Visste du dette om kveite?

Visste du dette om kveite?

Kveite, hellebarn, gudefisk. Kjært barn har mange navn. Lær mer om en av våre aller beste matfisker og få tips og oppskrifter.

Den er en av de største fiskene vi har her til lands og den er ettertraktet for sitt kritthvite kjøtt, fantastiske smak og konsistens.

Kveite til enhver anledning

Kveite (hippoglossus hippoglossus) er den største av alle flyndrefiskene og kan bli 3 m lang og veie inntil 300 kilo. Kveita har grå øyeside og hvit blindside. Som ung finnes den på relativt grunt vann langs kysten, mens store fisker vanligvis lever på 300-2.000 m dyp.

Gytingen foregår på 300-700 m dyp, i dype groper på havbanken langs kysten eller i fjordene. Kveite er svært følsom for beskatning på grunn av at den er stedbunden, vokser langsomt og har sen kjønnsmodning.

Fiske av villkveite er derfor forbudt i perioden 20. desember til 31. mars.

Den hellige fisken

Kveite har en helt spesiell posisjon i norsk kystkultur og historie. Derfor finner du fisken som helleristninger, og den spesielle formen er også gjengitt i funn gjort i gravfunn fra stein- og jernalderen.

Nå får du kveite året rundt

Ingen annen fisk har hatt så mange navn som kveita: Gudefisken, dronningen, hellefisk, skeivkjeft, jomfrua, abbeluna, styving - og - fra russenorskens tid - balduska. Kveita ble også kalt flaket, spjeldet, gamla, flatfesken, lokket, skjerfa, jomfrua og ho sjøll.
 
Den ble betraktet som en legemliggjøring av den kloke, vennlige og blonde guden Balder.

Tradisjonelt har kveite spilt rollen som festmat, det som ble servert ved spesielle anledninger som bryllup og til jul. Fra gammelt av het det seg at mannen i huset måtte sitte på nausttaket og skjemmes hvis han ikke fikk tak i kveite til jul.

Flere morsomme historier om kveite

At kveita ble betraktet som helligdagsmat kom trolig av at den ble sett på som en hellig fisk, den hvite. Hellefisk er derfor en omskrivning av "den hellige fisken".

Se alle våre gode oppskrifter med kveite

Ovnsbakt norsk kveite med sherry og grønnsaker

Fremgangsmåte

Kok potetene på forhånd i lettsaltet vann til de er nesten ferdig. Tørk tomatene i ovn på 100 grader i 30 minutter med salt, litt sukker og pepper.

Øk ovnstemperaturen til 150 grader.

Stek baconet i panne med oljen. Ta det baconet og tørk det på papir.

Krydre og stek kveita på begge sider til den blir gyllen.

Tilsett grønnsakene, timian og smør. Bak dette i ovnen ved 150 grader i ca. 10 minutter.

Tilsett vin, tomater, sherryeddik og kraft. Bak det ferdig i ca. 5 minutter til kveita har en kjernetemperatur ca. 45 grader.

La fisken hvile ca. 5 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med godt brød

Her finner du mange oppskrifter med kveite

De beste oppskriftene med steinsopp

Her finner du Matportalens beskrivelse av åtte sikre matsopper

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen