Grillmat
Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

Krydret svinekjøtt gjør seg godt på grillen

En svinefilet dekket av krydder og gode urter smaker vidunderlig etter et kort opphold på grillen. Her er oppskrift og drikkeforslag.
Aase E. Jacobsen
07 August 2014 - 11:00

Krydderet i kombinasjon med det tandre filetkjøttet stiller imidlertid sine krav til vinen som skal følge retten. Men ikke vær redd for budsjettet, våre forslag er nemlig riktig så prisgunstige.

Minimal tid på grillen

Svinekjøtt er lyst, og svinefilet er lekkert og saftig - hvis det behandles med forsiktighet vel å merke. Svinefilet er for øvrig svært så prisgunstig sammenlignet med det beste av andre dyr, hvilket gjør at vi med god samvittighet kan glede oss over litt luksus også i hverdagen.
 

Svinefilet er dessuten lett å tilberede, også hvis du velger å bruke utendørsgrillen, selv om denne retten også er super å tilberede i steikepanna. Minimal varmebehandling, bare 4 minutter på hver side, sørger for perfekt kjernetemperatur som igjen sikrer et saftig kjøtt.

Tropisk fruktkompott

Krydderblandingen blander du raskt sammen, gnir det inn i kjøttet og lar det ligge mens du forbereder paprikasausen som er riktig så sommerlig og frisk, og svært god til krydder- og grillsmaken, samt det lille snøfriskegget som skal sørge for mer fylde i denne lette retten.

Lyst kjøtt, krydder og paprika peker i retning av en krydret hvitvin med mye tropisk frukt. Den perfekte partner finner du i Gentil Hugel 2013 (34533) som er en svært prisgunstig Alsace-vin og en skikkelig fruktkompott.

Arbeidshesten sylvaner

Ikke så rart for den er en blanding av alle regionens gode eller edle druer som de gjerne kalles: den store og rike gewürztraminer som byr på roser og litchi, pinot gris' brede spekter av annen tropisk frukt, muscatdruens karakteristiske aromaer og rieslingens friske syrer.

Det hele er blandet ut med druen som har fått den lite attraktive betegnelsen områdets arbeidshest, nemlig sylvaner, som er mer nøytral rent aromamessig men som bidrar til å friske opp smaksbildet ytterligere, og som resulterer i en lang og sitrusfrisk ettersmak. En vellykket blanding fra en vellykket årgang.

Denne klassikeren er en drøm å servere til krydret mat som vår grillete svinefilet, og som garantert vil bli satt pris på av alle rundt bordet.

Snill, men effektiv

Hugel er med sin mer enn 350 år lange historie en av de mest tradisjonsrike produsentene i Alsace og de hevder seg fortsatt helt i kvalitetstoppen. Gentil er imidlertid et "gammeldags" produkt. Navnet ble brukt på 1920-tallet for de beste vinene fra området, på den tiden var nemlig blandingsviner regelen. I dag er de unntaket og de blir ofte regnet som mindreverdig. Hugel Gentil er det beste beviset på at så ikke nødvendigvis er tilfellet.
Selv om gentil betyr snill og de fleste blir snille av å drikke god vin, skal vi ikke overse det faktum at mange ønsker seg noe rødt i glasset til grillmaten. Men før vi prøver oss på de røde slår vi et slag for rosévin som er så delikat rent fargemessig og som visuelt matcher denne retten perfekt. Særlig når den smaker som norditalienske Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2013 (97476).

Deilig nebbiolofrukt

Årsaken til de gode syrene som gjør den til en drøm å nyte enten alene eller med mat, altså for dem som liker syrer, er å finne hos druetypen. Og det er nebbiolo, bedre kjent som råvaren til blant annet barolo og barbaresco, kraftige og tanninrike viner som er så langt unna rosévin du kan komme.
 
Tanninene sitter i drueskallet (samt i steiner og stilker), og siden rosévin lages ved at druene presses etter noen timers gjæring med skallene, blir tannininnholdet minimalt. Men den deilige frukten fra nebbiolodruene får du med deg, og den fyldige røde sommerfrukten er bare deilig til krydderet og paprikasausen.

Rent bord

Så var det de røde alternativene. Lykkeligvis for budsjettet ditt behøver vi ikke gå særlig høyt opp i pris for vi trenger en saftig og bærpreget rødvin uten for mye kostbar sminke. Le Mas de Robert Vic 2013 (45916) er en svært rimelig, men vellykket sørfransk vin som med sin søtlige og saftige skogsbærkarakter passer perfekt til maten.

Eller norditalienske Barbera d'Asti Selezione Luca Roagna 2011 (59869) som med sitt friske og rene bærpreg rydder godt opp.

Grillet og godt krydret svinefilet med paprika- og basilikumsaus og snøfriskegg

Grillet og godt krydret svinefilet med paprika- og basilikumsaus og snøfriskegg

Fremgangsmåte

Bland alt krydderet godt og gni inn i kjøttet. La ligge så lange som mulig, og helst en time. Puss bort løst krydder og gni kjøttet inn med olje og legg på grillen. Stek ca 4 minutter på hver side, og legg på et serveringsfat for hvile i 10 minutter. Skjær opp i skiver.

Server den grillete svinefileten skåret i skiver med paprika- og basilikumsaus , snøfriskegg , nykokt tagliatelle og en grønn salat.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Paprika- og basilikumsaus

Fremgangsmåte

Del paprikaene i fire, legg dem på folie på en stekeplate og sett dem under grillen til skinnet begynner å boble og er lettere brent. Ta dem ut og pakk dem inn i folien med et kjøkkenhåndkle eller en plastpose rundt og la ligge i minst 15 minutter. Da kan du lett fjerne skinnet. Skjær kjøttet i terninger og bland med de øvrige ingrediensene i en foodpreocessor. Kjør til luftig puré.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Snøfriskegg

Fremgangsmåte

Rør alt til luftig krem. Form egg med to skjeer.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du har lyst på en pause fra spritzen
Ukens drink
Sloe gin fizz

Når du har lyst på en pause fra spritzen

Den friske smaken av slåpebær er perfekt i sommervarmen, og drinken kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her