Arne Brimis hjortesteik
Arne Brimi, kokeboka Julehøgtid

Arne Brimis hjortesteik

Denne hjortesteika viser til fulle at vi har med en stjernekokk å gjøre, nemlig Arne Brimi. Lettforståelig og så enkelt at selv familiens yngste klarer det.

Fremgangsmåte

Steik:

  1. Bind helst opp steika med hyssing og gni henne inn med salt. Brun steika pent i ei panne før du set henne i omnen på 200 °C med steikjetermometer i midten. 
  2. Etter ca. 15 minutt byrjar steika å bli oppsvulma og spenstig om ein trykkjer lett på henne. Etter 20 minutt kan steika få ein kvil ute av omnen på 10 minutt. 
  3. Hald fram med slike intervall til kjernetemperaturen er på 55 ° C; han vil stiga nokre grader medan steika kviler. 
  4. Skjer du i steika rett etter at ho er ute av omnen, vil ho sleppa saft, så det er viktig at ho får kvila på benken fyrst.

Grønsaker:

  1. Vask grønsakene godt. Bak dei tørt, dvs. utan smør eller olje i omn på 140 °C til dei er møyre. Kjøl av.
  2. Skrell betane, men ikkje røtene. Skjer i bitar. Vend dei i litt smør og salt. Legg i eldfast fat og varm i omn.

Saus uten kraft:

  1. Fres lauk og sopp i litt smør i ein kjele. Slå i vatn og vin, kok opp og la det koka i 10 minutt. Ha i fløyten og la det koka inn til 6–7 dl.
  2. Sil ut lauk og sopp, smak til og server.
  3. Denne sausen kan varierast ut frå kva du likar og kva slags kjøt du har. Litt sennep kan vera godt i. Har du kraft, så bruk det i staden for vin. Vert sausen for tynn, jamnar du med litt maisenna utrørt i litt vatn.

Tips: 
Istaden for tørka sopp, kan du bruke 100 g fersk sjampinjong.

Mange andre spennende retter med hjort finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Arne Brimi, kokeboka Julehøgtid

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett
Dagens rett

Slik blir kyllingfilet til en smaksrik gryterett

Det er ikke store innsatsen som kreves, men du blir rikelig belønnet. Med øl i gryta, må du kanskje ha øl i glasset. Men det er ikke nødvendig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her