Ukens vin
Supre vinkjøp fra Sardinia

Supre vinkjøp fra Sardinia

Pala er en av Sardinias beste produsenter som også er godt representert i Norge. Her får du topp kvalitet for en rimelig penge.
Aase E. Jacobsen
29 August 2017 - 14:45

Jeg innrømmer det gjerne. En uke på Sardinia har satt spor. Ikke på grunn av rekordtemperaturene, men på grunn av en sjelden god miks av mat og drikke til et feriested å være. Sardinia (les Cagliari by) byr nemlig ikke bare på fantastisk sjømat og grønt i smaksrik middelhavsinnpakning i det øvre kvalitetssjiktet, men også vinene lever opp til det som serveres på tallerkenen. Og Palas solide sortiment basert på lokale druesorter er populært på de beste restaurantene.

Selv på rimeligste nivå får du mye særpreg. Silenzi Bianco 2016 til den svært gunstige prisen av 139,90 kroner er en herlig miks av den ytterst lokale druen nuragus og vermentino, som kanskje er Sardinias fremste ambassadør på den hvite siden.

Imponerende friskhet etter forholdene

Sammen skaper de en smak av sjø og stein, veldig god frisk frukt, fin bitterhet og balansert alkohol. En drøm til krabbe, reker, grønnsaksretter og når du bare vil ha et godt og friskt glass hvitvin. 

Havet er sjelden langt unna på Sardinia Foto: sematadesign

Nuragus kan du smake på alene i form av I Fiori Nuragus 2016. Vinen demonstrerer denne druetypens særpreg og evne til å gi konsentrasjon når den dyrkes slik at den ikke produserer for mye.

Her kan du lese mer om denne helt spesielle druen

Den er noe mektigere enn I Fiori Vermentino Crabilis 2016 som er mer på den elegante friske siden. Men begge er veldig gode og autentiske uttrykk for dagens tørre sardinske hvitvinsstil som også appellerer veldig godt til nordiske råvarer og smaker.

Vermentino har forskjellige uttrykk avhengig av hvor i Italia den dyrkes

Når man har følt 46 grader på huden, vel vitende om at også 2016 var en varm sommer, er det nærmest uforståelig at det er mulig å lage så friske og elegante hvitviner med så stor grad av håndverk og som likevel koster så lite.

Spansk påvirkning

De gunstige prisene gjelder også for Palas røde viner. Aller rimeligst er Silenzi Rosso 2015 som på samme måte som den hvite, er en miks av druer som er typiske for Sardinia, nemlig carignano og monica. Denne druen er en svært lokal drue for Sardinia som sin unike karakter likevel for det meste kommer i form av viner beregnet for tidlig konsum.

Her kan du lese mer om carignan på Sardinia

Resultatet for Palas blandingsvin er en morsom og smaksrik sak med god saftighet fra røde bær og fint salt lakrispreg beregnet på å nytes mens den er ung. Et supert følge til ikke for kraftig lam eller pasta med god saus.

  Foto: 

Min absolutte favoritt blant de røde fra Pala er Essentija Bovale 2012 som i disse dager er på vei inn i ny flott og forholdsvis kjølig årgang. Også her snakker vi om en drue med lang tradisjon i Middelhavsområdet, og som har tilpasset seg Sardinias karrige jordsmonn veldig godt. Bovale er bedre kjent som graciano i Spania hvor den alltid spiller annenfiolin i blandinger.

På Sardinia hvor den sammen med cannonau (garnacha) og carignano (mazuelo) ble introdusert en gang mellom 1323 og 1720 da øya lå under spanskekongen, får den imidlertid full oppmerksomhet og viser sitt gode og spennende potensial. Bovale har nemlig både dyp farge, god syre, fin tanninstruktur og fylde.

Ikke minst kommer dette til uttrykk gjennom Palas toppvin som altså selges til en usedvanlig gunstig pris gitt hva du får for pengene og ikke minst den lagringspotensial. En solid matvin som vil stråle gjennom høstlige måltider.

Se alle de gode kjøpene fra Pala

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten
Dagens rett
Fiskegryte med sopp

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten

Har du nyplukket sopp, blir den ekstra god, men sjampinjong fra butikken gjør også susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Your session has expired. The page has been automatically refreshed to generate a new session.

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her