Vellykkete naturviner

Vellykkete naturviner

Naturviner må ikke smake gammel eplekjeller eller fjøs. Det er disse hvitvinene veldig gode bevis på.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Dessuten dokumenterer de også lagringspotensialet til viner laget med minimal eller ingen bruk av svovel . For en ni år gammel hvitvin som fortsatt er full av liv og holder minst fem år til, kan vel ikke kalles et risikoprosjekt. Terpin Stamas Bianco 2002 (95146) er en morsom vin som ikke har forandret seg noe særlig i flaske. I hvert fall om jeg sammenligner 2002-utgaven med den fra 2006 (som ikke er tilgjengelig her til lands).

Den lange skallkontakten (60 dager) under gjæringen bidrar til å holde vinen frisk lenge. Og 60 dager er langt mer enn for rødvin. Men siden konsentrasjonen av flavanoider og antocyaner , som gir farge til og konserverer vinen, er mindre i hvite enn røde druer, må også uttrekkstiden økes.

Dermed får også vinen mer preg av en rødvin enn en hvitvin. Fargen er dypere, noen ganger nærmest oransje, derav kallenavnet « oransjeviner », og vinene har et klart tanninbitt. Enkelte utgaver har en altfor uttalt bitterhet, etter min smak i alle fall, men Franco Terpin kan sitt håndverk.

Imponerende

For hans rene tokai friulano-vin, Terpin Jakot 2007 (95147) , er skallkontakten sågar 60 dager. En imponerende vin med veldig god mineralkarakter flott frukt og god tørrhet. En vin som kan erstatte de fleste rødviner i et måltid. Og som vil utvikle seg videre i minst 10 år. 

12 måneder på fat etter den lange uttrekkstiden forbereder også vinen på et langt liv i flaske. Vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen, såkalt «mikrooksygenering», samtidig som den beskyttes mot oksygenet ved at den ligger på det aktive bunnfallet. Dette bidrar også med aromatisk kompleksitet.

Vinens navn er for øvrig stavet baklengs. Dette fordi produsenten opplagt ikke har lov til å kalle den Tokaj.

Tåler mye

Terpin filtrerer eller klarer ikke vinene før flasketapping, både for å beholde mest mulig smak og for å unngå bruk av svovel ved tapping.

At slike viner er skjøre er en sannhet med store modifikasjoner. Selvsagt finnes det mindre gode produsenter og flasker, men de fleste gode naturviner trenger mye luft på å åpne seg, og selv etter et par-tre dager i åpnet flaske har de mer å by på.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu
 

Terpin Jakot 2007

Produsent:
Franco Terpin
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Friuli-Venezia Giuli, Collio
Pris:
189,00 kr
Varenummer:
9514701
90 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Terpin Stamas Bianco 2002

Produsent:
Franco Terpin
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Friuli-Venezia Giuli, Collio
Pris:
169,50 kr
Varenummer:
9514601
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen