Nyhetene på polet november 2010 - Dessertviner

Redaksjonen
04 November 2010 - 17:26

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. november 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Dessertvin

(94p)
Disznókó Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
Disznókó
Ungarn - Tokaji
80597 VSD - kr 267,50 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinarius
Farge og duft: Dyp gyllen. Kompleks duft av søte modne frukter, botrytis, smør, petroleum, mineraler.
Smak: Stort fyldig anslag, strålende syre, nydelig aprikos- og appelsinsødme, deilig frukt, flott fylde og enorm munnfølelse, sitter veldig godt og lenge med utrolig god frukt i finishen.(2003)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En svært rik tokajer for de neste 30 årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 80% Furmint, 15% Zéta, 5% Hárslevelü
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring, 48 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (93p)
Patricius Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2002
Patricius Winery
Ungarn - Tokaji
10830 VSD - kr 229,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 7
Bibendum
Farge og duft: Dyp gyllen. Søtlig duft med lett botrytispreg, snev av blomster, syltet frukt.
Smak: Stor fylde i starten, mye botrytis, masse mango og aprikos, deilig syre, stor munnfull, stofflig stil, sitter veldig godt og lenge.(2002)
Bruksområde: Meditasjon.
Vurdering: En virkelig flott tokajer som tåler fint 20-30 år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 70% Furmint, 30% Hárslevelú
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 42 md. fatlagring, 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (92p)
Dow's Vintage Port 2007
James R. Dow
Portugal - Douro
58902 Cuveco - kr 520,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
Farge og duft: Tett dyp rød nesten svart. Ung lukket duft av mørke bær, litt fat.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, masse mørke bær, veldig god syre, gode tanniner, deilig saftighet i finishen, varm i bærpreget og finishen, sitter godt og lenge. (2007)
Bruksområde: Blåmuggost, mørk sjokolade.
Vurdering: En flott vintage som vil utvikle seg videre i minst 25 år. Godt kjøp. (2007)
Laget av: 54% Touriga Nacional, 26% Touriga Franca, 12% Vina Velha, 8% Tinta Barroca
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring
Bestill her:

÷ (91p)
Ch. de la Genaiserie La Roche 2003
SC Ch. de la Genaiserie
Frankrike - Coteaux du Layon Saint-Aubin-de- Luigné
80596 VSD - kr 179,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 2
Vinum
Farge og duft: Gullgul. Deilig sødme i duften, syltet aprikos, mango og botrytis.
Smak: Fyldig anslag, veldig god syre, deilig frukt, masse sødme, men veldig godt balansert, mye botrytis utover, veldig lang ettersmak med masse aprikos og mango.(2003)
Bruksområde: Allround desserter.
Vurdering: En lekker dessertvin for de neste 20 årene. Meget godt kjøp. (2003)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 72 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (91p)
Ch. Doisy-Védrines 2006
Pierre Castéja
Frankrike - Sauternes
80573 Vectura - kr 174,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Arcus Wine Brands
Farge og duft: Gullgul. Klassisk elegant duft med mye botrytis, litt fat.
Smak: Fyldig anslag, god sødme, fine syrer, god fylde, flott karakter, stor frukt, sitter veldig lenge med kvede, aprikos og mango i finishen. (2006)
Bruksområde: Allround rike desserter.
Vurdering: En nydelig sauternes for de neste sju årene. Meget godt kjøp. (2006)
Laget av: 80% Semillon, 15% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (89p)
Ch. Liot 2008
J. David
Frankrike - Sauternes
10831 Vectura - kr 149,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 4
Robert Prizelius
Farge og duft: Gullgul. Fin ren duft, delikat med aprikos og tørket frukt, blomster.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, fin syre, mye sødme god munnfull, en del botrytis mot slutten. (2008)
Bruksområde: Gåselever.
Vurdering: En veldig fruktig sauternes som vil utvikle seg videre i minst 8-10 år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 85% Semillon, 10% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 16 md. fatlagring
Bestill her:

+ (88p)
Ch. Belle-Rive Quarts de Chaume 1996
Vignobles Alain Chateau
Frankrike - Quarts de Chaume
10828 VSD - kr 289,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Podium Wines
Farge og duft: Dyp gull. Moden søtlig duft, syltet kvede, mineraler og botrytis.
Smak: Fyldig anslag, god sødme, ok syre, stor fedme, sødmefylt stil, veldig rik og lang med masse frukt, sitter lenge med tørket frukt i finishen. (1996)
Bruksområde: Desserter med noe syre.
Vurdering: En moden og sødmefylt dessertvin somholder fint i fem år til. Godt kjøp. (1996)
Laget av: 100% Chenin Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. lagring i 400 ltrs fat
Bestill her:

+ (88p)
Ch. Dudon 2007
SCE du Ch. Dudon
Frankrike - Sauternes
10833 Vectura - kr 192,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Gavin
Farge og duft: Gullgul. Moden duft, noe lær, honning, tørket frukt.
Smak: Bløtt anslag, fruktig med de samme tonene som i duften, fin syre som vokser utover, balansert sødme, sitter godt med lang ettersmak.(2007)
Bruksområde: Gåselever, tarte tatin.
Vurdering: En god sauternes for de neste åtte årene. Godt kjøp. (2007)
Laget av: 84% Semillon, 15% Sauvignon Blanc, 1% Muscadelle
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 18 md. fatlagring, min. 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Moselland Goldschild Riesling Beerenauslese Lieserer Niederberg
Moselland
Tyskland - Mosel
10821 VSD - kr 129,90 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 6
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Gullgul. Fin sødme fra blomster, tropisk frukt.
Smak: Fruktig anslag, god syre, prikker en del, god mineral- og botrytisfedme, fin fylde, masse tropisk frukt i finishen.(UÅ)
Bruksområde: Fruktdesserter.
Vurdering: En ukomplisert, men også svært fruktig og god dessertvin. Tåler fint 10 år. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 2 md. fatlagring, 6 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Tesauro Recioto della Valpolicella 2007
Cantina Valpantena
Italia - Veneto
20255 VSD - kr 157,00 (50cl)
Basisutvalg, kategori 3
Vinum
Farge og duft: Dyp tett rød. Fersk og litt "rå" i duften.
Smak: Fyldig anslag, følger duften, litt rustikk, men god sødme og fine syrer og tanniner, mangler litt eleganse.(2007)
Bruksområde: Fete oster.
Vurdering: En litt rustikk recioto for de neste fem årene. Verd prisen. (2007)
Laget av: 70% Corvina, 30% Rondinella
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md fatlagring
Bestill her:

÷ (83p)
Peth-Wetz Bacchus Beerenauslese 2009
Weingut Peth-Wetz
Tyskland - Rheinhessen
80574 Vectura - kr 116,80 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 4
The Scandinavian Negotiators
Farge og duft: Gullgrønn. Søte epletoner, men litt uren i stilen.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, bra fylde og god syre, men urenheten forstyrrer. (2009)
Bruksområde: Fruktdesserter.
Vurdering: En rimelig BA som forstyrres av et urent preg. Best innen seks år. Verd prisen. (2009)
Laget av: 100% Bacchus
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her