Mat
Slik lager du wienerschnitzel

Slik lager du wienerschnitzel

Wienerschnitzel er en saftig og velsmakende opplevelse som absolutt bør få følge av en av Østerrikes mange gode viner. Her er oppskriften.
13 Mars 2014 - 11:00

Wien har gitt navn til mange matvarer, ikke alltid med rette. Blant annet er wienerschnitzel ikke en wieneroppfinnelse, men visstnok importert til Østerrike av en feltmarskalk som var stasjonert i Italia i 1848. Det var selvsagt klassikeren costoletta milanese som er flatbanket mørt kalvekjøtt som er vendt i egg og brødsmuler, som hadde forført marskalken.

Kalvekjøtt obligatorisk

De aller fleste wienerschnitzler som serveres i Norge er ikke bare industrilaget med en trist og smakløs panering, men også basert på svinekjøtt, og det blir definitivt ikke det samme. Kalvekjøtt er også ganske lyst kjøtt men med en annen fettmarmorering og et annet type fett, enn svin. Derfor blir det saftigere. Dessuten skal ikke en wienerschnitzel stekes mye, bare til den har fått en gylden og sprø skorpe. Da er kjøttet fortsatt rosa i midten.

Undervurdert rett

Det er lett å forstå at dette er en undervurdert rett. Som dessuten er utrolig lett å lage. Ikke behøver du avansert tilbehør heller, kun hjemmelaget potetmos og grønne erter. Og siden friske grønne erter er så vanskelig å få tak i for den vanlige forbruker, kan du velge sukkererter, eller frosne såkalte selskapserter. Det er den eneste grønnsaken som det er tilgivelig å benytte i frossen tilstand.

Wienerschnitzel er en rett med ganske delikate smaker, så her trengs ikke altfor mye trøkk i vinen. Det mest optimale er dessuten en hvitvin, og er det noe østerrikerne kan, så er det hvitvin. Druen grüner veltliner er landets egen, og denne druen kan gi utrolig flotte viner med aromaer av sitrus, pære og tropiske frukter som mango og fersken og hvitpepper. Dessuten en meget god syrestruktur og tydelige avtrykk etter jordsmonnet vinstokkene er plantet i.

Kvaliteten varierer

Men her som ellers er forholdene ulike. Det er derfor stor forskjell på en grüner veltliner fra bratthengene i Wachau eller de slakere skråningene i Kamptal og en fra flatlandet i Weinvierteil. Siden grüner veltliner er landets mest utbredte drue, er variasjonene i kvalitet selvsagt store, ikke bare mellom regioner men også innad i de ulike regionene.

Willi Bründlmayer er en foregangsmann, som også driver etter biodynamiske prinsipper, i Kamptal. Denne regionen kunne først hevde seg i teten sammen med Wachau, landets mest berømte hvitvinsregion, for ti år siden. Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen henter druer fra en lang rekke av Bründlmayers parseller i Kamptal.

Godt inntrykk

Druer som ikke er av høy nok kvalitet til å inngå i de store enkeltvinmarksvinene, og er på en måte husets overskuddsutgave av den druen. Men uten forkleinelse, for dette er en usedvanlig velkomponert vin med mye frukt, innslag av jordsmonn, god fylde og forfriskende syrer. En vin som gir et veldig godt inntrykk av hva Kamptal kan by på.

Og til wienerschnitzelen er den rett og slett perfekt. Det er den også til en lang rekke retter med fisk og skalldyr, gjerne med god saus. Et litt rimeligere alternativ er Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner .

Også rødvin

Det er selvsagt fullt mulig å finne en rødvin til wienerschnitzel, og vi behøver slett ikke forlate Østerrike for rødvinsproduksjonen har skutt fart de senere år. Den økte etterspørselen etter rødvin verden over må ta skylda for den kursforandringen i et typisk hvitvinsland.

Men det er ikke de samme områdene i nordvest som hevder seg på den røde side. Størsteparten kommer fra Burgenland som grenser til Ungarn i øst og Steiermark som grenser til Slovenia.

Zweigelt best

Her er klimaet varmere og bedre egnet for røde druer. Men det er fortsatt de lokale druene som dominerer bildet, hovedsakelig blaufränkisch men også zweigelt som er en krysning av førstnevnte med en annen østerriksk drue, st. laurent. Siden blaufränkisch i gode utgaver kan bli litt vel tøff og rustikk for vår wienerschnitzel, er zweigelt bedre egnet.

Heidi Schröck Junge Löwen byr på god friskhet og samtidig fin bløthet og fylde. Akkurat det vi trenger til vår kalveschnitzel. Enda rimeligere og noe mer ungdommelig i uttrykket er Smalhans rødvin , også den biodynamisk fremstilt.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ekte wienerschnitzel

Ekte wienerschnitzel

Fremgangsmåte

  1. Klaret smør:
  2. Smelt smøret i en panne over middels varme. Fjern skummet etter hvert som det oppstår og kok til skummingen begynner å gi seg, uansett ikke mer enn ca 2-3 minutter. Smøret skal ikke bli brunt. 
  3. Sett til side noen minutter. Hell smøret over i en liten bolle men pass på å ikke få med melkeproteinene mot slutten (det hvite bunnfallet). Sett til side.
  4. Kjøttet:
  5. Bruk kjøttbanker og bank biffene til de er ca 6-7 mm tykke. Gni litt salt inn i kjøttstykkene. 
  6. Ha melet i en vid skål. Pisk eggene lett i en vid bolle. Ha brødsmulene i en tredje vid skål. 
  7. Dypp så kjøttstykkene først i mel, rist så av overflødig mel før de dyppes i eggene og til slutt i brødsmulene. 
  8. Varm det klarete smøret og oljen i en stor steikepanne og steik ved middels varme to eller fire schnitzler av gangen, ca 1-1/2 minutt på hver side. 
  9. Schnitzlene skal være gylne og ha en litt ujevn  overflate med bobler. Legg raskt over på kjøkkenpapir før de legges på tallerkener. 
  10. Lag en ring av ansjosfilet og legg oppå hver schnitzel med litt kapers i midten.
  11. Server med hjemmelaget potetmos og kokte sukkererter eller selskapserter, alternativt en grønn salat. Her er det schnitzelen som spiller hovedrollen.

Les om den ekte wienerschnitzelen her 

Flere deilige oppskrifter med kalvekjøtt

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her