Ukens kake

Oppskrifter kransekake

Her er oppskriftene

Her er oppskriftene

18 Desember 2022 - 12:30

 

Kransekake til jul

Kransekake til jul

Fremgangsmåte

  1. Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag.
  2. Mal mandlene. Sikt inn melis og bland det inn sammen med eggehvitene til en passe fast deig. Det kan være en fordel å tilsette den siste eggehviten i porsjoner. Sett deigen kaldt, gjerne til neste dag.
  3. Sett ovnen på 200 grader.
  4. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene.
  5. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 grader i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
  6. Fyll et papirkremmerhus eller en sprøytepose med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.

Tips: Skal du oppbevare kransekake over litt tid, kan det være lurt å legge med en brødskalk i kakeboksen for at kaken skal holde seg seig og ikke tørke. Det er heller ikke noe problem å fryse kransekake. 

Mange oppskrifter på julekaker finner du her

De beste dessertene til den store festen

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kransekake til fest

Kransekake til fest

Fremgangsmåte

  1. Skåld eventuelt halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene.
  2. Sikt inn melis og bland det inn sammen med ca. 4 eggehviter til deigen blir passe fast. La deigen ligge til neste dag.
  3. Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive.
  4. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene.
  5. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Vent med å ta ringene ut av formene til de er helt kalde. Dunk formene lett i bordet, så løsner de lett.
  6. Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen.

Kransekake kan med fordel fryses for å bli seig.

Tips: Skal du oppbevare kransekake over litt tid, kan det være lurt å legge med en brødskalk i kakeboksen for at kaken skal holde seg seig og ikke tørke. Det er heller ikke noe problem å fryse kransekake. 

Mange oppskrifter på julekaker finner du her

De beste dessertene til den store festen

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kransekake med fromasj

Kransekake med fromasj

Fremgangsmåte

  1. Kransekake:
    Skåld halvparten av mandlene slik: Kok opp en kjele med vann. Tilsett mandlene (250 g) og slå av varmen. La dem ligge i 2-3 minutter. Hell dem over i en sil og skyll dem under kaldt vann.
  2. Ta en neve mandler om gangen og gni dem i et håndkle. Smutt dem ut av skallet. La mandlene tørke noen timer eller over natten.
  3. Mal skåldede og uskåldede mandler på mandelkvern, eventuelt i matprosessor. Bland inn melis og elt inn stivpiskede eggehviter til en seig, fast deig. Dekk bollen med plast og la den stå kjølig i minst et par timer.
  4. Pensle kransekakeformene og dryss med semule eller fint strøbrød.
  5. Varm stekeovnen til 200 grader. Ta en deigklump om gangen og trill ut ringfingertykke lengder som tilpasses formene. Skjær endene skrått over og klem dem mot hverandre.
  6. Stek ringene midt i ovnen i ca. 10 minutter, til de er pent gylne. Avkjøl dem i formene før de legges i en tett boks. La boksen stå i dypfryseren i minst ett døgn, da blir kransekaken seig og god.
  7. Montering av kurven:
    Tin kransekakeringene i minst en halv time. Lag melisglasur ved å piske 1 eggehvite med ca. 3 dl melis (spar plommen til fromasjen). Fyll den i sprøytepose med tynn åpning.
  8. Bruk 8 av de største kransekakeringene - fest dem oppå hverandre med melisglasur, begynn med den minste og avslutt med den største. Skjær resten av ringene i pene biter og dypp endene i smeltet sjokolade.
  9. Sitronfromasj:
    Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
  10. Legg én gelatinplate om gangen ned i kaldt vann. La dem bløtes i ca. 5 minutter.
  11. Skrubb og skyll sitronene godt i varmt/lunkent vann. Finriv skallet og press saften. Ha begge deler i en bolle.
  12. Kryst gelatinen og smelt den i 3 ss kokvarmt vann. Rør den i sitronblandingen.
  13. Pisk fløten til myk, ikke hard krem. Pisk sukker, eggeplommer og hele egg til stiv eggedosis. Vend inn kremen.
  14. Tilsett sitron/gelatin i en tynn stråle litt etter litt, mens du vender godt hele tiden. Vend i fromasjen av og til mens den tykner. La den stå litt før den helles i kaken.

 Pynt fat eller fromasj etter ønske.

Flere deilige kaker til 17. mai finner du her

Mange flere kakeoppskrifter finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her