Dagens rett

Grillet laksefilet med jordskokkpure og valnøtt- sjampinjongolje

By på litt ekstra lettlaget luksus i dag

By på litt ekstra lettlaget luksus i dag

Det går mot lysere tider, og det feirer vi med en ekstra god, men fortsatt veldig lettlaget oppskrift som også inkluderer en av vinterens delikatesser, nemlig jordskokk.
Redaksjonen
23 Januar 2021 - 01:05

Jordskokk er en av vinterens største delikatesser, som kan spille hovedrollen, eller løfte en forholdsvis hverdagslig råvare som oppdrettslaks til nye høyder. 

Her kan du lese mer om jordskokk

Se alt du kan lage med jordskokk

Laks er hverdagsfisk, men får du tak i økologisk laks, får den en høyere status. Den økologiske er å foretrekke av flere grunner. Uansett hva du velger, er laksefilet som kjent svært enkel å tilberede. Det er ikke mye som skal til for å forvandle den til en «proff» rett som denne.

Og har du ikke grillpanne, blir fisken like god i en vanlig stekepanne. Det gjelder også om du ikke vil bruke laks, men heller hvit villfisk som torsk, sei, lysing eller kolje. Det er ingen grunn til å begrense seg til to fiskesorter som de fleste dessverre gjør, når det finnes så mye godt i havet.

Her finner du flere gode retter med andre typer fisk 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

 

Grillet laksefilet med jordskokkpure og valnøtt- sjampinjongolje

Grillet laksefilet med jordskokkpure og valnøtt- sjampinjongolje

Fremgangsmåte

Skjær laksen i 6 like store stykker. Gni dem inn med valnøttolje, salt og kvernet hvit pepper.

Skrell jordskokkene og skjær dem i grove stykker. Kok jordskokkene møre i vann uten salt.

Slå av vannet og kjør jordskokkene til en glatt pure med kokende fløte til passe fast konsistens. Smakes til med salt og pepper.

Skjær sjampinjongene i terninger 5x5 mm.

Rist valnøttene i tørr panne til de blir gylne, dryss på litt salt. Ta dem ut av pannen og kutt hver halve valnøtt i fire.

Stek sjampinjongene i samme panne i solsikkeolje. Tilsett valnøttolje og valnøttkjerner. Smak til med salt og pepper.

Legg laksen på grillen med kjøttsiden ned. Legg på lokket og grill dem til du lett kan trekke av skinnet.

Legg laksen på tallerkener sammen med jordskokkpure og valnøtt-sjampinjongoljen rundt. Legg på grovkuttet persille og småbladet salat og ha kapersen på.

Tips: Denne retten kan du godt lage i stekepannen også - stek da laksefileten med den peneste siden ned til den har fått fin stekeskorpe, snu fileten og stek ett minutt på den andre siden. Laksen bør ha en lett rå kjerne.

Her finner du veldig mange oppskrifter på laks, ørret og røye

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her