Is og Smoothies

Sommer og sol, ferie og slaraffenliv, - kan en tenke seg noe bedre? Og hvis en til og med har noe herlig kaldt å leske seg på når sola steker og temperaturen stiger, ja, da er livet bare herlig. Øv deg på noen kjølige drikker allerede nå.
Redaksjonen
14 Juni 2004 - 16:40

Is hører sommeren til, både for store og små. Mye godt er det å kjøpe av den slags i butikken, og vi kan gjerne fiffe den opp litt selv med ulike tilsetninger. Hjemmelaget is er sommerens beste dessert, og en kjølende fristelse hele døgnet. Det er nemlig ikke så alt for vanskelig å lage sin egen favoritt heller. Med en ismaskin er det en rask operasjon, og konsistensen blir ekstra jevn og fin. Uten ismaskin kan det lett bli iskrystaller i isen hvis det ikke røres i den under innfrysningen.

Flere valg
Parfait er en fyldigere istype enn vanlig is, mens sorbet består av fruktsaft eller fruktpuré, eventuelt litt sterkere smakstilsetninger. Smoothies er en kjølende, trendy drikk som ofte blandes av frosne bær, frukter og som regel yoghurt eller syrnet melk, kanskje også blandet med søt melk. Noen synes den er frisk uten tilsetning av sukker eller melis, men det kommer også selvsagt an på om du bruker yoghurt som er søt.

En Smoothie er enkel å lage hvis du har en mikser, og er best å servere nylaget. Den kan i seg selv være et eget måltid, enten til frokost, som et mellommåltid, til lunsj eller rett og slett en forfriskning. Nå når det nærmer seg frukt- og bærsesongen for fullt, kan du eksperimentere fram dine egne favoritter. Overrask med denne trendy drikken neste gang du får uventet besøk. Og kanskje har du litt hjemmelaget is på lur i fryseren også?
 
Smoothies er både sunt, næringsrikt og forfriskende. I 2005 arrangerte Apéritif, i samarbeid med Opplysningskontoret for meieriprodukter og Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, en egen konkurranse der sommerens beste smoothies ble kåret.

Slik lager du iskrem

Slik lager du iskrem

Fremgangsmåte

Visp eggeplommene luftig med melisen. Visp fløten stiv. Velg ønsket smak og bland det inn i fløtekremen. Før den blandes med eggedosisen. Frys 4-5 timer eller i ismaskin.

Hvis du ikke bruker ismaskin er det lurt å røre i isen en gang i blant slik at det ikke danner seg for mye iskrystaller. Ta isen ut av fryseren litt før servering. Lag kuler med isskje eller server fra bollen.

Se våre andre oppskrifter på deilig iskrem og sorbet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Enkel vaniljeis

Fremgangsmåte

En veldig enkel og god is som ikke krever mye arbeid. Frys ferdig vaniljesaus natten over. Lag kuler og server med frukt og eventuelt revet sjokolade.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Yoghurt-jordbæris

Yoghurt-jordbæris

Fremgangsmåte

Mos bærene lett og bland dem med melisen. Visp kremfløten og bland den med de andre ingrediensene. Helles i form eller bolle. Settes i fryser 6-7 timer. Ta den ut av fryseren minst 1 time før servering. Pynt eventuelt med noen jordbær ved servering.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barneyoghurtis

Fremgangsmåte

Barna blir henrykt hvis de får Litagois som er hjemmelaget. Stikk en ispinne (fås kjøpt i hobbyforretning) gjennom lokket på yoghurtbegeret før det er åpnet. Sett yoghurten i fryseren til den er frosset (ca. 4 timer). Fjern emballasjen og la barna spise Litagoisen.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Yoghurtsorbet

Fremgangsmåte

Legg yoghurtbegre i fryseren, gjerne fruktyoghurt/Biola. La de ligge 2-3 timer.

Kjør den fryste yoghurten i hurtigmikser/food processor, hver type for seg. Form ismassen til kuler og legg dem i fryseren til de skal serveres.

Anrett i porsjonsglass, pyntet med frukt/bær.

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Nougat og yoghurtis

Fremgangsmåte

Rør sammen yoghurt og melis. Smelt nougaten og bland den i yoghurten. Visp fløten til krem og bland den forsiktig i. Hell blandingen i ismaskin og la de gå ca. 20 minutter eller frys natten over.

Mange lekre desserter finner du her

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Bananis

Fremgangsmåte

Visp fløten til krem, visp egg og sukker til eggedosis. Mos bananene med gaffel. Bland alt forsiktig sammen og kjør blandingen i ismaskin ca. 20 minutter eller frys den natten over. Serveres med varm saus. Kok alle ingrediensene i en kjele til sausen blir litt seig. Hell den over iskuler som er anrettet i porsjonsglass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Hjemmelaget vaniljeparfait

Hjemmelaget vaniljeparfait

Fremgangsmåte

Kok vann og sukker til sukkerlake. Hell den kokende sukkerlaken over eggeplommene og frøene av den delte vaniljestangen og visp til blandingen er kald og fyldig. Visp krem av fløten og bland den i det øvrige. Helles i form og settes i fryseren natten over. Serveres med en bærsaus av like deler blandede sommerbær og sukkerlake.

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marias favorittsmoothie

Fremgangsmåte

Hell yoghurt og juice i mikseren, skjær bananen i skiver og legg den i. Kjør maskinene og ha i de frosne jordbærene. Kjør litt forsiktig til å begynne med, siden full effekt i ca. 1 minutt. Serveres i glass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Kiwismoothie

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Blå fløyel

Blå fløyel
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Solgangsbris

Fremgangsmåte

Bland alt i en mikser og la maskinen gå til det er blandet. Serveres straks i glass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Sure miner

Fremgangsmåte

Bland alt i en mikser og la maskinen gå til alt er blandet. Serveres straks i glass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Smooth Colada

Fremgangsmåte

Bland alt i en mikser og la maskinen gå til alt er blandet. Serveres straks i glass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Skogsbær

Fremgangsmåte

Bland alt i en mikser og la maskinen gå til alt er blandet. Serveres straks i glass.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Smoothie Orange

Smoothie Orange

Fremgangsmåte

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her