17. mai-kaken i siste liten

17. mai-kaken i siste liten

Denne festkledde rullekaken er utrolig rask og lett å lage. Dessuten smaker den himmelsk.

Det er på tide å blåse liv i den mest tradisjonelle og kanskje den mest lettvinte kaken av alle, nemlig rullekaken. Den har kanskje et «kjedeligstempel». Men det er absolutt ikke noe kjedelig ved denne flotte kaken fylt med krem, jordbær og pistasjenøtter.

Uklar opprinnelse

Historien til rullekaken er noe uklar, men den ble laget allerede tidlig på 1900-tallet. Opprinnelsen er ikke som man skulle tro i Sveits gitt at den heter «swiss roll» på engelsk. Den skal først ha blitt laget i Sentral-Europa.

Andre gode festkaker finner du her

En av teoriene er at den ble kreert noenlunde samtidig med Battenbergkaken, noe som virker sannsynlig da dette begge er avlange kaker med en overraskelse av mønster innvendig.

Fyll med hva du vil

Originalen fylles med syltetøy eller moste bær, men vil du ha en mer eksklusiv variant, kan du fylle denne med mousse eller krem.

Flere rullekaker finner du her

Som alle andre kaker finnes det like mange varianter av rullekaken som det fins kakeelskere – og dem er det som kjent mange av!

TIPS:  Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette.  Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen. Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i konkurransen Hele Norge baker på TV3.

Les mer om Anne Brith her

Festkledd rullekake

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt hvetemel og bakepulver og vend dette forsiktig inn i eggedosisen. Legg bakepapir på en bakeplate og spre dette jevnt oppå.

Stekes i 8-10 minutter på 190 grader.

Legg bakepapir på bordet og strø sukker over. Hvelv kaken over på papiret og la dette ligge til det er avkjølt.

Fyll:
Pisk kremfløte og spre det over kakebunnen. La 2 cm av kaken være uten krem. Fyllet skal ikke være mer enn ½ cm høyt. Skjær opp jordbær og legg på og strø over hakkede pistasjenøtter.

Rull så kaken med hjelp av papiret nokså stramt sammen og sett den i kjøleskapet med skjøten ned.

Servering:
Pisk kremfløte og ha i en sprøytepose. Skjær fronten og bakenden av kaken og sprøyt ut krem oppå.

Pynt med roseblader, jordbær og hakkede pistasjenøtter.

TIPS:
Å pynte kaker med roseblader er utrolig dekorativt. Spør din blomsterforhandler etter blomster som er usprøytet og spiselige. Roseblader som vist her er laget ved å pensle på eggehvite og strø på sukker. Jo mer finkornet sukker du bruker, jo finere blir resultatet. Engelsk sukker passer fint til dette.

Oppskriften er levert av  www.villaperlesukker.no

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen