Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Raske paier

Slunkent i lommeboka etter både jul og strømregning? Fortvil ikke, knepet er bare å finne noe å bruke restene på. Vi gir deg gode råd, og da kan du kanskje spandere på deg litt godt i glasset også?
Redaksjonen
24 Mars 2006 - 17:47

En grei måte å få brukt opp rester på er å ha lage grateng eller pai som i våre dager på en måte blitt arvtageren til gratengen. I den bruker vi opp rester enten av kjøtt, fisk eller grønnsaker. En paibunn kan fylles med det meste. Paibunn kan lages i god tid slik at bare fyllet has i rett før steking og retten serveres.

Egg og melk eller fløterester finnes hos de fleste og også rester av en ostebit. Med litt grønnsaker og sopp som bør bli brukt kan det bli en herlig pai. Pai er rask å lage og er lett å lage store porsjoner av slik at det kan bli god mat til mange. Smaker godt gjør det uansett hvilke variant du velger. Til de salte paiene smaker det ofte godt med en salat. Kanskje finnes det frukt og nøtter igjen etter jula som kan bli en herlig dessertpai også?

Laksepai

original.jpg

Fremgangsmåte

En utrolig mettende og god pai med laks og poteter. Bruk fersk eller frossen laks, og/eller rester av røkt laks.

Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i food processorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt og deigen samlet. Eller smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet. Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter.  Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.

Skjær laksen  i tynne skiver, det samme med potetene og løken. Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag. Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.

Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca 1 time for hele paien.

Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.

Urte- og pepperrotsaus:
Bland alle ingrediensene, ikke rør for mye. La sausen stå og trekke litt før servering.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nøttepai

original.jpg

Fremgangsmåte

Har du noen nøtter du vil kvitte deg med, enten hasselnøtter eller en blanding, smaker de godt i en pai.

Mål opp mel og sukker i bollen til en food processor. Tilsett kjøleskapskaldt smør i biter. La maskinen gå noen sekunder til alt er blandet. Eller ha alt i en bolle og smuldre smøret eller finfordel det med en gaffel til en grynete masse.

Ha deigen på bordet og arbeid den sammen. La deigen hvile kjølig ca. 30 minutter. Kjevle deigen ca. ½ cm tykk og ha den i formen, eller trykk deigen ut direkte i formen. Prikk deigbunnen med en gaffel og forstek paiskallet.

Rist nøttene i en langpanne i ovnen eller i en stekepanne. Pass på slik at de ikke blir brent. Avkjøles noe før de gnis til skallet løsner, gjerne i et kjøkkenhåndklede.

Bland alle ingrediensene til fyllet, bortsett fra nøttene, i en kjele. La det småkokelitt  under omrøring. Ha i nøttene. Hell fyllet i paiskallet og stek ytterligere 8-10 minutter til den er ferdig. Avkjøl paien. Server den gjerne med vispet krem til.

Stekes i paiform: 22 cm i diameter eller rektangel 15x20 cm. I stekeovnen: 225 °C, forsteking 10 minutter. Med fyll, 8-10 minutter.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.750 Pris: 108.00 kr Basisutvalg (Test)
    84 POENG

Quiche Lorraine

phpj3g8ic.jpg

Fremgangsmåte

Paideig:
Smuldre smør i melet, ha i salt og legg det på bakebordet eller i en bakebolle. Lag en grop i midten. Ha egget oppi gropen og begynn å arbeide dette sammen til en fast og glatt deig. Form den til en ball, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst et par timer.
 
 Ta den ut og kjevle den til en rund leiv med en tykkelse på 2-3 mm og en diameter på minst 30 cm hvis paiformen er på 22-24 cm. Smør formen og legg leiven oppi. Skjær bort overflødig deig. Prikk med en gaffel og forstek ved 200 grader i 10 minutter.
 
Fyll:
Skjær baconet i terninger eller strimler. Stek det nesten sprøtt i pannen. Legg det på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Pisk eggene og bland i crème fraiche. Smak til med pepper og muskat.
 

Fordel baconet over paibunnen og dryss over reven ost. Hell over eggeblandingen og stek i ovnen i 25 minutter ved 200 grader. Server nystekt med salat og godt brød. Skulle det bli rester av paien, smaker den like godt dagen etter.

PS! Du kan godt erstatte bacon med røykt laks.

Vi har enda flere supre oppskrifter på pai

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Husets grønnsakspai

original.jpg

Fremgangsmåte

Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.

Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ostepai med salat

original.jpg

Fremgangsmåte

Paiform, gjerne med løs kant, 22 - 24 cm i diameter.
I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter forsteking, og ytterligere 20 minutter for hele paien.

Bland smør og mel, gjerne i food processor, til en grynet masse. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Trykk deigen ut i en form, prikk den med gaffel og la den stå og hvile i kjøleskap ca. 30 minutter.
Forstek paiskallet ca. 10 minutter. Visp sammen egg, melk, ost, salt og pepper. Hell osteblandingen i paiskallet og stek paien ferdig, ca. 20 miutter.

Bland ingrediensene til dressingen, vann, eddik og olje sammen med salt og pepper.

Rens og skjær paprikaen i strimler, sellerien i biter, og finsnitt vårløken. Del tomatene i to. Grovstrimle salaten og strø den på paien, den kan serveres lun eller kald. Legg det andre oppå og drypp dressingen over. Rull sammen skinkeskivene og legg dem på oppå salaten rett før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1129503705.jpg
Ukens drink

Denne varmer godt etter skituren

Det fine er at du kan bruke whiskyen du har i skapet. Drinken vil forandre karakter etter hvoedingrediensen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

collage-16x9.jpg
Godbiter i pollisten

Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Mens burgundere er blitt for dyre for de fleste, er fortsatt topp chablis gode kjøp, som med disse nykommerne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her