Dagens rett
Laks er selvskreven på 17. mai. Prøv denne

Laks er selvskreven på 17. mai. Prøv denne

Du får også forslag til både forrett og dessert. Dermed har du en fullverdig festmeny. Her er alle oppskriftene du trenger. 
Redaksjonen
10 Mai 2015 - 01:15

Denne lettlagete treretters menyen er perfekt for 17. mai-festen siden mye kan lages på forhånd. 

Flere tips til den store festen finner du her

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Blinis med fenalår, rogn og reker som tapas

Blinis med fenalår, rogn og reker som tapas

Fremgangsmåte

  1. Rør gjæren ut i lunken melk, ca. 37 grader, og tilsett hvetemel. Rør godt. Skill egget, ha eggeplommen og salt i deigen og rør godt.
  2.  La deigen stå til heving i 3-4 timer. Nå skal deigen ha en tyktflytende konsistens. Hvis den er for tykk, kan du tilsette litt melk.
  3. Pisk eggehvite og krem stivt hver for seg. Vend begge deler forsiktig inn i deigen.
  4. Stek runde små pannekaker av røren, 7-8 cm i diameter og omtrent 1 cm tykke, på medium til sterk varme.
  5. Legg blinisene utover et fat eller på tallerkener, og smør en liten teskje rømme på hver.
  6. Lag tre varianter; en med fenalår, en med rogn og finhakket rødløk og en med reker.
  7. Pynt eventuelt med friske urter og sitron.

Flere deilige retter med blinis du på prøve

Tapas er en god løsning for festbordet

Slik skjærer du fenalåret

Klassiske retter til tapas finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ovnsbakt laksefilet med urtesabayonne

Ovnsbakt laksefilet med urtesabayonne

Fremgangsmåte

  1. Skrap fiskeskinnet godt. Skyll og tørk fileten og trekk ut alle småben.
  2. Dryss fileten med salt og la den ligge i ca. 15 min. Skyll saltet av og tørk fileten.
  3. Rør sammen olje og sitronsaft og pensle det over fileten. Dryss på hakkede urter, og legg på sitronskiver.
  4. Legg fisken med skinnsiden ned på et stykke bakepapir på et stekebrett. Bak den midt i ovnen ved 160 grader i ca 25 minutter til den er akkurat gjennomkokt.

Urtesabayonne: 

  1. Visp sammen eggeplommer, salt, sukker, vin og sitronsaft i en glassbolle.
  2. Sett bollen i vannbad (over en kjele med kokende vann) og visp til sabayonnen (sausen) er tykk og luftig.
  3. Ta bollen opp av vannbadet og visp til sabayonnen er kald. Smak om det trengs mer salt og rør inn urter.
  4. Server laksefileten hel med sausen, gode poteter og salat eller kokte grønnsaker.

Lag noen av disse deilige potetrettene til laksen

Tips:
Det er praktisk å bake en hel laksefilet i ovn når det serveres til mange. Oppskriften kan tilpasses etter antall gjester. Beregn ca. 150 g laksefilet per person.

Her finner du mange oppskrifter med laks

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norsk sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vannbakkels med råkrem og bær

Vannbakkels med råkrem og bær

Fremgangsmåte

Vannbakkels:
Del smøret i biter og kok opp i en kjele med vann. Ha i hvetemel og rør godt til alt samler seg til en jevn klump. Ta kjelen av platen når deigen «slipper» kjelen. Avkjøl litt.

Visp sammen og tilsett ett og ett egg. Rør godt mellom hvert egg. Tilsett det siste egget litt etter litt til passe røre. Deigen skal være så tykk at den holder formen.

Sett vannbakkels med skje på bakepapir. Stek ved 200 °C i 20-25 minutter. Ikke åpne ovnsdøra underveis, da faller kakene sammen! Avkjøl på rist.

Råkrem:
Pisk fløten stiv. Pisk eggeplommer og sukker til stiv eggedosis. Bland krem og eggedosis og server råkremen straks. Skal du lage kremen på forhånd, kan du tilsette et par plater gelatin. Da vil kremen holde seg.

Fyll de små vannbakkelsene med råkrem og bær like før servering.

Tips:
Hvis du skal transportere bærene langt, kan det lønne seg å vente med å rense dem og ha på eventuelt melis til like før bruk. Poenget er uansett å velge en blanding av bær du har lyst på og som er i sesong.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her