Nesten gratis

Laks er så billig at den nesten er gratis. Og laks er perfekt til grilling både fordi den aldri blir tørr og fordi den tåler mye smak i marinade og tilbehør, også i vinen som følger den.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2004 - 09:47

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er egentlig litt trist å se at den norske oppdrettslaksen fallbys til stadig lavere priser. Og er nå billigst av alle ferskvarer i fiskedisken. Denne råvaren som så mange franskmenn og italienere holder frem som det mest eksklusive på linje med hummer og gåselever, har en standing her til lands som fiskens Askepott.

Det er imidlertid ikke du og jeg som forbruker som har skylda men oppdrettsnæringen som ikke klarer å regulere produksjonen slik at den følger etterspørselen. Overskudd gir lavere priser, og det får vi bare glede oss over. Spesielt nå når grillsesongen står for døren og all osen velter ut av verandaer og hager. Ingen fisk kan konkurrrere med laks (eller ørret) når det gjelder egnethet og fleksibilitet på grillen. Den er så fet at den ikke tørker ut samtidig som den får en deilig karamellisering i kantene av grillflammen. Dessuten tåler den mye smak i så vel marinade som tilbehør, spesielt vellykket blir asiatisk inspirerte ingredienser. Så her er det bare å begynne eksperimenteringen.

Eller du kan velge vår vri på marinade og tilbehør. Garantert smaksrikt og verken vanskelig eller tidkrevende. Det er det heller ikke å finne egnet drikke til. Selv om vi må holde oss i de lyseste traktene. Hvitt eller rosé er løsningen. Eller øl.

Blant de hvite leter vi etter tropisk frukt og sødme, god men ikke for uttalt syrlighet. Med andre ord en rund og god vin. Og aldri har vel utvalget vært større enn akkurat nå. Årsaken er at mange hvitviner kommer nå i 2003-versjon og dette året ga usedvanlig rund og sødmefylt fruktighet selv i de normalt kjølige områdene.

Derfor passer selv en chablis perfekt til denne retten. Både Louis Moreau Chablis 2013 (32980) og William Fèvre Champs Royaux Chablis 2005 (14187) gjør en god jobb siden begge for tiden strutter av tropisk frukt og det klassiske mineralpreget er godt gjemt.

Litt skarpere i aromaene er en annen klassiker som har fått et unormalt stort innslag av fruktsødme, nemlig den sauvignon blanc-baserte Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) fra Henri Bourgeois. Bare deilig.

Men du behøver slett ikke overskride den magiske hundrelappen for å finne en god partner. Italienske Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) gjør en utmerket jobb siden den også har nytt godt av 2003's ekstreme varme. All sødmen balanseres likevel godt av friskheten i vinen.

Mens du kan glemme rødvin denne gangen, er rosa vin uovertruffen til laks. Årsaken er de søte nesten tropiske bæraromaene som oppstår når drueskallene kun får bidra litt til den endelige vinen. En morsom kombinasjon er rosévin med bobler til denne retten. Spanske Domino de la Vega Rosé, brut (42410) er i sitt ess sammen med laksen.

Går du for noe annet skummende, nemlig øl, kan du glemme standardpilsen, for her må noe mer fylde til for å få det til å passe. La Trappe Blond (34020) (for 33 cl) er et klosterøl vi stadig kommer tilbake til i denne spalten og det er ikke uten grunn for dette ølet passer til en lang rekke anledninger, og spesielt velegnet er det til litt krydrete retter med fisk eller lyst kjøtt.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Grillet marinert laks med hvitløkmos på en seng av ovnsbakt revet gulrot

Grillet marinert laks med hvitløkmos på en seng av ovnsbakt revet gulrot

Fremgangsmåte

Del laksefileten i to biter. Bland marinaden og legg fisken oppi. La den ligge i minst en time mens du lager tilbehøret. Ta ut av marinaden. Ta vare på marinaden som kokes inn til ca halvparten (den skal begynne å tykne) like før servering.

Tørk av og grill på varm grill (eller i steikepanne) et par minutter på hver side. Hold varm frem til servering.

Ovnsbakt revet gulrot:
Riv gulrøttene grovt. Legg i en ildfast form. Dryss over sukker, sitronsaft og olje. La stå i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.
 
Hvitløkmos:
Skrell hvitløkfeddene. Kok opp vann og fedd i en kjele. Gjenta tre ganger. Den fjerde gangen lar du feddene koke i ti minutter til de er helt møre. Ha i en bolle og mos med stavmikser sammen med sitronsaft og olje. Smak til med salt.
 

Anretting:  Fordel den ovnsbakt gulrot på to tallerkener. Legg laksebitene oppå. Legg en stor teskje hvitløkmos oppå toppen. Pynt med koriander. Hell sausen rundt i en tynn stripe. Server med kokt ris, nudler eller brød.

(Obs! bildet stemmer ikke helt overens med oppskriften)

Her finner du gode oppskrifter på sjømat på grillen

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

Mariner selv med disse gode marinadene

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her