Kandidat 2: Bjørn Cameron Alexander

Førstkommende fredag samles Norges mest lovende kokker til kokkekamp. De kjemper ikke bare om tittelen Årets Kokk, men først og fremst om billetten til Lyon for å representere Norge i Bocuse d'Or 2007 - kokkenes OL.
Redaksjonen
14 Februar 2006 - 18:26

Deltaker nr. 2: Bjørn Cameron Alexander
Født: 1974
Arbeidssted: Flavours AS
Fagbrev som kokk i 1995

Bjørn sier om Norsk Kveite og Norsk Kongekrabbe:
Norsk Kveite er med sitt hvite og flotte kjøtt en meget anvendelig fisk som vi kokker setter stor pris på. Den har et utall bruksområder, men pannestekt kveite med litt smør og hvitløk, det slår aldri feil.

Norsk Kongekrabbe har gitt begrepet skalldyr en ny dimensjon. Stekt i rå tilstand, enten i skallet eller renset, smaker himmelsk. Skallet kan man lage fantastisk skalldyrsaus på, hva mer kan man si.

Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

Fremgangsmåte

  1. Rens fennikelen og del den i to. Legg dem i en kjele og fyll på olivenolje så det dekker.
  2. Tilsett skall av en halv sitron og 2 stjerneanis og smak til med salt og pepper. Kok på svak varme til fennikelen er mør helt igjennom.
  3. Kok kalvebrisselen med sjalottløk, litt hvitløk, timian, salt og pepper. Avkjøl og rens for sener og hinner, stek den lett i smør før servering.
  4. Skrell jordskokkene og kok dem møre i melk. Mos til en jevn suppe og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  5. Stek kveiten og anrett den på smørdampede erter. Anrett brissel rundt fisken og hell på den skummende jordskokksuppen.
  6. Stek fennikelen raskt i smør og legg den over fisken.
  7. Pyntes med sort trøffel.

At kveite er en av de beste fiskeråvarene vi har, skjønner du når du har sett disse oppskriftene

Les mer om jordskokk

Visste du dette om kveite?

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Bjørn Cameron Alexander

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Salat "Gourmande" av krydderstekt Norsk Kveite

Salat "Gourmande" av krydderstekt Norsk Kveite

Fremgangsmåte

Vask salaten og skjær den i lange strimler. Skold tomatene og skjær dem i grove biter. Skjær ut avokadokjøttet og del det i like store biter som tomatene. Dryss over salt og pepper og bland ingrediensene forsiktig sammen. Fordel over sorte oliven, revet parmesanost og et halvt egg. Skjær kveitefileten i like store biter, krydre godt og stek ved god varme. Legg de nystekte kveitebitene over salaten.

Sendt inn av Bjørn Cameron Alexander,bidrag til Årets Kokk 2006

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Singapore pepper crab

Singapore pepper crab

Fremgangsmåte

Start med å lage pepper glacing. Karamelliser først sukker og kok ut pannen med soyasaus og søt soyasaus. Tilsett saft fra 1 lime og grovkvernet brent sort pepper.
Surr sjalottløk, hvitløk, ingefær og rød chili forsiktig i pannen til det er mørt. Hell så over soya og pepper sausen.
Kutt kongekrabbelår på langs, og stek i varm panne med nøytral olje. Når krabben begynner å bli ferdig (tar ca 3-5 min) helles pepper og soyasausen over krabben.
Server med lime og et lite dryss av frisk koriander.

Sendt inn av Bjørn Cameron Alexander,bidrag til Årets Kokk 2006

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tempura krabbe med løkringer

Tempura krabbe med løkringer

Fremgangsmåte

Start med å lage tempurarøren. Bland alle ingredienser godt sammen til en smidig røre, ca like tykk som vaffelrøre.
 
Ta den rå krabben ut av skallet og stek den i stekepannen sammen med litt smør og hvitløk. La den så ligge og renne av seg på kjøkken papir.
 
Skjær til vårløk, grønn squash og løk i ringer.
Dyppes i frityrrøre og friteres i rapsolje på ca 170 grader C.
 
Dypp krabben i røre og friter den til slutt.
 
Husk å drysse på litt salt straks etter friteringen. Ikke friter for mye av gangen.
 
Server med dipp etter ønske, samt litt soyasaus.

Sendt inn av Bjørn Cameron Alexander,bidrag til Årets Kokk 2006

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her