Ribbe som sier jul

Prøv vår vri på ribba neste gang du serverer den. Mer julete går det knapt an å få den. Det viktigste er likevel at det smaker godt - faktisk himmelsk godt. Og da må du ha noe ekstra godt i glasset også.

For de fleste er julemiddagen hellig. Derfor er det ikke lov å finne på noen kulinariske sprell på selveste julaften. Men siden julefeiringen for de fleste strekker seg over en drøy måned og alle rekker å smake på samtlige juleingredienser både en to og tre ganger, er førjulstiden godt egnet til å teste ut nye varianter. Og vår vri på ribba er ikke så dramatisk at ikke noen kunne tenke seg å prøve det ut på den store dagen.

Ribbe med skikkelig preg av jul smaker nemlig mye mer enn den klassiske ribba som må nøye seg med litt salt og pepper. Og lukta i huset blir dobbelt julete, både av ribbe og av krydder.

Øl og akevitt
Selv om  Oplandske Rakefisk Aquavit (39568) er laget for en vellagret rakefisk, er den også som skapt for vår ekstra smaksrike ribbe. Den sødmefylte og rike stilen møter krydderet veldig godt samtidig som alkoholen renser godt opp.
 
Til akevitten vil du gjerne ha juleøl, og det må være et juleøl som både er på høyde med akevitten og maten. I butikkølklassen er Lundetangen Juleøl tilnærmet perfekt. I tillegg til fyldig malt- og kryddersødme har det god friskhet og det kommer godt med. I klassen ekte juleøl er Borg Juleøl (2649) en enda bedre match, rikere og fyldigere på alle måter. Hvis du synes det blir mye alkohol med både øl og akevitt, er en løsning å satse på det alkoholfrie Santa Clausthaler som ikke kan måle seg med de to andre men som klarer seg rimelig godt til maten siden det har bra sødme.
 
Vin som vokser
Til ribbe kan du selvsagt også nyte vin. Så lenge rødkålen har fått koke lenge (ikke bruk kjøpekål, please!) og er så rund som her, skaper den ingen problemer overfor vinen. Guigal Côtes du Rhône 2011 (7304) byr på utviklete bæraromaer samt jordsmonn og skogbunn, og fin smaksfylde. I møte med maten vokser vinen og blir enda bedre, en spennende og komplett partner. Det er også italienske Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688) .

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Julekrydret ribbe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

2 timer og 10 minutter

Ingredienser

1.5 dl
0.5 dl
Krydderblanding
2 ts

Fremgangsmåte

Gni ribba på begge sider med krydderblandingen og la den ligge en time i en stor langpanne.

Bland gløgg, rødvin, soyasaus og appelsinsaft og hell over ribbas svorside. Snu ribba og la den ligge med svoren ned. Dekk med plastfolie. Sett kaldt i ett døgn.

Snu ribba og hell av marinaden, men ta vare på 1 dl marinade.

Nå skal svoren rutes. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena er det lettere å skjære opp pene serveringsstykker. Dekk med aluminiumsfolie.

Sett ovnen på 200 grader og sett langpannen i ovnen. Hell 1 dl marinade samt 1 dl vann i formen. Stek først i 30 minutter.

Ta av folien, skru varmen ned til 175 grader og stek videre i ca 1½ time. Pass på at pannen ikke koker tørr. Etterfyll med vann.

Hvis ikke svoren er sprø, kan du skru opp varmen til 250 grader de siste ti-femten minuttene, eventuelt sette på ovnsgrillen (da må du passe godt på!).

Sil av kraften og ha den over i en kjele. Smak til med salt og pepper.

La ribba hvile 15 minutter før du skjærer den opp i passe stykker. Server med stekesjyen, rødkål , kokte pærer  og kokte poteter.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplekokte pærer

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 stk
pærer, faste
1 dl
2 ss
sukker, brunt

Fremgangsmåte

Skrell pærene men behold stilken.

Kok opp eplejuice og vann med sitronsaft, kanelstang og brunt sukker. Ha i pærene og la dem trekke ved svak varme til knapt møre. La dem avkjøles i laken.

Ta vare på laken da den kan brukes til samme operasjon innen en uke, også til pærer du serverer som dessert.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødkål

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

0.5 stk
0.5 dl
0.5 ts
ingefær, malt

Fremgangsmåte

Skyll og del kålen i to båter. Fjern den grove stilken i midten. Snitt i tynne strimler.

Ha ingrediensene i en gryte og kok ved svak varme under lokk til kålen er mør. Og med det menes virkelig mør, minst en 30-40 minutter. Hvis det fortsatt er mye væske igjen i kjelen når kålen er mør, kan du skru opp varmen og ta av lokket slik at væsken kokes inn. Hvis væsken kokes inn før kålen er skikkelig mør, kan du tilsette mer vann.

Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen