Klassisk ribbe med sprø svor
Foto: Alf Børjesson

Klassisk ribbe med sprø svor

Her får du den beste oppskriften på klassisk ribbe med perfekt sprø svor og hvordan den skal bli perfekt.

Fremgangsmåte

  1. Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.
  2. Kjøper du fryst ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.
  3. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.
  4. Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba bør helst krydres et par dager før den stekes.
  5. Når ribba skal stekes: Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.
  6. Hell 2-3 dl vann i pannen og dekk med aluminiumsfolie. Sett ribba i ovnen og la den steke i ca 30-45 minutter.
  7. Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca. 1½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.
  8. Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.
  9. Ta ribba ut av ovnen og la den hvile på et lunt sted i minimum 30-45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp.
  10. Hell stekesjyen og fettet fra ribba over i en liten kjele og server den som stekesjy.
  11. Serveres med surkål , rødkål , medisterkaker og gode poteter.

Prøv langtidssteking av ribba

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her får du svært så praktiske kokketips

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her