Dagens rett

Jarlsberg-gratinert fersk sild og poteter med høstsalat

Når fersk sild serveres på denne måten, vil alle ha
Foto: (ALLEKO)

Når fersk sild serveres på denne måten, vil alle ha

Sild er en av havets delikatesser vi kan spise så mye vi vil av. Proppfull av smak og sunnhet.
11 Oktober 2022 - 00:00

Av sild blir du snill, heter det. Det er noe vi alle kan ta til oss og gjøre oftere.

Fersk sild er en delikatesse vi burde spise mye mer av. 

Om du får panikk av hel fisk som ligger i fiskedisken, husk at det går an å be om at den fileteres. Nå om høsten er den litt større og da blir filetene større.Silda har mye skjell, så den må skrapes. Kanskje de i fiskedisken sågar gjør det for deg? 

Inspirasjonen til denne retten kommer fra en nå velbrukt kokebok: Fisk og Vin fra Gastronomisk Institutt. Den var med spekesild, som i svenskenes favoritt Janssons fristelse, men fersk sild er enda bedre.   

Se alt det gode du kan lage med sild

Jarlsberg-gratinert sild med høstsalat

Jarlsberg-gratinert sild med høstsalat

Fremgangsmåte

  1. Gratengen: Sildefiletene skjæres rene for bein og deles opp i biter på ca 1 cm.
  2. Hvis du har hel sild, husk å skrape den før du fileterer den. 
  3. Kokte poteter renses for skall og skjæres i tynne skiver .
  4. Riv osten fint.
  5. Løken kuttes i tynne skiver.
  6. Hvitløk og persille finhakkes.
  7. Poteter, løk og halvparten av silden legges lagvis med hvitløk, persille, salt og pepper mellom lagene i en ildfast form.
  8. Hell over fløte. Topp med revet ost og legg resten av sildebitene på toppen. 
  9. Gratiner i ovn ved 180 grader i 10 min. Tiden i ovn kan variere med størrelse og tykkelsen på leget i formen.
  10. Dryss over finhakket dill.
  11. Høstsalat: Blomkål og brokkoli renses og skjæres i små biter à ca 2 cm.
  12. Gulrot, stangselleri og purre kuttes i julienne.
  13. Blansjer alle grønnsakene lett i ca 15 sekunder.
  14. Avkjøl i kaldt vann og tørk grønnsakene.
  15. Hell så alt i en bolle.
  16. Bland olivenolje, eddik, salt og pepper og hell over.

Inspirasjonen til denne retten kommer fra kokeboken: Fisk og Vin fra Gastronomisk Institutt.

Se alt det gode du kan lage med sild

Se hvordan du lager din egen sursild her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her