Dagens rett

Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu

En slik kombinasjon setter fart på smaksløkene og smilebåndet
Foto: (Matprat.no)

En slik kombinasjon setter fart på smaksløkene og smilebåndet

Bare smatt på ordene: Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu. Selv om du dropper noen av elementene, blir det suksess.
17 September 2022 - 00:00

Retter med mange elementer er perfekt for en høstsøndag, eller en lørdag med godt selskap rundt bordet. Da har du tid til å planlegge retten, og det er selve essensen til å lykkes. Da blir selv en oppskrift som denne med mange ingredienser og elementer fullt overkommelig. Belønningen er de brede smilene når de første munnfullene er fortært.

Mange flere oppskrifter med indrefilet finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu

Helstekt indrefilet med oksehale- og jordskokkragu

Fremgangsmåte

  1. Indrefileten: Den ytre hinnen på indrefileten skjæres av med en spiss kniv. Sort
    pepper brennes i tørr og varm stekepanne 2-3 minutter, avkjøles og grovknuses.
  2. Krydre fileten med pepperet, salt og salvie.
  3. Stek fileten i varm panne på alle sider, stikk så inn et steketermometer.
  4. Stekes i ovn på rist ved 160 °C i ca. 30 minutter til steketermometeret viser 55 °C for rød filet og 60 °C for medium stekt filet.
  5. La så fileten hvile 15-20 minutter så kjøttsaften får satt seg.
  6. Oksehale- og jordskokkragu: Brun oksehalene i en jerngryte, tilsett vann til det dekker halene, ha i salt, pepper, laurbærblad og kok opp. La halene småkoke i gryten med lokk på i ca. 1 time.
  7. Grønnsakene skrelles og vaskes, kuttes grovt og tilsettes i gryten. Ha i mer vann hvis det ikke dekker alle ingrediensene. Kok under lokk til kjøttet er mørt, ca. 1½ time.
  8. Ta oksehalene opp til avkjøling. Halene er lettest å rense når de er lune. Kraften siles og kokes inn til halv mengde, 30-45 minutter uten lokk. Ta av 7 dl kraft til saus og poteter.
  9. Sjalottløken skrelles og finhakkes. Kok den med rødvin uten lokk til marmeladekonsistens.
  10. Tilsett de rensede oksehalene og spe på med kraft.
  11. Skrell og del jordskokk i små terninger. Ha de i gryta.
  12. La det småkoke ca. 15 minutter og rør i gryta jevnlig.
  13. Pass på så det ikke koker tørt og brenner seg. Smak til med salt, pepper, litt sitronsaft og hakket salvie.
  14. Rødvinsaus til indrefilet: Sjalottløk skrelles og finkuttes. Ha i en gryte og tilsett rødvin, kok dette ned til en "marmelade" og tilsett kraft.
  15. Dette kokes inn til halv mengde, ca. 15 minutter. Sil og rør inn kaldt smør. Smak til med salt og pepper.
  16. Braiserte poteter: Potetene vaskes og skjæres i båter, brunes i en stekepanne. Sjalottløk og hvitløk skrelles og kuttes, salvie vaskes.
  17. Ha alt dette i en ildfast form med olivenolje og oksekraft. 
  18. Bak potetene i ovn ved 160 °C i ca. 45 minutter. Smak evt til med litt salt og pepper.
  19. Aspargesbønner og bacon: Skjær av endene på bønnene og kok i ca. 5 minutter. Avkjøles i kaldt vann. Fordel bønnene i buketter. Rull hver bukett inn i en baconskive og stek i litt smør i 2-3 minutter,

Mange flere oppskrifter med indrefilet finner du her

Lær mer om hvordan du skal tilberede biffkjøtt her 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022

Forsiden akkurat nå - 2

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her