Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
collage.jpg

Noen av høstens aller beste kjøp kommer fra Sicilia

Fra høytliggende vinmarker under vulkanen Etna kommer disse lekkerbiskenene som koster mye mindre enn tilsvarende kvalitet fra andre deler av Europa.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2016 - 14:39

Bare navnet på Terre Nere Etna Rosso Santo Spirito 2014 antyder at dette er en spesiell vin. Vinstokkene som er et sted mellom 50 og 100 år gamle vokser i dyp vulkansk aske som ifølge produsenten en ekstra finkornet, omtrent som talkum. Det har gitt en vin med utrolig kompleksitet og uttalt mineralkarakter.

Les mer om Terre Nere her

Ved 800 til 900 m.o.h. er vekstsesongen lang og de store variasjonene i dag- og nattemperaturer sikrer gode syrenivåer. Den nordvendte beliggenheten gjør at druene ikke blir kokt den nådeløse solsteken til tross. Men den store munnfølelsen, fine tanninstrukturen og ekstra sødmen forteller om perfekte forhold.

Snø er ikke uvanlig i Santo Spirito.

Bli kjent med dette spesielle området

Det gir seg ekstra godt uttrykk i den hvitvinen fra samme vinmark som først kommer i 2015-årgang i november. Noe det er all grunn til å se fram til hvis den blir på nivå med vinen fra 2014, og det er det all grunn til å forvente. 2015 bød på ekstremt høye temperaturer i juli, men i høyden dempes effekten av dette. Det rapporteres om generelt god konsentrasjon i vinene fra Sicilia i dette året. Men vi må altså vente noen uker for å få svar på hva effekten har vært på de hvite.

En forsmak på 2015 får du imidlertid med Terre Nere Etna Rosato 2015. Så selv om den altså er laget av røde druer fra en varm årgang, har den veldig god friskhet og renhet i frukten. En rosé som kan nytes selv når som høsttemperaturene gjør seg gjeldende.

Fra nabovinmarken til Santo Spirito kommer Terre Nere Etna Rosso Guardiola 2014 som er minst like god, om enn enda mer røykpreget. Frukten er rett og slett nydelig. En vin du ikke glemmer så lett. De klimatiske forholdene i denne vinmarken er som i Santo Spirito, bortsett fra jordsmonnet som er et helt annet med vulkansk sand og litt aske blandet med basaltsteiner. Vinmarken er dessuten brattere og dermed tettere terrassert.

Fra den bratte Guardiola-vinmarken.

Gå for magnum

Begge disse vinene har en veldig god lagringsevne. 2005-årgangen av Guardiola smaker fortreffelig i dag med få tegn til aldring. Derfor bør du absolutt vurdere disse vinene i magnumutgave, som jo er enda mer interessant å legge innerst i kjelleren.

Lagringsdyktig er også Terre Neres «enkleste» rødvin, Terre Nere Etna Rosso 2014, som får sine druer fra et utvalg av produsentens mange parseller. Nok en lekkerbisken med mye av de samme egenskapene som de to andre, men bare litt mindre av alt. Den er med sin svært så gunstige prislapp, en vin som er super å drikke nå.

Veldig gamle vinstokker i Feudo di Mezzo.

Terre Nere har til sammen 10 parseller fordelt på 27 hektar og fire «cru-er». Santo Spirito og Guardiola er allerede nevnt. I tillegg finnes Calderara Sottana og Feudo di Mezzo som begge er så å si like imponerende som de to andre i aktuell 2014-årgang. Her er det bare å tenke ja takk til alt, for samtlige kjennetegnes av stor dybde og veldig godt lagringspotensial.

Sammenlignes med Burgund

Cru-systemet Terre Nere har brukt siden starten i 2002, er fra 2012 godkjent på høyeste nivå, altså italienske vinmyndigheter. Det er derfor først i de senere år at Etnas høytliggende vinmarkers unike karakter er kommunisert ut til markedet. Terre Nere kaller selv området for Middelhavets Côte d’Or – det beste fra Burgund.

Den største forskjellen er at prisene fortsatt holdes på et veldig gunstig nivå. Dette unike vinområdet med de helt spesielle topografiske og klimatiske forholdene fortjener faktisk verdensarvstatus like godt som Burgund. Har du ikke vært der ennå, bør du kjenne din besøkelsestid. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her