Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Omega 3 i fast form

Torskeleverboller heter kams og det høres mye bedre ut - i alle fall hvis du tilhører de mindre dristige - men godt smaker det uansett. I tillegg til at det er godt for både hode og kropp. Et glass vin til gjør måltidet til rene helsekosten.
Aase E. Jacobsen
04 Mars 2004 - 12:19

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Alle vet hvor viktig Omega 3-fettsyrer er for så vel hjerne som hjerte, men å få i seg tilstrekkelig mengde byr på problemer for de fleste. Fete fiskeslag utgjør en svært liten andel av gjennomsnittsnordmannens kosthold. Og mange grøsser ved tanken på så vel tran som tranpiller. Torskelever er tran i fast form, men det er ikke lett å overbevise alle om at det er godt, selv ikke som tilbehør til den deilige vintertorsken eller skreien. De gamle nordmenn, i alle fall i Nord-Norge, laget kams, som er boller med torskelever, som de serverte til fersk eller salt torsk.

Torskelever er sesongvare, med jevn tilgang fra januar til slutten av mars. Nå er leveren du få kjøpt i fiskedisken stor og ofte litt for grov til å serveres på vanlig måte ved siden av den ferske torsken. Men brukt i kams er den perfekt. Våre forfedre bekymret seg lite over hvilket tilbehør som skulle følge kamsen og fisken, poteter og flatbrød, ikke noe annet, og var overhodet ikke opptatt av drikkefølget. Dagens velstand gjør at vi kan bruke tid på slike temaer, og glede oss over resultatet. Ikke det at valget blir veldig forskjellig fra når det dreier seg om skrei, lever og rogn, men som alltid er det avhengig av hva du regner som hovedelementet i retten, altså hva du regner med å spise mest av.

Torskelever isolert sett kaller på en hvitvin med gode syrer og bra fylde eller brennevin som kan hjelpe til å fordøye fettet. Det er egentlig lett å finne en hvitvin som passer til denne retten, i alle fall hvis du hopper over de aller enkleste. Derfor er alternativene mange, her får du fire som alle fungerer godt. Men et hakk over alle rager en stålende og tørr vin fra Rheingau i Tyskland, Leitz Riesling Trocken 2003 (47088). En delikat og fruktig vin som kan virke veldig slank ved første slurk men som sammen med mat viser frem nok muskler. Den klarer på grunn av de flotte syrene fint å bryte ned fiskefettet i kamsen. Ellers er den super til de fleste fisk og skalldyrretter og gjerne med smørsaus.

Italienske Villa Chiòpris Friulano 2012 (41287) er rimeligste kandidat og den mest krydrete av de fire. Domaine Langlois-Château 2005 (33653) er fruktig og frisk med fin fruktbitterhet som er med å rense opp, og new zealandske Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002 (14699) er nesten like slank som tyskeren men byr på mer tropisk frukt.

Når det gjelder brennevin, kommer vi liksom ikke utenom akevitten. Og her må vi ha en som renser godt opp. Simers Taffel (4) som er en ganske karvepreget akevitt blir veldig fruktig og god i møte med fiskefettet. Hvis du har problemer med oppstøt etter å ha spist veldig fet fisk, er en slik akevitt et bedre valg enn vin.

Men de fleste ønsker seg likevel en rødvin, og for å følge opp helseprofilen er det nok den røde som passer best. Men for at ikke det skal bli totalt kræsj, er det viktig at den er på den friske bløte siden. Trénel Cuvée Rochebonne 2013 (33241) fra Trénel er perfekt i så måte. Beaujolias og torsk, lever og rogn er jo en sikker kombinasjon og denne lever opp til den tradisjonen.

Foretrekker du en rundere og fyldigere vin med modnere aromaer er norskchileneren Rojo Cabernet Sauvignon 2005 (33765) en utmerket kandidat. For øvrig et meget godt kjøp og en chilener som går utenpå ikke bare de fleste rimelige viner fra den kanten men også fra andre deler av verden.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kamsboller til lettsaltet torsk og hvitsaus

Fremgangsmåte

Rens leveren fri for hinner og kveis (ufarlige men uappetittlige marker).
Mos potetene. Gni leveren ut med gaffel eller med fingrene og bland inn de øvrige ingredienser unntatt melet. Rør inn mel til passe deig, ikke for fast og ikke for løs.

Kok først den ferske torsken i lettsaltet vann eller den lettsaltede fisken i usaltet vann. Ta fisken opp og hold den varm. Form boller med en spiseskje og legg dem i rask rekkefølge i den kokende fiskekraften. La dem trekke i ca 15 minutter. NB de må ikke koke.

Server kamsen som tilbehør til kokt torsk sammen med kokte poteter, assorterte kokte grønnsaker, flatbrød, godt smør og hvitsaus for å mildne inntrykket.

Hvitsaus:
Smelt smøret og rør melet inn. La koke 30 sekunder mens du rører. Spe med hvitvin mens du rører iherdig. Spe deretter med melken. La småkoke i minst fem minutter. Smak til. La trekke noen minutter til før den serveres.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her