Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
original.jpg

Imponerende hvitviner

Disse hvite burgunderne fra typisk pinot noir-land er noen skikkelige kraftpakker.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Hvitvin fra Côtes-de-Nuits er heller sjelden, og spesielt fra Vougeot, som regnes som selve hjertet i denne delen av Burgund.

Domaine de la Vougeraie lager sågar to hvite viner i denne kommunen. Vougeot Clos du Prieuré Monopole 2009 (58151) er et såkalt monopol, vinmark med bare én eier. Den innmurte parsellen på eksakt 0,8258 hektar tilhørte i middelalderen et munkekloster, derav navnet Prieuré.

Kraft og konsentrasjon

I dag drives den biodynamisk, noe munkene sikkert hadde bifalt. Utbyttet er fattige 24 hl/ha og med en beplantingstetthet på 10.000 planter per hektar, sier det seg selv at hver enkelt vinstokk produserer veldig lite. Og det kjennes på smaken for dette er en hvitvin med betydelig kraft og konsentrasjon.

Mineralkarakteren er også uttalt, takket være det kalkholdige og steinete jordsmonnet. Fatpreget fra modningen er godt integrert, selv etter mer enn ett år i fat. Men så var bare en firedel nye.

Stort potensial

Den er ung og intens med kjøttfull frukt og veldig godt mineralpreg. 2009 var et relativt varmt år, men denne vinen karakteriseres av veldig god syre, og slett ikke årgangens normalt søte frukt. Noe som kan tilskrives den biodynamiske fremstillingen.

Les mer om biodynami i Burgund

At denne vinen har et veldig godt utviklingspotensial er forgjengeren 2006 et godt bevis på. For selv etter nesten sju år er den overraskende ung. Og det til tross for at 2006 var et bra, men ikke det største året for hvit burgunder.

Enda mer nobel

Denne vinen fantes også i en rød utgave for noen år siden som var et like godt kjøp.

Dens storebror, Vougeot 1er Cru le Clos Blanc de Vougeot 2009 (58153) kommer imidlertid fra en enda mer nobel del av Vougeot, nemlig innenfor selve Clos de Vougeot. Den hvite vinen var den som ble servert abbeden selv og dermed med en høyere status enn den røde. I dag har den røde Clos de Vougeot høyere status enn den hvite som «bare» er premier cru.

Østvendt og kjølig

De to parsellene ligger veldig godt til, rett foran Vougeot-slottet, nær nordveggen og dermed nabo til andre storheter som Musigny og Chambolle-Musigny Amoureuses.

Les mer om Côtes-de-Nuits

Som monopolet er vinmarken østvendt hvilket bidrar til litt kjøligere vekstforhold og dermed ekstra friskhet. Jordsmonnet er svært kalkholdig hvilket jobber i samme retning. Selv om 2009 er en rikere årgang enn 2008, er alkoholnivået det samme, intensiteten og konsentrasjonen dess like.

Svært høyt nivå

Mineralpreget er svært uttalt. Dette er en vin som må dekanteres i dag, og som i aktuell 2009-utgave åpner seg mer og mer til en yppig og imponerende vin som krever smakskraft på tallerkenen, hummer eller kraftige retter med hvitt kjøtt.

Denne vinmarken gir åpenbart en vin på svært høyt nivå, minst meursault premier cru, om ikke høyere.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

1125 viner testet blant marsnyhetene - velg fra øverste hylle

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her