Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
img_3122.jpg
Foto: (Giuseppe Portuesi)

Lei av pinot noir? Prøv frappato

Frappato er Sicilias svar på pinot noir. Og denne produsenten er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
29 Juli 2016 - 20:30

Ok, det er trolig ikke mulig å bli lei av pinot noir, men det som er sikkert er at det er like spennende med vin som har de samme egenskapene. Sicilianske frappato er en slik vinstil laget av den lokale druen med samme navn. Den er den bedre halvdelen av DOCG Cerasuolo di Vittoria, men den klarer seg helt utmerket alene som i Occhipinti Il Frappato 2014, en vin som har gledet nordmenn med sans for vin med tydelig terroiruttrykk i mange årganger allerede.

Sine beskjedne 12,5 prosent til tross, er dette en vin med både stor fylde og munnfølelse. Tanninene er runde og syren frisk, denne vinen kan du lagre lenge – minst 10 år. Da vil jordsmonnstonene bli enda mer tydelige etter hvert som frukten går over i sekundær- og tertiæraromaer som lær, krydder og tørket frukt. I øyeblikket har ni polutsalg denne vinen inne, men den lar seg selvsagt bestille med forholdsvis rask levering. 

Mer tanniner med nero d'avola

Bak denne lekkerbiskenen står Arianna Occhipinti som jevnlig forer blant andre nordmenn tørste på solmoden vin laget etter naturmetoden. Det gjør hun med en rekke viner, også av druen nero d’avola som er Sicilias mest kjente og utbredte røde drue og som i Occhipinti Siccagno Nero d'Avola 2013 får druer fra vinplanter som vokser i samme type jordsmonn som Il Frappato, men med en tydeligere tanninstruktur.

Arianna Occhipinti har sjarmert en hel vinverden med sine viner.

 

Selv om blandingen av nero d’avola og frappato har DOCG-status, er Ariannas SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2015 en IGT som de andre. Det skyldes at forholdet mellom de to druene ikke er i henhold til reglementet. I denne Ariannas kanskje mest kjente vin er det frappato som ruler. Det gir en saftig og parfymert vinstil med veldig god frukt. Druematerialet kommer fra vinmarker med yngre plantemateriale enn de to enkeltdruevinene.

Nesten utryddet drue

Denne finnes også som hvitvin, men da med andre lokale druer som albanello og zibibbo (moscato). Albanello er en veldig sjelden drue som nesten er utryddet ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes, men som har en lang og gloriøs historie bak seg. Primært som søtvin.  SP 68 Bianco 2015 er imidlertid tørr. Og ikke minst en veldig kul vin som i større grad enn de røde uttrykker naturvintilnærmingen.

Det skyldes den oksidative karakteren og modne fruktpreget som kommer av den lange (15 dager) skallkontakten. Det gir en hvitvin med god struktur og lengde. Som alle andre viner fra Arianna snakker vi om en veldig god og allsidig matvin.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her