Har du først fått smaken for denne delikatessen, kan du nesten ikke få nok av den og jo mer du elsker, jo mindre støy vil du ha rundt den.
Prøv derfor å servere lutefisk uten for mye tilbehør som tar bort fokuset på hovedråvaren - selve fisken. Så kan du heller bruke mer energi på å få tak i verdens beste erter til ertestuingen, og ikke minst ekstra gode dråper i glasset.
Hvis du ikke kan dy deg for å gi retten en ekstra vri, er et forslag å tilsette litt god eddik i baconfettet, varme det opp en gang til og servere. En annen er å gjøre noe ekstra ut av potetene - prøv en av disse oppskriftene
Blir det lutefiskrester til overs, prøv disse oppskriftene
Se alt det andre vi har skrevet om lutefisk
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her
Klassisk lutefisk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær fisken i porsjonsstykker. Finn frem en langpanne, legg et ildfast fat oppi med bunnen opp slik at fisken kommer litt opp fra selve pannen og kraften kan renne av.
Legg fiskestykkene i på det ildfaste fatet i langpannen med skinnsiden ned.
Dryss på salt og la fisken stå i ca. 1 time. Forvarm ovnen til 200 grader.
Dekk langpannen med aluminiumsfolie og sett den midt i ovnen. Kok fisken til den er gjennomkokt og flaker seg, ca 35 minutter.
Skjær bacon i terninger og sprøstek dem, eventuelt sammen med ekstra smør hvis baconet ikke avgir nok fett.
Kok ertene møre i vann. Rør sammen smør og mel og visp det i ertene.
Kok dem videre i ca. 5 minutter og smak ertestuingen til med salt, pepper og sukker og rør inn smør til slutt.
Server lutefisken med bacon, ertestuing og ringerikspoteter, samt det tilbehøret du ellers ønsker.
Tips: Du trenger ikke tilsette noe vann til langpannen da vannet i fisken hjelper til med å dampe fisken. Hvis du legger fisken rett ned i pannen blir den både mer utvannet og går lettere i stykker.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Verdens beste ertestuing til lutefisken
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Norges sjømatråd
Foto: Kim Holthe
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Camille Savès Carte d'Or Grand Cru Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 399,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Weihenstephaner Hefeweissbier
Tyskland
Volum: 0.500 Pris: 49,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Gilde Juleaquavit 2020
Norge
Volum: 0.700 Pris: 399,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Lysholm Linie
Norge
Volum: 0.700 Pris: 429,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Ch. de La Greffière Mâcon la Roche Vineuse 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Gilde Norsk Lutefisk Akevitt
Norge
Volum: 0.700 Pris: 444,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Spürnasen Riesling Brut 2015
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Haandbryggeriet Earthkveik
Norge
Volum: 0.330 Pris: 61,60 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Quinta de Arcossó Reserva Branco 2016
Portugal
Volum: 0.750 Pris: 274,00 Bestillingsutvalget