Krydret ventetid

Mens vi venter på årets ferske lammekjøtt, må vi nøye oss med det nestbeste, nemlig lammepølser, og det i en riktig så varmt krydret versjon. Ingen dårlig erstatning, spesielt ikke når du kan kose deg med en god rødvin til.
Aase E. Jacobsen
04 September 2003 - 13:09

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er ennå litt tidlig for fårikål og annet godt du får ut av en nyslaktet lammeskrott. Men i butikkhyllene finner vi alltid pølser, så vel ferske som spekete, av lammekjøtt eller kvernet sådant slik at du kan lage dine egne boller. Alt dette er ingredienser som på et blunk gir en super rett.  Svært lettlaget inspirert som den er av en rett laget av frosne grønnsaker, også selv om vi velger å gå via friske sådanne. Noe annet er utenkelig og utilgivelig nå midt i den mest bugnende grønnsakshøsten.

Feminint eller med trøkk
Lam i form av fersk eller speket pølse er smakskraftig, fordi slike pølser enten er krydret eller fordi tørket lammekjøtt har mye karakter, også i en slik lun salat som denne. Derfor må vinen - og den skal være rød - ha nok smak, om enn ikke veldig kraftig, for å følge opp. Det viser seg å bli en ganske lett match, også hvis du ikke har altfor mye å rutte med. For billige sørfranske Oléa Signature 2008 (33850) klarer seg ganske så bra mot denne lune men likevel varme salaten. Som navnet antyder en feminin vin med søtlige bær samt kaffe og sjokolade i så vel duft som smak. Veldig bløt og lettdrikkelig med fin friskhet i finishen. En god drikkevin som altså også kan følge en rett som dette.

Det sørlige Frankrike benytter seg av et stort antall ulike druer for sine rødviner men det er likevel fem druer som dominerer grenache, cinsault, mourvèdre, carignan og syrah. I Oléa er det kun de to beste av disse druene, nemlig syrah og grenache som er brukt. Så også i Clos des Baumelles 2001/2002 (20102) som ligger helt sør i Rhône-dalen, nærmere bestemt i vinområdet Côtes de Lubéron, som kan skilte med betydelig mer trøkk enn Oléa.

Clos des Baumelles er en utpreget matvin med gode syrer og fine tanniner og med akkurat nok sødme til å møte krydderet i maten. En vin som er vel så godt rustet til å gjøre en god jobb mot denne retten med inspirasjon fra Nord-Afrikaka og Midt-Østen er selvsagt libanesiske Ch. Ksara Réserve du Couvent 2000/2001 (40137). En meget tiltalende vin med mye større kompleksitet enn de sørfranske, men likevel med klare likhetstrekk for her er det fyldig fruktsødme, krydder- og jordsmonnspreg, gode syrer og tanniner. Innflytelsen i de siste århundrer hva angår druetyper og vinstil i Libanon kommer nettopp fra Sør-Frankrike.

Ksara er imidlertid en ganske moderne libaneser med modning i nye franske eikefat. Langt mer tradisjonell stil finner vi hos legendariske Musar, og deres uforlignelige Hochar Père et Fils 2007 (31868) - og enda så er dette bare nest beste vin fra den kanten. Hochar er perfekt til lam i alle tenkelige krydrete versjoner også denne, og grunnen til at den er så fleksibel er kombinasjonen av bærsødme, topp friskhet og fine tanniner. I tillegg er det en vin du ikke glemmer så lett, som sitter i hjernebarken noen dager. Og da som et varmt godt minne.

Lun couscoussalat med grillet lammepølse

Lun couscoussalat med grillet lammepølse

Fremgangsmåte

  1. Hell kokende vann over safrantrådene eller rør ut den malte gurkemeien.
  2. La stå i 10 minutter.
  3. Tilbered couscousen i henhold til pakkens bruksanvisning og bland i det gule vannet og smør. Hold den varm.
  4. Kok opp vann og la gulrotskivene koke i 1 minutt. Skyll i kaldt vann.
  5. Kutt de soltørkete tomatene i biter. Skjær tomatene i båter og fjern frøene, kutt i terninger. Varm opp olje i en panne og fres løk, hvitløk, pinjekjerner og bladpersille.
  6. Ha oppi tomater, harissasaus og sitronsaft.
  7. Bland i couscousen.
  8. Grill pølsene eller steik dem i varm panne. Skjær i skiver og bland inn i coucousen eller legg dem på toppen. 
  9. Server med grønn salat og godt brød, gjerne pita.

Tips: Harissasausen kan sløyfes - eller økes til det dobbelte for de som liker at det smeller.

Flere retter med couscoussalat 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her