Dagens rett

Hjort «Wellington» med einerbærsaus

Med en slik klassiker på middagsinvitasjonen får du ja fra alle

Med en slik klassiker på middagsinvitasjonen får du ja fra alle

Her fylles Wellington-en med hjortefilet og tilbehør med smak av norsk natur. Bedre festmiddag enn dette finnes knapt.
Aase E. Jacobsen
17 Oktober 2020 - 01:00

Hjort «Wellington» med einerbærsaus

Hjort «Wellington» med einerbærsaus

Fremgangsmåte

Salt ytrefileten på alle kanter, fres i litt olivenolje, og la den hvile. 

Finhakk sjampinjonger og ferdig utvannet steinsopp. Damp blandingen i en tørr panne. Dette kan ta flere minutter, helt til slutt tilsettes salt og pepper. La den avkjøle. Denne massen heter nå duxelle.

Når duxellen er avkjølt, begynner du å montere til Wellington.

Ta plastfilm på kjøkkenbenken i størrelsen 60x30 cm. Legg lardoskiver titt oppå hverandre (som takstein). Dekk så med duxelle i en tykkelse på ca 8mm og legg hjortefileten på i midten. Pakk fileten i lardo og duxelle med hjelp av filmen og lag en stor pølse. La den hvile i kjøleskap i ca 30 min til en time.

Lim sammen 2 og 2 smørdeigplater som er ferdig tint med hjelp av litt vann. Kjevle dem slik at det blir to firkanter på 25x20cm. Etter hviletiden i kjøleskapet, fjerner du  plastfilmen og pakker innholdet inn i smørdeig med en plate under og en plate over. Lim sammen kanten med litt vispet eggplomme. Sett den tilbake i kjøleskapet i ca 15-30 minutter.

Wellington skal stekes på 180/200 grader ca 25 min eller til 58 grader kjernetemperatur. Når den er ferdig stekt, la den hvile noen minutter. Lag sausen mens Wellington-en er satt i ovnen.

Einerbærsaus:
Fres sjalottløk i smør, når du får en fin lys farge tilsatt. Rødvin, pepperkorn, timian og laurbærblad. La sausen reduseres til 2/3 gjenstår og tilsett kraft. Reduser til riktig konsistens. Sil sausen.

Tilsett finhakkede einebær, sennep og tyttebærgelé. Varm opp, Sausen skal ikke koke (da vil sennepen skille seg). 

Servering:
Skjær 2-3 cm store stykker av Wellington-en. Server med saus og potet- steinsoppkake.

Her finner du andre deilige retter med  hjort

Innbakt kjøtt er alltid populært, sjekk ut en av disse oppskriftene 

Du kan også prøve denne vegetariske vrien på Wellington

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Gregory Paul for Domaine du Colombier

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Potet- steinsoppkake

Potet- steinsoppkake

Fremgangsmåte

Kutt potetene  i tynne strimler. Ha dem i en teflonpanne med litt olje på medium varme og smak til med salt og pepper.

Under steking tilsett små biter av smør rundt kanten. Når du har fått en fin farge på en side, snu over på andre og gjenta samme prosess. 

Når potetkaken er ferdig stekt, ha den over på et ildfast fat. Dekk potetkaken med tynne skiver av steinsopphatt, dekk med aluminiumfolie og sett i oven på 180 grader i ca 15/20 minutter. 

Mens potet- og steinsoppkaken er i ovnen, kutt spisskål i strimler og damp i vann og smør med litt salt og pepper. Samtidig steker du kantareller i smør med litt hvitløk. 

Ta ut potet- og steinsoppkaken, pynt med dampet spisskål, stekte kantareller og litt tyttebær.

Sendt inn av Gregory Paul for Domaine du Colombier

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her