Fish & chips med ertepuré og tartarsaus
Apéritif

Fish & chips med ertepuré og tartarsaus

Det blir knapt bedre enn fish and chips laget på denne måten. Silkemyk fisk omkapslet av knasende sprø røre er snadder for store og små. Ertepurè og tartarsaus er klassisk tilbehør.

Fremgangsmåte

  1.  Forvarm frityroljen til 160C. 
  2. Lag chips ved å koke potetskivene i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Ha vannet av potetene og tørk godt med kjøkkenpapir eller håndkle. Vann og frityrolje er ikke en god kombinasjon. Stek potetene i omganger i den varme frityroljen i 3-4 minutter. De skal ikke få farge. La renne av seg på et kjøkkenpapir.
  3. Skru opp varmen på frityroljen til 180C.
  4. Bland sammen hvetemel (tipo 00), rismel, salt, sukker og bakepulver i en stor bolle. Tilsett kulsyrevann og øl og bland til røren kommer sammen. Pass på å ikke overmikse røren. 
  5. Bland sammen hvetemel, salt, pepper og paprikapulver i en seperat bolle.  Salte fiskefilettene lett og tørk av evt fuktighet som trekkes ut av fisken. Ha fisken først i den tørre melblandingen. Pass på at alle sidene er dekket av mel, og dunk av overflødig mel.
  6. Ha så fiksefilettene over i røren. Få et jevnt lag røre over fiskefilettene før du forsiktig senker fisken ned i den varme frityr gryten. OBS. Ikke slipp fisken rett ned i oljen da den vil synke til bunn og brenne fast der.
  7. Stek fiskefilettene i 3-4 minutter, før du snur dem og steker videre i ca 4 minutter til fillettene er gylne og sprø. La renne av seg på et kjøkkenpapir og krydre med salt mens fiksen er rykende varm. 
  8. Skru opp varmen på frityroljen til 190C. 
  9. Lag ertepurè ved å koke ertene i 2 minutter i lettsaltet vann. Ha de kokte ertene i en stekepanne med smør, sjalottløk, hvitløk og salt og pepper over middels-varme. Når sjalottløken er blank, moser du ertene med en potetstapper eller gaffel. Blandingen skal være ganske grov. Ha i finhakketmynte til sist. Lag tartarsaus ved å blande alle ingrediensene sammen i en liten bolle. Smak til med salt, pepper og sitron.
  10. Ha potetskivene tilbake i den varme oljen. Stek i omganger til de er gylne og sprø- Ca 4-5 minutter. La renne av seg på et kjøkkenpapir og krydre med salt mens chipsen er rykende varm. 
  11. Server fish & chips rykende varm med ertepurè, tartarsaus og rikelig med sitron. 

Tips:
Det er enklest å lage fish and chips i en frityrgryte, men du kan også benytte en stor støpejernsgryte fylt med frityrolje. Ha bare et termometer som går opp til 250C for hånden. 

Flere oppskrifter med Fish and Chips

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her