En hyllest til juleølet

Aldri har vi kunnet kose oss med så mange ulike juleøltyper som i år. Og da er tiden inne for å utvide bruksområdet for denne sesongvaren. Denne gangen heller vi det både i gryta og i glasset. Men det er også gode råd for den som likevel foretrekker vin til.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Øl er alt for lite brukt i matlagingen. Noen har kanskje dristet seg til å la pølsene trekke i en pilsskvett og oppdaget hvilke mirakler den gyldne væsken gjør med en ordinær wiener. Men det er altså bare begynnelsen på noe som kan utvikle seg til en lidenskap. Så nå er du advart. Men la deg ikke skremme, for det å bruke øl i maten er først og fremst morsomt  - og velsmakende.

Hvis du nøyer deg med pølsekoking, kan du prøve å trekke dem i juleøl i stedet for pils neste gang. Hvis det faller i smak, er du moden for vårt forslag, nemlig viltkjøtt marinert i juleøl servert med en sødmefylt ølsaus og klassisk tilbehør. Et utmerket forslag til søndagsmiddagen. Og da bør du selvsagt nyte det samme ølet du har brukt i marinaden til retten.

Full pakke til 100 kroner
Det er imidlertid ikke likegyldig hvilket juleøl du serverer til denne retten. Det må ikke være for bittert, ha god men balansert sødme og samtidig ha nok friskhet til å møte sødmen i sausen Det mest elegante av de alle juleølene er Schous Juleklassiker som finnes i to varianter. Schous Juleklassiker 2003 (31555) har 6,5 prosent alkohol og den må du på polet for å få tak i. Den andre med 4,5 prosent fås kjøpt i vanlige butikker. Men det er altså ingen tvil om at polturen er en god investering. For dette ølet er rett og slett perfekt til retten. Fyldig med nydelig skum og meget godt balansert bitterhet. Butikkutgaven er naturlig nok lettere, men kan likevel passere til denne bruken.

En god nummer to er CB Juleøl (2661) i polstyrke. Et meget godt juleøl, også til denne retten. På reservelista finner du Moss og Aass juleøl, sistenevnte også i polversjon. Som alle tre fungerer godt. Men det eneste ølet som virkelig kan konkurrere med - og overgå - Schous, er slett ikke et juleøl, men et fantastisk godt mørkt øl. Belgiske Grimbergen Dubbel (41807) er enda fyldigere og følger sødmen i retten perfekt opp.

Selv om du bruker øl i maten, må du ikke nødvendigvis drikke øl til. Rødvin passer naturlig nok veldig godt til denne retten, siden det er en relativt klassisk setting. Og der er naturlig utvalget mange ganger større. På den rimelige side har du australske Pinnacle Shiraz 2001 (41958) som for øvrig gir mye valuta for pengene. Den har mye søte skogsbær samt krydder, sjokolade og karamell i duften. Noe som følges opp i smaken. Den er frisk og god med masse skogsbær i finishen. Ingen stor vin men altså full pakke for hundrelappen.

Det vi vil ha
Det byr også sørfranske les Domaines Paul Mas Cabernet Sauvignon-Syrah 2005 (11807) på i rikt monn. En stor og smaksrik vin med masse søte mørke bær, jordsmonn og animalske toner. Litt tørr finish i forhold til maten, men den kommer snart i en noe lettere årgang, nemlig 2002, som trolig vil være helt perfekt til.

Et annet sikkert kort er Ch. Valmoure 2003 (32268) som også er fra Languedoc. Saftigere enn Paul Mas Cabernet-Syrah, mer elegant og med et fint preg av syrlige bær i finishen som frisker opp i møte med maten. To forskjellige tilnærminger, men med samme resultat, nemlig at det smaker godt.

Hvis du vil flotte deg litt ekstra, er en annen Languedoc-vin verd å prøve. Domaine de Roquemale 2003 (46913) har det meste av det du måtte begjære fra en vin, i alle fall hvis du liker en fyldig, sødmefylt og innsmigrende stil (og hvem gjør vel ikke det). En stor og varm vin som bærer sine 14,5 prosent med stil. Og som passer meget godt til maten. Så hvis du har lyst til å imponere noen er dette vinen.

Helt til slutt: Minst like perfekt er en vin fra Rhône i det sørøstre Frankrike, nemlig Saint-Benoit Grande Garde 2001 (14446) fra Châteauneuf-du-Pape i den sørlige delen av dalen. Den kjennetegnes av søtlige bæraromaer, krydder og animalske toner. Akkurat det vi vil ha til denne retten.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Juleølmarinert viltfilet med juleølsaus og juleølposjert fiken

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g hjorte-, elge- eller reinsdyrytrefilet delt i fire
3 dl juleøl
1 ss finhakket sjalottløk
timian

2 ss olje

Saus:
3 ss brunt sukker
2 finhakkete sjalottløk
6 ss øl- eller rødvinseddikk
3 dl juleøl
3 dl oksekraft
2 ss smør
friske timianblader

Fiken:
4 ferske fiken
3 dl juleøl

Fremgangsmåte

Hell juleøl og sjalottløk over kjøttet og la stå i minst to-tre timer. Ta kjøttet opp og tørk godt av. Ta vare på marinaden.

Kok opp ølet som har vært brukt til marinaden og ha fikenene hele oppi. La trekke ved svak varme i fem minutter. Ta opp av ølet som tas vare på til sausen, og hold fikenene varme.

Kok opp eddik og sukker og ha oppi sjalottløk. La koke til all væske er fordampet og du har fått en sirupaktig konsistens. Tilsett ølet fra marinaden/posjeringen og eventuelt noe mer til du har 3 dl. Ha samtidig oppi kraften. Kok inn til en tredel gjenstår. Sil og rør inn 2 ss smør. Smak til med salt og nykvernet pepper samt friske timianblader.

Brun filetene i olje. Etterstek i ovn ved 180 grader i 4-6 minutter avhengig av tykkelse. La hvile i 5-10 minutter.

Anrett kjøttstykkene med sausen rundt samt smørdampet broccoli og knaskegulrøtter og Pommes Anna (klikk for oppskrift)

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pommes Anna

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

400 g
50 g
1 ts

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele.

Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca ½ time, til potetene er møre gjennom og lett brune i kantene.

Her finner du mange oppskrifter på potetretter 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen