis konkurrerer den med Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Trocken GG 2012 (97551)om å være best fra Künstlers store portefølje av parseller i Rheingaus beste skråninger.

Men i 2012 er Hölle best av alle på toppnivå, altså Grosses Gewächs som er betegnelsen på de tørre vinene fra Grosse Lage, parallellen til franske grand cru, regisserte av VDP, en forening som samler knapt 200 vinprodusenter.

Trenger tid

Kjennetegnet for Hölle og for så vidt også Kirchenstück, er at viner herfra og på dette nivået trenger lang tid på å komme fram. Det gjelder for så vidt samtlige viner fra Künstler som alltid viser mer og mer mellom hver gang de smakes.

2012 er imidlertid overraskende sjenerøs, men det er nok mer et tegn på at i dette året klarer selv ikke Hölle å være reservert.

Forskjellen på de to vinmarkene er liten og er relatert til jordsmonnet. Mens den første har et tyngre mergeljordsmonn er den andres lettere på grunn av innslag av sand. Utover det er de naboer og den vesentlig mindre Kirchenstück ligger nordvest for Hölle, i denne nedre delen av skråningen mellom Hochheim og Flörsheim, tett på elven Main, som er en sideelv til Rhinen.

Kabinett for best pris

Det aller beste forholdet mellom kvalitet og pris byr de to tørre kabinett-utgavene fra disse to vinmarkene på. Både Künstler Hochheimer Hölle Riesling Kabinett Trocken 2013 (96750)og Künstler Hochheim Kirchenstück Riesling Kabinett Trocken 2012 (97554)er viner som er lekre i glasset nå og som vil utvikle seg videre i kjelleren i mange år. Men når Kirchenstück og Hölle heter kabinett trocken er de altså ikke Grosses Gewächs, eller GG på folkemunne. Kravene til utbytte er strengere for GG som i tillegg må ha minst spätlese-nivå.

Derfor er Künstler Kirchenstück Riesling Auslese Trocken 2002 (4150) et ekstra godt kjøp all den tid den er laget av spesielt utvalgte druer (auslese) – og ikke minst er 11 år gammel. En flott vin til en lang rekke kjøttretter og som fortsatt holder i mange år.

Og Künstler Hochheimer Hölle Riesling Auslese 2010 (1807) viser hvor lekker også en søt vin blir fra denne vinmarken. 2010s heftige syrer i kombinasjon med vinmarkens evne til å gi druer med høy modning kommer veldig godt til uttrykk gjennom denne vinen som kommer til å utvikle seg i sikkert 40 år i kjelleren, godt hjulpet av de ekstra syrene og sødmen.

Her kan du sammenligne alle vinene fra Kirchenstück

Og her er alle vinene fra Hölle

Denne skråningen har ytterligere tre toppvinmarker, Domdechaney, Königin-Victoriaberg og Stein. Men det er bare Kirchenstück og Hölle som så langt har kvalifisert til Grosses Gewächs som altså kommer fra Grosse Lage, men som tidligere het Erste Lage og ga Erstes Gewächs. Den høyst forvirrende begrepsbruken ble introdusert fra 2012-årgangene av VDP, foreningen som eier begrepene, og hvor Künstler er medlem. Min erfaring så langt er at selv medlemmene har problemer med å forklare den nye klassifiseringen.

Uendelig mange viner

I ytterkant ligger Stielweg og Herrnberg som Künstler også lager topp viner fra, men da i en helt annen prisklasse. Særlig er Künstler Hochheimer Stielweg Riesling trocken Alte Reben 2011 (96751)et kupp. De gamle vinstokkene sørger for mye kraft i denne vinen.

 

Künstler Hochheimer Herrnberg Riesling Trocken 2013 (96797)som er å få i mange polutsalg, er mer elegant og delikat i stilen. En ultraklassisk Rheingau-riesling med et fint potensial.

I henhold til VDPs kvalitetspyramide burde begge nå kvalifisere til Erste Lage som er nivået over Ortswein, altså village, som for disse vinene ville være Hochheim. Men VDP har glemt et nivå i sin franskinspirerte pyramide, og det er «lieu-dit», enkeltvinmark uten premier eller grand cru-status. Inntil videre får disse vinene leve uten klar VDP-identitet, men det gjør ikke noe så lenge vi kan glede oss over de gunstige prisene.

I god tysk tradisjon lager Künstler en nærmest uendelig lang rekke med viner, de aller fleste tørre, og samtlige veldig gode kjøp.

Her finner du alle vinene fra Künstler

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
Vinmarkfoto: Kay Gaensler
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet
Dagens rett
Pasta med fersk og røkt ørret

Denne fargeklatten øker stemningen rundt middagsbordet

Pasta med fersk og røkt ørret og friske grønnsaker er ikke bare fargerik og smakfull, men også rask å lage, enten den lages av rester eller nyinnkjøpt vare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her