juleand i ovn

Dagens rett Dansk juleand

juleand i ovn (LASSE HYLDAGER)

And er den perfekte romjulsmiddagen

Bare spør våre venner i sør, danskene, de overlever ikke en jul uten and. Det er lett å forstå hvorfor.  Prøv denne oppskriften.

Mens nordmenn fantaserer om ribbe og pinnekjøtt til jul, er det and som gir danskene den ekte julegleden. Og and passer veldig godt inn i vår romjulsmeny. Ikke minst er and et veldig godt alternativ til nyttårskalkunen. 

Se våre andre oppskrifter med and

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Dansk juleand

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

stk
2 stk
1 stk
1 stk
5 dl

Fremgangsmåte

Anden:
Fjern vinger og innmat. Fjern fett og hud fra halsen og bakenden, og tørk godt med kjøkkenpapir. Gni anden grundig med salt og pepper innvendig og utvendig.

  • Skrell eplene og del dem i mindre biter. Fyll anden med svisker og epler.
  • Brun vingespissene, innmaten og fettet fra halsen i en gryte, sammen med litt av andefettet. Hell i vann, tilsett løk og gulrot og kok cirka en halv time. Hell sjyen gjennom en sikt og legg den til side for saus.
  • Plasser anden i en form med ryggen oppover, slik at fettet kan dryppe inn i stekepannen. Plasser formen midt i ovnen i cirka 15 minutter på 225 °. Vend så anden og brun brystet i 15 minutter.
  • Hell ½ liter vann i formen og stek anden i cirka 2 timer på 160 °, stikk i den tykke delen av låret, saften fra kjøttet må være klar.
  • Anden kan også brunes i cirka 10 minutter på 250 ° eller under grill for å gjøre skinnet sprøtt, men husk å hold øye med den.
  • Hell sjyen i en bolle og la den stå en stund til fettet har samlet seg. Hell forsiktig ut fettet og bland sjyen med væsken fra vingene og innsiden. Kok det ned slik at smaken blir konsentrert. Tilsett evt jevning eller maisenna og smak med salt og pepper.

Dansk juleand serveres med ovnsstekte poteter. Til stekingen bruker du litt av andefettet som ble til overs etter andestekingen. Del poteter i båter. Ha i en ildsfast form. Fordel andefett jevnt i formen og stek ved 200 grader. Smak til med salt og pepper og server med en gang. 

Her er 40 hele oppskrifter på and

 Vil du heller lage kalkun finner du alt du behøver å vite her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: LASSE HYLDAGER

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen