Fest av en osterest

Rydder du i kjøleskapet og finner en rest av Edamerosten du kjøpte til jul kan vi love deg mye godt å bruke den til som eksempelvis gratenger, paier, sauser og supper. Når Apéritif supplerer med vinforslag, kan du nesten lage fest av en rest.
Redaksjonen
23 Januar 2006 - 16:48

Osterester blir det også, og ikke aller minst av den røde Edamerosten som vi selvsagt har hatt på julebordet. Å fryse hele ostestykker anbefales ikke, den får ikke den samme konsistensen etter et opphold i fryseren. Bedre er det hvis den er revet, da kan den med fordel brukes i ulike varme retter. Har du kjøpt en ekstra Edamer til jul som du ikke har åpnet, blir den bare bedre hvis du glemmer den i kjøleskapet noen måneder. Du kan enkelt lage din egen årgangs-Edamer.

Hvis det er rester av annen hvit ost du vil bruke opp, kan den erstatte Edamerosten. Her får du forslag til ulike retter med ost som kan varme i vinterkulda og selvfølgelig drikkeforslag til.

Ostepai med salat

Ostepai med salat

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter forsteking, og ytterligere 20 minutter for hele paien.

Bland smør og mel, gjerne i food processor, til en grynet masse. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Trykk deigen ut i en form, prikk den med gaffel og la den stå og hvile i kjøleskap ca. 30 minutter.

Forstek paiskallet ca. 10 minutter. Visp sammen egg, melk, ost, salt og pepper. Hell osteblandingen i paiskallet og stek paien ferdig, ca. 20 minutter.

Bland ingrediensene til dressingen, vann, eddik og olje sammen med salt og pepper.

Rens og skjær paprikaen i strimler, sellerien i biter, og finsnitt vårløken. Del tomatene i to. Grovstrimle salaten og strø den på paien, den kan serveres lun eller kald. Legg det andre oppå og drypp dressingen over. Rull sammen skinkeskivene og legg dem på oppå salaten rett før servering.

Mange flere lekre paier finner du her  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Smuldrepai med ost og skinke

Smuldrepai med ost og skinke

Fremgangsmåte

Finn fram en paiform på ca 24 cm i diameter.
 

Skjær det røkte kjøttet i biter/terninger. Del broccolien i biter og kok dem knapt møre i lettsaltet vann, eller bruk rester av kokte grønnsaker. Legg kjøttet og grønnsakene i smurt form. Visp sammen egg, fløte, melk, ost, salt og pepper. Hell blandingen over kjøtt/grønnsakene og stek midt i ovnen ved 200 grader i 15 minutter.

Smuldre smøret i melet slik at det blir en grynet masse. Tilsett vannet og arbeid det raskt sammen til en smuldret deig. 

Strø deigen over det øvrige i paiformen og stek videre i 20 minutter til lokket har fått en pen gyllen farge.

Her finner du mange deilige oppskrifter med pai

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fiskefilet med ostesaus

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. ½ time.

Bland mel og melk i en kjele til en klumpefri blanding, tilsett smør. Rør om mens sausen koker opp og la sausen koke et par minutter. Skjær osten i terninger, og varm sausen igjen slik at osten smelter. Smak til med salt og pepper.

Skjær fiskefiletene i porsjonsstykker og legg dem i en smurt, ildfast form. Dryss på salt og pepper. Fordel sausen over fisken. Dryss over strøkavring, fordel smørklatter hist og her og stek retten.

Kokte poteter og revne gulrøtter smaker godt til.

Tom for torskeideer? Her er de beste oppskriftene

Her finner du mange flere oppskrifter med skrei og torsk

Her finner du mange oppskrifter med torsk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ostesaus med ulik smak

Fremgangsmåte

Rør ut 1 dl melk med hvetemelet og ha i resten av melken. Kok opp under omrøring og la det koke ca. 2 minutter. Rør ned ønsket smakstilsetning. Smak til med salt og pepper og rør i osten til slutt slik at den smelter. Kokte poteter er godt til.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Kjøttpudding med ost og løk

Kjøttpudding med ost og løk

Fremgangsmåte

Bland strøkavring, salt og pepper med melk i en bolle. Kna inn kjøttdeig, hakket løk, krydder og grovhakket oliven og tørket tomat. Rør alt godt sammen.
 
Skjær osten i terninger a 2x2 cm. Bland inn. La hvile et kjølig sted i 20-30 minutter.
 
Form massen til et brød og legg det i en ildfast, smurt form. Stek ved 200 grader i 50 minutter.
 
Server med godt brød, kokte poteter og en salat. 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ostenøtter

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 12 minutter

Skjær ost og smør i biter. Hakk nøttene grovt i food processoren. Ha i de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig. Rull ut deigen til to lange remser. La dem ligge kjølig ca. 1 time. Skjær rullene i biter, ca. 40 stk., dypp snittflaten i de hakkede nøttene. Sett dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Stek kakene.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Tine Kjøkken

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her