Fish and chips av rødspette
Fra boken: Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Fish and chips av rødspette

Fish'n chips er en klassiker som i denne oppskriften får flere vrier med både rødspette og krydder. Vi garanterer suksess rundt bordet.

Fremgangsmåte

Rødspettefileter uten skinn og bein vendes først i mel, så i pisket egg og til slutt i pankomel sammen med salt og pepper. Stekes på middels varme i klaret smør til filetene er gylne.

Tips:  Pankomel kommer opprinnelig fra Japan og er tørket og revet brød som oftest blir brukt til fritering av matretter. Får du ikke tak i pankomel, kan du tørke lyst brød og kjøre det til det blir en form for mel i foodprosessoren. Eller bruke griljermel.

Tips: Klaret smør er saltet smør som varmes opp på svak varme slik at salt- og fløterester faller til bunnen. Bruk kun det blanke og klare smøret til å steke i, da oppnår du best resultat. Klaret smør tåler en høyere temperatur enn vanlig smør, og gir produktet/råvaren en fin gylden farge.

Chips:
Rens potetene for skall og kutt de i fine staver. Blansjer de i olje til potetene begynner å bli møre. Ta de da ut av oljen og la de renne av på papir.
Stekes så i varm olje til de blir sprø og gylne, saltes tilslutt.

Karriremulade:
Fres karri og et halvt eple i biter sammen med maisolje. Ha det i en mikser sammen med eggeplommer, salt, sennep og eddik. Kjør det godt sammen før du begynner å spe med olje til det blir en fin masse. Tykkelsen kan justeres med vann etter behov. Smak til med finhakket kapers (og evt. litt av laken den ligger i) sammen med finhakket ansjos. 

Cole slaw:
Kutt gulrot og kål i fine strimler. Kok opp vann sammen med sukker, eddik, chili og ingefær. La det hele koke en stund for å trekke smak ut av krydderne. Tøm så laken over grønnsakene i en bolle, la det trekke og avkjøle seg.

Når det hele er kaldt siler du av laken og rører inn hengt yoghurt og creme fraiche. Smak til med salt, pepper og evt. litt av laken for å få en fin smak.

Tips: Med "hengt" yoghurt menes det at man legger yoghurten i et kjøkkenklede ned i en spiss sil med en bolle under og lar den ligge natten over slik at all overflødig væske renner bort og man står igjen med en fast og fin masse.

 Flere oppskrifter med Fish and Chips

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Fra boken: Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen
+
Ukens vin

Skal du på polet i dag, kan du gå rett til denne vinen

Den er det sikreste valget fra basishylla når du skal ha en vin som aldri skuffer og det til en veldig gunstig pris. Den finnes på absolutt alle pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap
Dagens rett
Salat med asparges, lune poteter og makrell

Forsmak på sommeren har vel alle fått nå, men her åpner vi også for sommerlig latskap

Asparges, små søte poteter, jordbær og makrell, det er sommermat det. Som ikke krever særlig innsats, men som smaker perfekt enten gradestokken viser full sommer eller fortsatt vår.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her