Godbiter i pollisten
Disse vinene hadde garantert The Doors-legenden Jim Morrison likt

Disse vinene hadde garantert The Doors-legenden Jim Morrison likt

Så er da også den paradislignende eiendommen hvor druene kommer fra inspirert av låta Wild Child.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2019 - 13:45

Mens vi må vente til sommeren er over før ny forsyning av den eneste hvite vinen fra Dom des Enfants Sauvages kommer, er deres rimeligste røde som skapt for sommersesongen.

 

Che Chauvio 2018 har med sine 11,5 prosent alkohol og naturlige framstilling alt som skal til for å kalles hipstervin, men først og fremst er det en leskende og karaktersterk rødvin med god friskhet og fint preg av salt lakris. Den kan oppleves en smule reduktiv i starten, så gi den en runde i karaffel eller bruk i hvert fall romslige glass. Nyt den til en sommerlig meny som også innebærer lettere kjøttretter fra grillen, alt av vegetar, pizza og pasta. Den egner seg veldig godt å serveres lett avkjølt, og helst ikke over 20 grader.

Bak denne vinen står Nikolaus og Carolin Bantlin som i 2001 «flyktet» med to barn på 2 og 4 år fra «tysk materialisme og storbyens jag» til en ny tilværelse i Languedoc. – Vi hadde tilbrakt mange ferier i Sør-Frankrike, og var veldig begeistret for den avslappete og naturnære livsstilen som preget området. En dag bestemte vi oss for at neste år, da skal vi kjøpe «fire vegger» og bygge opp vårt eget sommerparadis, forteller de.

Det er dette paradiset Carolin og Nikolaus Bantlin fant.

De fant dette paradiset i Fitou: en gammel sauefjøs med tilhørende 9 hektar vinmark, midt i det typiske karrige landskapet med småbusker som kalles garrigue som også betyr et sterkt kalkholdig leirjordsmonn. – Det ligger åtte kilometer fra Fitou landsby, så det var ikke helt det vi hadde sett for oss, og i hvert fall ikke å dyrke druer og lage vin, minnes de.

– Men for oss var det en åpenbaring å komme dit, for stedet var helt upåvirket av sivilisasjonen rundt.

For godt for kooperativet

Riktignok var vinmarkene drevet konvensjonelt, men siden Nikolaus hadde gått Steiner-veien i ungdommen var han kjent med biodynami, en prosess de startet ganske snart. Parallelt med at de leverte druene til kooperativet de første årene, tok arkitektutdannete Carolin jordbrukseksamen for å kunne dra nytte av ulike støtteordninger. Læretiden tok hun hos Olivier Pithon i Calce et steinkast unna. Det var også her hun laget sin første årgang i 2003 av deler av avlingen og med lånt utstyr. – Og det var ene og alene fordi Olivier sa at det var galskap at vi leverte slike druer til kooperativet, ler hun.

Carolin og Nikolaus Bantlin.

Fra 2004 var de installert i egen vinkjeller i Fitou. Neste utfordring var å selge vinene. – Vi var heldige å komme med i Renaissance des Appellations og gjennom deres kanaler, traff vi potensielle kunder og fikk samtidig gode venner, også i samme område, forteller Nikolaus og legger til: - Men aller viktigst har det likevel vært at vi har hatt klare mål for virksomheten vår. Vi hadde en drøm og visjon som vi sakte, men sikkert jobber oss fram mot.

Burgund er idealet, men med andre druer

Det betyr ikke at de har gjort markedsanalyser, men derimot det motsatte, og lager bare viner de selv liker. – Vi må jo legge til at vår smak har jo utviklet seg siden starten, all den tid vi var langt fra eksperter, men hadde et helt vanlig forhold til vin.

Det vil likevel si at de hadde sans for det elegante, som Burgund og pinot noir. – Derfor følger vi ikke det som er tradisjonen i Fitou, som etter vår mening er altfor tungt og kraftig, men heller det lette og delikate, understreker Carolin og håper samtidig at det uttrykkes gjennom Che Chauvio.

De har plantet en del nytt - både vinstokker og trær som klarer seg med et minimum av vann.

Siden vinmarkene ligger (delvis) utenfor AOC Fitou, står de dessuten mye friere, og merker vinene med Côtes Catalanes IGP. Og siden vinmarkene er beskyttet på alle kanter av lave trær og busker, er det lettere å drive biodynamisk. Ingen forurensning fra naboer samtidig som naturen produserer sine egne skadedyrbekjempere. Villsvinene derimot måtte de bygge steinmurer for å holde borte. Ikke for at de spiser druene, men for at de tiltrekkes av duften av fuktighet.

40 prosent av vinmarkene er fornyet med bedre plantemateriale – og i tillegg har de plantet oliven-, fiken- og mandeltrær, for å forsterke biomangfoldet etter mange år med monokultur, men som samtidig klarer seg uten vann. – Hver dråpe vann må bringes med fra landsbyen, men vi bruker det med forsiktighet, ikke bare for å unngå villsvinene, men også fordi vi ønsker at plantene skal tilpasse seg forholdene uten hjelp, forteller de.

Jim Morrison er med.

Dette er en prosess som tar noen år, og da klarer de fint å leve med at det ikke kommer noe nedbør mellom mai og oktober.

- Hos oss må vi beskytte druene mot både sola og vinden, som begge tørker ut druene, fordelen er at vi aldri har råte, gliser Nikolaus.

Styrt av månen

I 2016 mistet de 40 prosent på grunn av tørke. – Også i vinkjelleren var det utfordringer siden mosten var så enormt konsentrert, og i risikerte å få en vinstil vi ikke ønsket, forklarer Carolin.

De lager nå 20-30.000 flasker årlig og sier de klarer seg med det. – For vi vil ikke vokse. Våre snart 10 hektar er mer enn nok arbeid for oss gjennom året, forklarer de.

Derfor følger de ikke månefasene slavisk for arbeidet i vinmarkene. – Vi er jo bare to stykker, men i vinkjelleren derimot er alt som gjøres styrt av månen, påpeker Carolin.

Druene høstes i små kasser for å redusere faren for oksidering og ukontrollert gjæring.

Under innhøstningen må de ha ekstra hjelp, for Domaine des Enfants Sauvages er en av veldig få i området som høster for hånd, og den eneste som bruker små kasser, som er en sikkerhet mot oksidering og at ukontrollert gjæring skal starte.

De forteller at de høster stadig tidligere. - Midten av august er nå blitt normalen og de første dagene av august som både i 2017 og 2018, er slett ikke uvanlig, forklarer de. Og beslutningen om å starte innhøstningen tar de basert på hvordan druene smaker.

Carolin på traktoren får hjelp av en av sønnene.

Begge sønnene på 20 og 22 år studerer nå i Toulouse, men i helgene kommer de hjem for å hjelpe til. – Vi har alltid hatt en plan B, om ikke ungene ville overta, så skulle det være ok for oss, men de er oppriktig interessert, og det gleder oss, sier de stolte foreldrene.

Che Chauvio er deres siste tilskudd til porteføljen – en blanding av syrah som presses direkte for minst mulig farge og konsentrasjon, cinsault og mourverde får 2-3 dager uttrekkstid. Den ferdige vinen klares ikke og modner i ståltanker fram til flasketapping den påfølgende våren. Klar til sommersesongen, men den står seg også godt i den kalde årstiden takket være bra struktur.

 

Druene kommer fra nyplanting etter at de overtok vinmarkene. Av de eldste plantene på eiendommen lager de Roi des Lezards 2015. De 90 år gamle carignanplantene har gitt en dyp og mørk rødvin med god saftighet i tillegg til stor konsentrasjon. Men den er ikke overekstrahert, uttrekkstiden er 10 dager, inkludert fottråkking, men ingen omrøring. Alkoholen (13 prosent) er balansert til Languedoc å være. Og vinen har fått 12 måneder i store brukte eikefat.

 

Vinen er kalt opp etter Jim Morrisons låt Lizard King. The Doors er inspirasjonskilde til hele parets virksomhet. Og det er låta Wild Child som har gitt navn til vingården, og vinen med samme navn. Enfant Sauvage 2017 er laget som en mellomting mellom Roi des Lezards og Che Chauvio – en ukes uttrekkstid og ingen omrøring underveis, 10 måneders modning i sementtanker.

Det har gitt en litt mer leskende vinstil med tydelig jordsmonnskarakter og fine tanniner.

 

Her kan du lytte til Wild Child

 

Mens de fleste i området bruker karbonisk maserasjon for denne type rødvin, er ikke det aktuelt for Carolin og Nikolaus. – Vi er ikke så glade i den metoden siden den bringer fram aromaer som er for fruktige. Det har dessuten en tendens til å maskere terroirkarakteren, mener de.

 

De to siste vinene er i aktuell årgang på det nærmeste utsolgt, det gjelder også deres ene hvitvin, Cool Moon 2017 som er et veldig godt uttrykk for områdets karrige og saltblåste landskap. Den er laget i ståltank av druer fra primært 80 år gamle vinstokker av grenache blanc og gris, macabeu og vermentino. Mosten klares ikke før gjæring, heller ikke den ferdige vinen, derimot filtreres den lett før flasketapping. Ny årgang av denne er ventet over fellesferien.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker

Assmanshausen i Rheingau er mest kjent for sine røde viner, av spätburgunder eller pinot noir. Forklaringen ligger i vinmarkene – men også hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen
+
Tester
111 nyheter testet spesialpol vin fra Bordeaux desember 2022

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen

En primeur-salget av 2019-årgangen i Bordeaux ble hemmet av pandemien. Det kan du som har et romslig vinbudsjett høste fett av nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Vi får ikke nok av vinene fra denne produsenten
+
Ukens vin

Vi får ikke nok av vinene fra denne produsenten

Barbera fra denne produsenten er den tredje mest solgte, og nå er enda en kommet inn i basishylla.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-kraftpakker fra Rheingaus bratte(ste) vinmarker

Assmanshausen i Rheingau er mest kjent for sine røde viner, av spätburgunder eller pinot noir. Forklaringen ligger i vinmarkene – men også hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Så godt kan fire enkle ingredienser smake
Dagens rett
Cacio e pepe

Så godt kan fire enkle ingredienser smake

Pasta, smør, ost og pepper er alt du trenger for å lage denne nydelige pastaretten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen
+
Tester
111 nyheter testet spesialpol vin fra Bordeaux desember 2022

Det er nå du skal kjøpe bordeaux: Dette er det aller beste kjøpet fra 2019-årgangen

En primeur-salget av 2019-årgangen i Bordeaux ble hemmet av pandemien. Det kan du som har et romslig vinbudsjett høste fett av nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her