Bakte poteter med deilig fyll
Foto: EzumeImages

Bakte poteter med deilig fyll

Bakte poteter er så enkelt å lage og smaker fortreffelig med mange retter. Her får du oppskriften med tilbehør som setter en ekstra spiss på det hele.

Fremgangsmåte

Bruk jevnt store poteter. Vask dem godt, slik at alle som liker skallet, kan spise det. Smør potetene inn med olivenolje. Oljen gjør skallet blankt, sprøtt og delikat. Skjær et kryss i toppen og stikk flere hull i poteten med en potetstikker. Dryss litt salt i krysset. Nå er potetene klare for baking i ovn.

Potetene kan pakkes inn i aluminiumsfolie før baking, men dette er ikke nødvendig. Poteter kan også bakes i mikrobølgeovn eller på grillen. Skal de bakes i mikrobølgeovn må de ikke pakkes i folie. Skal de grilles - spesielt rett på glørne - bør du bruke folie.

I stekeovn: Potetene bakes ved 195°C i 30 - 60 min, avhengig av størrelsen.

I mikrobølgeovn: Potetene blir best hvis de bakes ved lav effekt i ca. 15 min pr. potet. Bruker du full effekt, kan du regne ca. 4 min pr. potet.

På grillen: Potetene bakes på grillen i 30 - 40 min, avhengig av størrelsen.

Når potetene er ferdige, avkjøles de litt. Skjær toppen av poteten - den skal være som et lokk. Hul ut poteten med en teskje, men la det være igjen ca. 1 cm "vegg".

Legg potetmassen i en ildfast form. Denne skal brukes til fyllet senere.

For å få blanke, sprø poteter kan du pensle skallet med litt olje. Sett de hule potetene og fatet med potetmassen tilbake i ovnen på 180°C (varmluft) eller 200°C (vanlig stekeovn), steketid 5 - 10 min.

Tips:
Unngå mikrobølgeovn til denne stekingen, selv om du kanskje bakte potetene der. Potetene får ikke sprø skorpe i mikrobølgeovnen.

Potetene er nå klare til fylling. Se oppskrifter nedenfor. Når potetene er ferdig fylt, kan de settes tilbake i ovnen ved samme temperatur og steketid som tidligere. I mikrobølgeovn benyttes full effekt og ca. 1 min pr. potet.

Fyllet:

Cheddar og bacon (som på bildet):
Stek bacon sprøtt. Tilsett potetmassen og litt smør. Stekes i 2-3 min. Tilsett kuttet vårløk og tomatterninger, men hold av litt til pynt. Fyll potetene. Legg revet cheddarost på toppen. Pynt med mer vårløk og tomatterninger. Server med ranch dressing

Blåmuggost:
Ha potetmassen i en panne med litt smør og olje. Smak til med salt og pepper. Stekes i 5-6 min. Fyll potetene. Legg blåskimmelosten i skiver på toppen. Sett potetene i ovnen (som beskrevet tidligere) til osten er smeltet. Pynt med vårløk og en fikenbåt pr. potet. 

Reker med karri:
Skjær purre og vårløk i skiver. Stek purre, dill, potetmasse og karri 2-3 min i en panne med smør og olje. Tilsett halvparten av rekene og la dem bli varme. Fyll potetene. Pynt med de resterende rekene og sitron.

Egg og bacon:
Stek oppdelt bacon og potetmasse i litt smør og olje. Smak til med salt og pepper. Stekes i 4-5 min til baconet er sprøtt. Stek eggene. Fyll potetene med potetmassen og legg et stekt egg på toppen av hver potet.

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar
Dagens rett
Rødkålsalat med fiken og søtpotet

Når tilbehøret er i boks, er middagen klar

Denne juleinspirerte salaten passer sammen med alt det gode du har i kjøleskapet for tiden. Og rødkål bør være i enhver grønnsaksskuff i ukene framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her