Kjøttpudding fra kjøledisken er det mest usexy du kan sette på bordet. Men det er ingen grunn til at du skal nøye deg med det. Å lage den selv er nemlig ufattelig mange ganger bedre samtidig som det er uhyre lettvint, og så tar det heller ikke veldig mye mer tid. Mens puddingen står i ovnen, kan du kose deg med avisen, hjelpe ungene med leksene eller kanskje gjøre ekstra stas med oppdekningen.
For når du legger litt ekstra sjel i hverdagsmåltidet, skal du ta deg tid til å nyte det også. Og ingenting er vel mer avslappende i måltidssammenheng enn når du nyter et glass rødvin til. Dessuten hjelper rødvin på fordøyelsen, forutsatt at du ikke sluker maten på en-to-tre, det er uansett ikke sunt. Og i hvert fall ikke hvis du fortsatt sliter med litt ekstra bagasje fra julefeiringa. Spiser du sakte, spiser du som regel mindre også siden mettheten kommer fortere.
Som alle liker

Nesten daglig får vi høre hvor sunt det er med hyppige og moderate doser av rødvin (eller nesten uansett alkoholtype er siste melding), men det er altså primært til måltidet. Og skal du ikke kjøre bil etter middag, bør du benytte sjansen til å gjøre måltidet ekstra godt. Skal du bare ha et glass til retten, er vin fra en bag-in-box den beste løsningen.
Terra Vecchia Reserve 2007 (12044) (for vanlig flaske) fra Korsika passer veldig godt til denne retten. Bag-in-boxvarianten koster like i underkant av under tre hundrelapper. Det er en vin mange har prøvd siden den har figurert på bestselgerlisten i mange år. Som er laget av en lokal drue ved navn nielluccio og den mer internasjonale cabernet sauvignon.

Resultatet er en god vin med tydelig og ikke minst behagelig krydderpreg samt god friskhet som skriver seg fra niellucciodruen.
En konkurrent rent prismessig i flaske er bulgarske Blueridge Merlot 2001 (34485) som kommer fra Domaine Boyars nyeste investering, Blueridge, som er landets mest avanserte vinfremstillingsenhet,
og som har oppnådd stor suksess på det internasjonale markedet. Litt rå og ung og rustikk i stilen med kirsebær, solbær og skogsbær som fruktelementer samt litt sjokolade, anis, lakris og eukalyptus på kryddersiden. Bra syrer og tanniner, men likevel litt kantete. Det holder imidlertid godt til denne retten.
Langt mer innsmigrende og rund er den sørfranske Mistrane Merlot 2000 (41291). De myke og søte bæraromaene dominerer over det karakteristiske krydderpreget som stammer fra jordsmonnet samt innslaget av fat og gjør dette til alternativet for den liker mye godsaker i vinen.
En vin som ikke støter noen.
Noe å feire?
Men for å finne en vin med enda bedre syrer, noe som er veldig godt til kjøttpudding slik den serveres her med en syrefrisk tomatsaus, vender vi blikket mot Italia. En annen storselger får æren av å vise sine kunstner,
Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero 2001 (32611), også den ganske rustikk i stilen med snev av animalskhet og jordsmonn i tillegg til det intense kirsebærpreget. Sammen med retten blir den mye mer innsmigrende og samarbeidsvillig. Det rustikke preget undertrykkes og den er rett og slett en veldig god partner.
Mer eleganse er det likevel i en annen italiener, men som dessverre har sneket seg over hundrelappen.

Nemlig
Campo Ceni 2008 (13963) fra Barone Ricasoli. En moderne og høyst utradisjonell toscansk sangiovesevin siden en andel av blandingen har fått et opphold i amerikanske fat. Men det gir vinen et ekstra element av krydder i tillegg til innbydende kirsebærpreg og snev av animalskhet og jordsmonn. Både i duft og smak som ellers byr på god saftighet gjennom hele smakskurven. Og dermed perfekt til kjøttpuddingen. Når du skal gjøre ekstra krus på deg selv eller en av de andre rundt bordet.