Slik lager du lutefisk

Denne gangen er det en skjelvende delikatesse, lutefisken, som Ole Martin Alfsen tar for seg i disse videoene.

Herlig perfekt tillaget lutefisk som flaker seg perfekt servert sammen med tradisjonelt tilbehør - dette er toppen av lykke i juletiden for mange.
 
Nedenfor finner du en rekke videoer for tilberedning av lutefisken og tilbehør, samt deres respektive oppskrifter.
 
Firestjerners kokk
Mesterkokken Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi i Oslo, som også er kjent fra TVNorges Firestjerners middag, tar deg denne gangen gjennom de viktige trinnene for at lutefisken skal bli helt perfekt.
 
I tillegg lærer han deg hvordan du på enkelt vis lager sprø bacon og din egen ertestuing.
 
Nederst i artikkelen finner du alle de gode oppskriftene til verdens beste lutefisk.
 
Ved å klikke på lenkene nedenfor blir du videresendt til videoene på VG TV.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med Apéritif:

Slik lager du lutefisk
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi viser deg hvordan du lager perfekt lutefisk til jul.
 

Slik lager du ertestuing og bacon
 
Ole Martin Alfsen fra Kulinarisk Akademi hjelper deg å lage ertestuing og sprø bacon til lutefisken.
 

Lutefisk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Fremgangsmåte

Lutefisken kan kokes i kjele eller ovn, men ovn er klart å foretrekke.

Dryss over godt med havsalt og la fisken stå i minimum 20 min.

Skyll sa av saltet, tørk fisken og skjær den i passe store serveringsstykker (så like på størresle som mulig).

Legg en tallerken i en langpanne så kraften fra fisken kan renne av under tilberedningen. Legg lutefisken med skinnsiden ned på tallerkenen.

Dekk panna med aluminiumsfolie og bak fisken i ovnen på ca 200-250 grader.

Tiden avhenger av tykkelsen og størrelsen på fisken samt ovnstemperaturen. Varmluftsovn er raskere enn vanlig ovn. Små tynne fileter trenger 8-10 minutter i en varmluftsovn, større stykker opp til 20-25 minutter.

Er du i tvil: fisken er ferdig når den lett flaker seg. Løft derfor på folien og sjekk underveis.

Sendt inn av

Foto: Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ertestuing

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Av ringerikserter
0.5 ss
0.5 ts
Av vanlige grønne erter
1 dl
1 ts

Fremgangsmåte

Av ringerikserter:
Skyll og bløtlegg ertene i kaldt vann i ca. tre timer. Kok opp nytt vann og ha ertene oppi. La småkoke i 30-40 minutter.

Når ertene er møre, men ikke most, tilsettes smør, salt, sukker og pepper.

Av vanlige grønne erter:
La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, så mye at det dekker ertene.

Lag jevning av melk og hvetemel.

Rør inn jevningen og la stuingen koke i 5-6 minutter. Smak til med salt.

Lag evt. ertestuingen etter oppskriften på pakken.

Sendt inn av

Foto: Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen