Gi grillmaten en makeover

Gi grillmaten en makeover

Det skal ikke store tidsinvesteringen til for å gi grillbeina en fornyet grillsmak. Her er en oppskrift du vil like.

Butikkhyllene bugner av ferdigmarinert og -krydret kjøtt som bare er å slenge på grillen. Selvsagt er dette lettvint, men det er ikke til å komme fra at marinadene og krydderblandingene smaker om ikke mistenkelig, så i alle fall til tider deprimerende likt.

Karamellisert

Med bittelite planlegging kan du neste gang grillen skal fyres opp, by på grillribbe eller nakkekoteletter som smaker noe helt annet enn grillkrydder. Asiatiskinspirert med en touch italiensk borger for mye smak, både surt, søtt og krydret.

Selv om det sitter langt inne hos noen å akseptere en rosévin som følge til grillmaten, er det ikke til å komme forbi at Rosaura 2014 (33115) fra Feudi di San Gregorio er den perfekte partner. Den har akkurat nok fruktsødme og fylde til å møte alle smakene i maten samtidig som den er frisk og leskende.

Uansett er den et godt valg når det ikke er enighet om det skal være rødt eller hvitt, eller når det rett og slett er for varmt til å drikke rødvin.

Storselger

Men rødt kommer vi ikke utenom. Og det er lett å finne gode alternativer, også i den rimelige prisklasse. Spanske Castillo de Maluenda Viñas Viejas 2012 (20889) er et funn i så måte. En krydret bærdominert vin med god saftighet og fine tanniner. Krydderpreget matcher veldig godt med det fra maten og særlig er den velegnet i møte med grillaromaene som for denne retten blir lett karamelliserte og sotete, som resultat av sødmen i marinaden, og fungerer greit til maten.

Veldig godt kjøp

Like godt passer sørfranske Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2012 (31930) . Her får du nemlig mye gode smaker som mørke bær, sjokolade, kaffe, urter og jordsmonn pakket inn i god saftighet. Den er veldig bløt og innsmigrende sammen med det grillete kjøttet, og kanskje den aller beste matchen.

Marinert og grillet spareribs med raita og nudel-, tomat og aspargessalat

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

4 og en halv time

Ingredienser

 
 
Marinade
Nudel-, tomat- og aspargessala
1 pakke(r)
2 stk
hvitsløksfed, revet
Raita
0.5 l
yoghurt, naturell
1 stk
stk

Fremgangsmåte

Bruk 2 kg tynnribbe av svin skåret opp til spareribs, alt. såkalt grillribbe. Du kan også bruke nakkekoteletter hvis du ønsker mindre fett.

land marinaden. Legg kjøttstykkene i en solid plastpose eller plastboks og hell marinaden over. Legg i kjøleskapet. Snu posen et par ganger i løpet av marineringen som bør vare minst 3-4 timer, aller helst natten over.

Grill kjøttstykkene over direkte varme i 10-15 minutter på hver side, avhengig av tykkelse, eller noe lenger hvis du bruker indirekte varme, snu et par ganger underveis for å sjekke at at kjøttet ikke blir altfor svartsvidd og pensle med marinaden.

Nudel-, tomat- og aspargessalat:
Kok nudlene etter anvisning på pakken. La dryppe godt av. Kok aspargesene i lettsaltet vann et par minutter. Varm opp olje i en stekepanne eller aller helst wok og fres hvitløk og sjalottløk til alt er mykt. Tilsett nudlene og la frese med. Deretter aspargesene som du har kuttet i to på tvers hvis de er lang, også på langs hvis de er tykke. Rør inn cherrytomatene. Rist gresskarkjerner i tørr stekepanne og dryss oppå salaten sammen med noen skiver (eller grovrevet) parmesan. Drypp soyasaus og limesaft over til slutt.
 
Raita:
Riv squashen, dryss over litt salt og ha i et dørslag. La stå i en halvtime. Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time. Hvis du bruker den fetere tyrkiske eller greske yoghurten, behøver du ikke gjøre det. Bland yoghurt, agurk, hvitløk, koriander og chilisaus og smak til med salt og pepper.
 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen