Torsk med kraftig tilbehør er perfekt vinterkost. For vinteren er høysesong for god torsk. Fast, fin og hvit i kjøttet. Og tilgjengelig i rikt monn, enn så lenge. Og hva er vel ikke mer passende enn linser. Linser har vært høyeste kjøkkenmote de siste årene som følge av at husmannskostens råvarer kom i fokus. Og det var igjen en konsekvens av en søken tilbake til det enkel rustikke etter all eksperimenteringen med crossover, altså der hvor europeiske smaker blandes med råvarer fra alle verdenshjørner.
Linser er heldigvis verken en oppskrytt døgnflue eller jålete, men en råvare som sklir rett inn i kostholdspyramidens ja-sone. Disse dagers mediedebatt om glykemisk indeks er uttværet og kjedelig. For det er bare keiserens nye klær og et nytt og (populær)vitenskapelig navn på den dietten som for ti år siden fikk betegnelsen Middelhavs-dietten. Og som også bare er et fint navn på det folk i den delen av verden, riktignok bare frem til frysediskens inntreden, ernærte seg på. Verden vil bedras. Og når den skal bedras, så la det være med noe godt.


Rimelige Oléa Signature 2008 (33850) har akkurat nok kraft til å matche tilbehøret til torsken. Samtidig som den er bløt og saftig nok til fisken. En annen sørfransk vin, Pellerin Côtes du Roussillon Villages 2002 (20043), har mer kraft og karakter. Ingen stor kompleksitet i denne vinen, den har men bra bærpreg og friskhet og ganske bløte tanniner. Den litt jordlige finishen passer godt til den rustikke linsestuingen.
Et annen type krydderpreg som passer fint til denne retten, særlig på grunn av baconet, er det vinen får fra fat. Men det må ikke være dominerende over frukten og må heller ikke vinen gi tørre tretanniner. Tre italienere i det som for mange er øvre prissjikt er gode partnere til retten.
Libera Barbera d'Asti 2003 (20050) er imidlertid en rimelig utgave av barberavin som stort sett starter på 115-120 kroner. Libera er ikke blant de kraftigste men med klar druekarakter i form av det litt parfymerte bærpreget, fra kirsebær og andre mørke bær, kombinert med jordsmonn og fat. Saftig og bløt med litt jordlig og fatpreget finish.
