Alsace
Her har du store vinopplevelser i vente

Her har du store vinopplevelser i vente

Den nye årgangen av denne Alsace-rieslingen er sublim. På plass i 107 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2016 - 04:39

Zind-Humbrecht Riesling Clos Häuserer 2014 har både stor fruktfylde og flott syrlighet samt et godt uttrykk for vinmarken den har fått druer fra. En vin som smaker fantastisk nå, men som tåler 15 år i kjelleren.

En helt spesiell parsell

At denne vinen byr på så mye uten å ha grand cru-status, skyldes beliggenheten til Clos Häuserer. Den ligger nemlig nederst til Hengst i Wintzenheim – en av Alsaces aller best grand cru-er – og min klare favoritt.

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Vinene herfra har en helt spesiell kraft og lagringsevne, og Clos Häuserer har mye av det samme. Jordsmonnet er svært kalk- og leirholdig noe som sikrer struktur i form av syre også i varme årganger. Den er svakt østvendt og får derfor litt mindre sol hvilket er en fordel for syreutviklingen. Parsellen er dessuten godt beskyttet mot både frost og vind og oppnår derfor god modning. Resultatet er en vin som får en svært god balanse mellom syre og sødme.

Som årgang kjennetegnes 2014 av veldig gode syrer takket være at temperaturen i august måned ikke var like høy som i kokhete juli. I utgangspunktet så 2014 ut til å bli en tidlig innhøstning, men forholdene i august forsinket modningen. Det gjorde at 2014 fikk en ekstra lang vekstsesong. Noe som rieslingdruen trives veldig godt med.

Clos Hauserer.

 

En enda større vinopplevelse

En annen vin fra samme produsent, Zind-Humbrecht Riesling Clos Windsbuhl 2013, er en av årets aller største vinopplevelser. Den kommer fra en sørøstvendt vinmark i en annen landsby, Hunawihr, med en litt annen type kalkjordsmonn, mindre leire og mer fossiler.

2013 var dessuten en årgang med helt andre egenskaper. Først og fremst ekstra lav avling, men også svært høye syrenivåer hvilket gjorde at særlig rieslingene brukte veldig lang tid på å gjære ferdig. Siden Zind-Humbrecht jobber biodynamisk, gjøres det ingen inngripen i gjæringsprosessen. Vinen får jobbe i fred uansett om den er på overtid. Dermed oppnås en bunnsolid vin med et enormt lagringspotensial.

Mer restsødme enn vanlig

Zind-Humbrechts viner har mer restsukker enn hva du kanskje er vant til med fra tyske toppviner, men sødmen balanseres altså veldig godt av syren samtidig som den bidrar til at vinene tåler mye smak i maten, være seg krydder eller skarpe ostearomaer. Dessuten «forbrukes» sukkeret gjennom lagringsprosessen. Tenkt på det som hvalpefett. Det er der for å kunne tæres på. Etter 15-20 år smaker vinen da også helt tørt. Men det er alltid årgangen og gjæringsprosessen som bestemmer hvor tørr vinen blit.

Zind-Humbrecht (og flere andre Alsace-produsenter) bruker derfor et tallsystem for å informere forbrukeren om restsødmen. Clos Häuserer 2014 er merket med 2 – altså ikke helt tørr med restsukker på rundt 13 gram, mens 2013 var merket med 3 og en restsødme på hele 23 gram.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her