Karamellpudding til jul
Foto: Espen Grønli

Karamellpudding til jul

Enten det er jul, nyttår eller en annen hyggelig anledning skal du lage karamellpudding. Her får du oppskriften du garantert lykkes med.

Fremgangsmåte

  1. Lag karamell: Sett en 1-liters form på en middels varm plate, tilsett sukkeret.
  2. Det tar litt tid før sukkeret smelter og brunfargen kommer, vær tålmodig, ikke rør i sukkeret. Etter hvert som sukkeret karamelliseres, vend på formen slik at sukkeret blir jevnt smeltet.
  3. Drei til slutt på formen slik at karamellen blir jevnt fordelt. Sett til avkjøling.
  4. Bruker du induksjonsovn må du etter all sannsynlighet lage karamellen i en stekepanne og helle den over i formen når den har riktig farge.
  5. Puddingen: Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene over i en kjele. Tilsett fløte og sukker og kok opp. 
  6. Avkjøl fløteblandingen og bland inn halvpisket egg. Eggene må ikke vispes for mye, for da blir puddingen pipete (små-hullete). Sil blandingen over i formen.
  7. Stek puddingen i vannbad på nederste rille i ovnen, på 120 grader i ca. 2 timer.
  8. Ta ut puddingen når den er fast og la den avkjøles på rist før du setter den i kjøleskapet i minst 1 døgn.
  9. Ved servering løsnes puddingen med en skarp, varm kniv og hvelves over på serveringsfat.
  10. Karamellsausen, som er igjen i formen, kan serveres som den er eller blandes med pisket kremfløte.

Tips:
Du kan i stedet for 1 vaniljestang bruke 1 ss vaniljesukker.

Tips: Sett langpannen med karamellpuddingen i ovnen før du heller på varmt vann.

Flere gode juledesserter finner du her

Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

Dette er de syv slagene du skal bake til jul

Lucia-feiring med lussekatter

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matrat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Nå er lammeseongen i gang: Slik steker du en klassisk lammestek
Dagens rett

Nå er lammeseongen i gang: Slik steker du en klassisk lammestek

En klassisk lammestek blir trolig helgens smaksopplevelse. Overveldende godt uansett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med norsk eplesider i drinken smaker den både forfriskende og ekte
Ukens drink
Eplesidercocktail med bourbon

Med norsk eplesider i drinken smaker den både forfriskende og ekte

Sammen med god bourbon og ekstra godt ingefærøl får du i tillegg en fyldig og lett krydret funnfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv deg som mesterkokk i dag
Dagens rett
Bakt norsk kveite med agurksalat

Prøv deg som mesterkokk i dag

Denne lekre oppskriften er langt enklere enn den ser ut til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Best av 1200 nyheter: Nok en gang gir denne vinmarken en vin i en klasse og med en kraft som er vanskelig å overgå
+
Tester

Best av 1200 nyheter: Nok en gang gir denne vinmarken en vin i en klasse og med en kraft som er vanskelig å overgå

Blant de 1200 vinene som er testet før septemberslippet, er det mange klassikere som holder svært høy kvalitet - men også mørke skyer som truer i bakgrunnen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oppdag smaken av Libanon: Nyt 8 viner fra en historisk vingård
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 15. oktober

Oppdag smaken av Libanon: Nyt 8 viner fra en historisk vingård

Nordmenn elsker libanesisk vin! Bli med på denne spennende vinsmakingen og smak hvorfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en litt eksotisk vri på eplekaken
Ukens kake
Kokoseplekake

Lag en litt eksotisk vri på eplekaken

Har du hagen full av epler, og noen er litt for syrlige til å være gode å spise, er denne oppskriften en god løsning.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her