DAGENS RETT: Klassisk lutefisk

Dagens rett Klassisk lutefisk

Noen tradisjoner trenger ikke forandringer

Forandring fryder, men lutefisk med bacon, godt med fett, ertestuing og kokte poteter er en fest i seg selv.

Har du først fått smaken for denne delikatessen, kan du nesten ikke få nok av den og jo mer du elsker, jo mindre støy vil du ha rundt den.

Prøv derfor å servere lutefisk uten for mye tilbehør som tar bort fokuset på hovedråvaren - selve fisken. Så kan du heller bruke mer energi på å få tak i verdens beste erter til ertestuingen, og ikke minst ekstra gode dråper i glasset. 

Hvis du ikke kan dy deg for å gi retten en ekstra vri, er et forslag å tilsette litt god eddik i baconfettet, varme det opp en gang til og servere. En annen er å gjøre noe ekstra ut av potetene - prøv en av disse oppskriftene

Blir det lutefiskrester til overs, prøv disse oppskriftene 

Se alt det andre vi har skrevet om lutefisk 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

 

 

Klassisk lutefisk

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

1 time og 45 minutter

Ingredienser

1 dl
Baconfett
Ertestuing
5 dl
2 ss
1 ss

Fremgangsmåte

Skjær fisken i porsjonsstykker. Finn frem en langpanne, legg et ildfast fat oppi med bunnen opp slik at fisken kommer litt opp fra selve pannen og kraften kan renne av.

Legg fiskestykkene i på det ildfaste fatet i langpannen med skinnsiden ned.

Dryss på salt og la fisken stå i ca. 1 time. Forvarm ovnen til 200 grader.

Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen. Kok fisken til den er gjennomkokt og flaker seg, ca 35 minutter.

Skjær bacon i terninger og sprøstek dem, eventuelt sammen med ekstra smør hvis baconet ikke avgir nok fett.

Kok ertene møre i vann. Rør sammen smør og mel og visp det i ertene.

Kok dem videre i ca. 5 minutter og smak ertestuingen til med salt, pepper og sukker og rør inn smør til slutt.

Server lutefisken med bacon, ertestuing og ringerikspoteter, samt det tilbehøret du ellers ønsker.

Tips: Du trenger ikke tilsette noe vann til langpannen da vannet i fisken hjelper til med å dampe fisken. Hvis du legger fisken rett ned i pannen blir den både mer utvannet og går lettere i stykker.

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Ekte eller uekte lutefisk?

Gode lutefiskoppskrifter

Slik bruker du lutefiskrestene

Verdens beste ertestuing til lutefisken

Flere tips til lutefisk

Dette drikker du til lutefisk

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

  

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen