Lag en spansk en

Omelett er ikke så enkelt som det høres ut. Og spansk omelett stiller helt spesielle krav til kokken. Men følger du instruksene nøye, og holder tunga rett i munnen, kan du fryde deg over en rett som fryder tunga og som skylles ned med godt drikke.

Skal du lage omelett må du knuse noen egg, er så vel et ordtak som en sannhet for kokken. Skal du lage spansk omelett, må du i tillegg gjøre jobben helt etter oppskriften. For i Spania er omelett seriøse greier.

Kvaliteten på omelettene du får servert varierer dermed mye, alt etter hvor nøye kokken er. Men oppskriften på en ekte spansk omelett, Tortilla Española, er entydig. Egg, olivenolje, poteter, løk, og salt som behandles på en spesiell måte. That's it. Følg oppskriften til punkt og prikke, og legg ekstra vekt på snuingen, den er nemlig ikke helt enkel.

Smaksrikt og lett
Tortilla er en typisk tapasrett så vel som en mye brukt forrett. I Spania er måltidene både store og langvarige. Til tapas er fino sherry eller manzanilla, samt i stadig større grad, lyst øl, det foretrukne drikkefølge. Serveres omeletten som forrett eller smårett, drikkes helst rødvin (spanjolene drikker for øvrig rødvin til det meste, bortsett fra skalldyr og om sommeren) eller rosévin til.

Vi serverer tortillaen sammen med den spanske varianten av bruschetta, ristet brød gnidd inn med hvitløk med tomathakk og olje på toppen. Samt grillete smørbrød med serranoskinke, spansk spekeskinke, og manchego-ost, som er den mest typiske spanske osten laget av sauemelk.

Et smaksrikt men likevel lett måltid som blir enda bedre med godt drikke til. Selvsagt smaker det godt med en pilsner til, men det blir enda mer autentisk hvis du drister deg til å prøve en fino sherry til.

Små glass
Mange synes at fino sherry er litt spesielt og trenger tid på å lære å like smaken. Burdon Fino (14266) derimot er en litt atypisk fino i det den er rundere i frukten og med et mer dempet florpreg enn det som er tilfellet for de fleste finoer. Det såkalte florpreget kan litt grovt beskrives som smak av gjær og salt og skyldes gjærsopplaget som under fatmodningen beskytter fino sherry mot oksidering. Derfor er også slik sherry lys gul og ikke gyldenbrun mot brun som er fargen på sherry av typen amontillado.

En perfekt partner til dette måltidet, også om du skulle finne på å servere litt pikant chorizopølse, for denne finoen tåler også mye krydder. Men siden denne sherryen holder 17 prosent, er det viktig å servere den i små glass, gjerne de tulipanformete glassene som er tilpasset denne drikken. Og glem endelig ikke godt vann ved siden av.

Men vi vil jo gjerne prøve ut noen røde alternativer siden det er det foretrukne også her til lands. Og da må det jo bli noe spansk.
 
Cuvée Christer Berens Monastrell 2008 (20876) kommer fra høyslettene innenfor nordmenns ferieparadis nummer en i Spania, nemlig Alicante-kysten. I denne monastrellbaserte vinen er det fin trøkk, bra smakskonsentrasjon og til og med litt tanniner. Men ikke mer enn at den går helt strålende til et spansk tapasbord. Denne fleksible vinen kan også brukes til så vel grillet kjøtt som til gryteretter.

Vi bør ikke utelate det rosa alternativet. Marqués de Cáceres fra Rioja er en kjenning på den røde siden. Deres Marqués de Cáceres Rosado 2013 (7612) er en veldig typisk spansk rosé med ganske lette bærtoner i så vel duft som smak. Ingen påtrengende match til maten, den føyer seg fint inn i aromabildet og arbeider lett og effektivt kulissene.

Og for de som foretrekker hvitvin er franske Les Cazalets Chardonnay 2008 (20139) godt egnet. Denne runde vinen med modne tropiske frukter i både duft og smak er akkurat passe frisk til å møte omelettens sødme, tomatenes syre og skinkesmørbrødets saltpreg.

Tortilla Española

Fremgangsmåte

Skrell og skjær potetene i tynne skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Varm oljen i en stor og vid panne og fordel potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt over. Fortsett å legge på poteter og løk til alt er fordelt. Stek ved middels varme til potetene er gjennomstekt men ikke brune.

I mellomtiden pisker du eggene. Og så løfter du potet- og løkblandingen opp fra pannen over på et fat, ikke få med oljen for den skal du bruke til stekingen etterpå. Ha potet- og løkblandingen oppi eggene og la hvile i 15-20 minutter.

Varm opp 2 ss av oljen i panna til det ryker av den. Hell i blandingen i panna og fordel jevnt utover. Skru ned varmen og stek til omeletten begynner å bli gylden under og sidene på omeletten begynner å sette seg. Hell omeletten over på en stor tallerken. Legg steikepanna oppå og snu raskt slik at omeletten kommer ned i panna med den stekte siden opp. Stek videre til jevnt brun på undersiden. Overfør til et serveringsfat og la stå i 5-10 minutter før du skjærer den i serveringsstykker.

Mange flere oppskrifter med Tortilla 

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter

Andre oppskrifter med egg finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: kinemero

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatbrød

Fremgangsmåte

Rens tomatene for skinn, men ikke for frø og finhakk dem. Smak til med litt salt og noen dråper sitron. Rist brødet i ovnen eller i brødristeren. Det skal være gyldent ikke brent. Del skivene i to. Gni skivene inn med hvitløksfeddene som du har delt på langs, fordel tomathakket over og hell over olje. Server umiddelbart. Dette bør aller helst gjøres ved bordet slik at ikke brødet blir bløtt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillet smørbrød med serranoskinke og manchego-ost

Fremgangsmåte

Smør brødskivene med olivenolje på en side og sett dem under grillen med oljesiden ned. Ta dem ut og legg først ost og deretter skinke oppå oljesiden. Sett dem under grillen i ovnen til osten begynner å smelte.

Du kan også først riste skivene i tørr panne med oljesiden opp. Deretter legger du ost samt skinke som du på forhånd har ristet i panna oppå og stek dem i den samme panna til osten begynner å smelte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen