Klassisk ribbe med sprø svor
Foto: Alf Børjesson

Klassisk ribbe med sprø svor

Her får du den beste oppskriften på klassisk ribbe med perfekt sprø svor og hvordan juleribba skal bli perfekt.

Fremgangsmåte

Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.

Kjøper du fryst ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfrossen. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap.

Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.

Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba bør helst krydres et par dager før den stekes.

Når ribba skal stekes:
Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og svoren blir lettere sprø.
 

Hell 2-3 dl vann i pannen og dekk med aluminiumsfolie. Sett ribba i ovnen og la den steke i ca 30-45 minutter.

Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca. 1½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.

Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grillen eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.

Ta ribba ut av ovnen og la den hvile på et lunt sted i minimum 30-45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp.

Hell stekesjyen og fettet fra ribba over i en liten kjele og server den som stekesjy.

Serveres med surkål , rødkål , medisterkaker og gode poteter.

Prøv langtidssteking av ribba

Oppskrift på sousvidestekt ribbe

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Her får du svært så praktiske kokketips


Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne. 

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

5
5/5 etter 83 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen