Dagens rett

Meny til Bocuse d'Or-festen

I dag kåres verdens beste kokk, og Gunnar Hvarnes kjemper om en ny norsk seier i Bocuse d'Or. Dagens meny lager vi av de samme råvarene som i Lyon.

Utallige timer med forberedelser skal i løpet av to dager endelig omsettes til de lekreste retter i verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse, Bocuse d'Or, der Gunnar Hvarnes stiller sammen med 23 andre kandidater.
 
De første 12 kandidatene lagde i går sine beste retter på skotsk lam for kjøttretten og skotsk breiflabb, taskekrabbe og sjøkreps for fiskeretten.
 
I dag skal dog det hele avgjøres, og fjorårets sølvmedaljevinner i Bocuse d'Or Europe og vårt håp, Gunnar Hvarnes, er sistemann ut.
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Forrett:

Grillet sjøkreps

Fremgangsmåte

Del krepsen på langs med en stor kniv og ta ut magesekk og tarm.

Knekk klørne og legg krepsen i en langpanne.

Bland sammen ingrediensene til marinaden, og kjør den jevn i en food processor.

Fordel marinaden over krepsen, og la den marinere i kjøleskap i minst en time.

Grilles i ovn ved 250 grader i ca. 10 minutter. Server med toast og blandet salat.

Tips 1:
Du kan gjerne grille krepsen på en vanlig grill også, men da med skallet ned mot varmen og med lokk over slik at krepsen ikke blir tørr.

Tips 2:
Er sjøkrepsen allerede kokt, deler du den på vanlig måten, har over marinaden og lar den få et par minutter under grillristen i ovnen.
 

Flere gode oppskrifter med sjøkreps finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett fisk:

Basilikumstekt breiflabb på safranpasta

Fremgangsmåte

Stek gjerne breiflabbfiletet i et helt stykke i stekepannen.

Krydre fileten med salt og pepper og rull den i hakket basilikum.

Ha oljen i pannen og brun fileten over middels høy varme til du får en fin bruning.

Sett ned varmen til middels, tilsett smøret og stek videre mens du øser fileten med smøret til fileten så vidt er gjennomstekt.

Her kan du gjerne ha i et par fedd hvitløk som du knuser lett med bredsiden av kniven for ekstra smak.

Ta ut fileten og la hvile litt før du skjærer den i skiver til servering.

Safranpasta:
Ha safran i hvitvinen og la den trekke litt.

Surr løken i en tykkbunnet kasserolle over middels høy varme i olivenolje til den er blank men ikke har tatt farge.

Tilsett pasta eller risottoris og surr den et par minutter sammen med løken. Ha i hvitvinen, kok opp og la den koke inn til det nesten ikke er væske igjen i gryta.

Spe med blåskjellkraft litt etter litt og kok inn mens du rører før du sper med mer kraft.

Kok til pastaen er mør og blandingen tyktflytende. Rør inn smøret rett før servering.

Grønnsaker og tilbehør:
Klargjør grønnsakene, gi ertene et raskt oppkok i godt saltet vann, stek soppen gylden i olje i en varm stekepanne.

Stek rårekene forsiktig i litt olje og bland dem forsiktig inn i pastaen sammen med grønnsakene. Har du ikke råreker så kan du bruke vanlige rensede reker som ikke stekes men blandes rett i pastaen sammen med grønnsakene.

Drypp litt olivenolje og nypresset sitronsaft over ved servering sammen med litt revet parmesanost.

Flere lekre oppskrifter med breiflabb

Blåskjellkraft:
Rens blåskjellene for rur og byssustråder og skyll dem godt i kaldt rennenede vann slik at du får bort all grus fra dem. 

ha smør i en tykkbunnet kasserolle og fres hakket sjalottløk og hvitløk over middels høy varme til det blir blankt.

Sett opp varmen til maks og ha i blåskjellene og hvitvinen, sett på lokket.

Damp til skjellene åpner seg og rist litt på kasserollen underveis, ikke la skjellene dampe for lenge for da blir de seige.

Sil av kraften og bruk gjerne blåskjellene også i safranpastaen.

Sendt inn av

Foto: Morten Brun

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett kjøtt:

Innbakt lammefilet

Fremgangsmåte

Salte og pepre flatbiffen og brun raskt av i stekepanne. Stek den videre i ovn på 150°C i 10 minutter. Ta ut og sett til siden.

Kutt opp grønnsakene til fyllet i små terninger og fres dette 3-4 minutter i panne. Rør inn krydder og sett til side.

Kjevle ut to butterdeigsplater til dobbel størrelse. Legg på halvparten av fyllet på den ene plata, legg oppå flatbiffen og resten av fyllet på toppen av kjøttet.
 
Pakk inn kjøttet med den siste plata. Lim skjøtene med vann og renskjær kantene på pakka.

Skjær ut 5 mm brede strimler med butterdeig for å pynte kjøttpakken. Disse festes med penslet egg.

Stek pakken videre på en rist på 225°C i ca 20 min. Kok blomkål. brokkoli, fennikel, gulrot og stilkselleri i ca. 5 minutter sammen med margarin og sitronsaft.
 
La kjøttpakken få hvile 5-10 minutter før du deler den i to og serverer.
 
Server med rødvinsaus og gode poteter.
 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Dagens rett på MMS og WAP

Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen