Julekaker 7 og 2 slag

Redaksjonen
18 Desember 2004 - 12:45

Julebakst

7. slag

En ekte fattigmann med cognac

En ekte fattigmann med cognac

Fremgangsmåte

Visp egg og 6 ss melis til eggedosis. stivpisk fløten med 2 ss melis.
 
Bland kremen med eggedosis, og tilsett cognac og kardemumme.
 
Ha i ca. 300 gr av melet. Resten brukes til utbakning.
 
Deigen dekkes til, og settes i kjøleskap over natten.
 
Ta deigen på bakebordet, og elt den lett sammen.
 
Formes til en pølse, som deles opp i emner.
 
Kjevl ut en tynn leiv som trinses ut i ca 6 cm brede remser.
 
Deretter trinses de over på motsatt side til 10 cm lange snipper.
Trins et lite hull i midten av hver snipp, og tre den ene spissen gjennom hullet.
La hvile på en fjøl, til de er stekeklare.
 
Varm opp smult i en tykkbunnet kjele, eller gryte.
 
Det er varmt nok når det freser rundt skaftet på en tresleiv.
 
Legg max 4 fattigmann i gryten av gangen, for at smulten ikke skal tape varme.
Snu kakene med engang de kommer opp, slik at det ikke danner seg luftblærer.
 
La kakene steke til de er lys gyllen brune. Taes opp av gryten med en stekegaffel, og legges på rist kledd med kjøkkenpapir, slik at oljen renner vekk.
 
 
 

Sendt inn av aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mormors krumkaker

Mormors krumkaker

Fremgangsmåte

  1. Visp egg og sukker til eggedosis . Bland i hvetemel og evt. vaniljesukker.
  2. Smelt smør og avkjøl det før det haes i røren.
  3. Bland i litt kaldt vann hvis røren blir for fast.
  4. Varm jernet. Ha i en god teskje røre. Press jernet godt sammen, slik at kakene blir tynne og fine.
  5. Ha en skjærefjøl ved siden av jernet. Legg kakene på fjøla, og snurr dem rundt krumkakekrummeren med en gang. Kakene stivner fort.
  6. Ha ny røre i jernet når kaken er ferdig formet. Prøv også å form noen som skåler.
  7. Legg de nystekte krumkakene over undersiden av et glass. Hvelv en kopp forsiktig over, så fasongen blir fin.
Fyll med is, multekrem o.l.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du enkelt Goro

Slik lager du enkelt Goro

Fremgangsmåte

Smelt smør og avkjøl. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland i vannet.
 
Tilsett mel og fett vekselsvis. Vaniljesukkeret haes i melet.
 
Deigen må blandes godt, men ikke overdriv.
 
Dekk deigen med plast, og la den hvile i kjøleskap natten over.
 
Lag nøyaktig pappmønster av jernet. Kjevle små porsjoner av deigen til tynne leiver.
 
Skjær ut etter mønsteret. Legg de ferdigjevlede deig platene på en lett melet fjøl.
 
Legg mellomleggspapir mellom platene, og legg gjerne flere lag oppå hverandre.
 
Settes kaldt til de skal stekes. Varm jernet, og legg i deigplatene.
 
Trykk jernet sammen, slik at mønsteret kommer godt frem.
 
Stekse lyst gylne. Bruk stekespade for å få kakene ut av jernet.
 
Legg kakene på en fjøl, og del dem med en skarp kniv. Skjær vekk ujevne kanter.
Avkjøles på rist.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Slik lager du enkelt sandkaker

Slik lager du enkelt sandkaker

Fremgangsmåte

  1. Rør smør og melis hvitt.
  2. Ha i egg, malte mandler og hvetemel.
  3. La deigen stå kaldt natten over.
  4. Trykk deigen ut i usmurte sandkakeformer.
  5. Stek kakene gyldne ved 180 C i ca 15 min.
  6. Hvelv formene på en plate. Når kakene er litt avkjølt, faller de ut av formene av seg selv.
  7. Trykk lett på formene hvis kakene sitter litt fast.
  8. Oppbevar sandkakene tørt og kaldt i tett boks, eller frys dem.
  9. Kakene tiner på kakefatet og smaker som nystekte.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bestemors beste smultringer

Bestemors beste smultringer

Fremgangsmåte

  1. Visp egg og sukker godt. Visp rømmen. Bland alt forsiktig.
  2. La deigen stå til neste dag.
  3. Kjevle deigen ¾ cm tykk, og stikk ut smultringer.
  4. Stek kakene i varm smult eller nøytral olje i en gryte til 180 ºC. Stek ringene lysebrune i smulten.
  5. Avkjøl smultringene på kjøkkenpapir på rist.
  6. Kakene er fine å fryse.

Her finner du flere oppskrifter på smultringer  

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik baker du sirupssnipper

Slik baker du sirupssnipper

Fremgangsmåte

  1. Skåld mandlene og la dem tørke til neste dag.
  2. Kok opp fløte, sirup og sukker. Ha i smør og avkjøl til blandingen er lunken.
  3. Sikt i det tørre og elt deigen sammen. La deigen stå kjølig til neste dag.
  4. Sett ovnen på 175 grader.
  5. Kjevle deigen tynn og skjær ut snipper. Legg en halv skåldet mandel på hver kake.
  6. Legg kakene på smurt plate og stek dem i stekeovnen ved 175 grader i ca. 5 minutter.
  7. Avkjøl sirupssnippene på rist og oppbevar dem i en tett boks eller i fryseren.
  8. Snippene blir pene og blanke hvis de pensles med eggehvite før stekingen.

Tips: Dette er en stor deig som du gjerne kan dele i to og bake ut i to omganger.

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Slik lager du perfekte pepperkakehus 

Hjemmelaget konfekt og supre julegodter 

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her