Nesten gratis

Laks er så billig at den nesten er gratis. Og laks er perfekt til grilling både fordi den aldri blir tørr og fordi den tåler mye smak i marinade og tilbehør, også i vinen som følger den.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2004 - 10:47

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Det er egentlig litt trist å se at den norske oppdrettslaksen fallbys til stadig lavere priser. Og er nå billigst av alle ferskvarer i fiskedisken. Denne råvaren som så mange franskmenn og italienere holder frem som det mest eksklusive på linje med hummer og gåselever, har en standing her til lands som fiskens Askepott.

Det er imidlertid ikke du og jeg som forbruker som har skylda men oppdrettsnæringen som ikke klarer å regulere produksjonen slik at den følger etterspørselen. Overskudd gir lavere priser, og det får vi bare glede oss over. Spesielt nå når grillsesongen står for døren og all osen velter ut av verandaer og hager. Ingen fisk kan konkurrrere med laks (eller ørret) når det gjelder egnethet og fleksibilitet på grillen. Den er så fet at den ikke tørker ut samtidig som den får en deilig karamellisering i kantene av grillflammen. Dessuten tåler den mye smak i så vel marinade som tilbehør, spesielt vellykket blir asiatisk inspirerte ingredienser. Så her er det bare å begynne eksperimenteringen.

Eller du kan velge vår vri på marinade og tilbehør. Garantert smaksrikt og verken vanskelig eller tidkrevende. Det er det heller ikke å finne egnet drikke til. Selv om vi må holde oss i de lyseste traktene. Hvitt eller rosé er løsningen. Eller øl.

Blant de hvite leter vi etter tropisk frukt og sødme, god men ikke for uttalt syrlighet. Med andre ord en rund og god vin. Og aldri har vel utvalget vært større enn akkurat nå. Årsaken er at mange hvitviner kommer nå i 2003-versjon og dette året ga usedvanlig rund og sødmefylt fruktighet selv i de normalt kjølige områdene.

Derfor passer selv en chablis perfekt til denne retten. Både Louis Moreau Chablis 2013 (32980) og William Fèvre Champs Royaux Chablis 2005 (14187) gjør en god jobb siden begge for tiden strutter av tropisk frukt og det klassiske mineralpreget er godt gjemt.

Litt skarpere i aromaene er en annen klassiker som har fått et unormalt stort innslag av fruktsødme, nemlig den sauvignon blanc-baserte Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) fra Henri Bourgeois. Bare deilig.

Men du behøver slett ikke overskride den magiske hundrelappen for å finne en god partner. Italienske Cavalchina Bianco di Custoza 2014 (13795) gjør en utmerket jobb siden den også har nytt godt av 2003's ekstreme varme. All sødmen balanseres likevel godt av friskheten i vinen.

Mens du kan glemme rødvin denne gangen, er rosa vin uovertruffen til laks. Årsaken er de søte nesten tropiske bæraromaene som oppstår når drueskallene kun får bidra litt til den endelige vinen. En morsom kombinasjon er rosévin med bobler til denne retten. Spanske Domino de la Vega Rosé, brut (42410) er i sitt ess sammen med laksen.

Går du for noe annet skummende, nemlig øl, kan du glemme standardpilsen, for her må noe mer fylde til for å få det til å passe. La Trappe Blond (34020) (for 33 cl) er et klosterøl vi stadig kommer tilbake til i denne spalten og det er ikke uten grunn for dette ølet passer til en lang rekke anledninger, og spesielt velegnet er det til litt krydrete retter med fisk eller lyst kjøtt.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Grillet marinert laks med hvitløkmos på en seng av ovnsbakt revet gulrot

Grillet marinert laks med hvitløkmos på en seng av ovnsbakt revet gulrot

Fremgangsmåte

Del laksefileten i to biter. Bland marinaden og legg fisken oppi. La den ligge i minst en time mens du lager tilbehøret. Ta ut av marinaden. Ta vare på marinaden som kokes inn til ca halvparten (den skal begynne å tykne) like før servering.

Tørk av og grill på varm grill (eller i steikepanne) et par minutter på hver side. Hold varm frem til servering.

Ovnsbakt revet gulrot:
Riv gulrøttene grovt. Legg i en ildfast form. Dryss over sukker, sitronsaft og olje. La stå i ovnen ved 180 grader i 20 minutter.
 
Hvitløkmos:
Skrell hvitløkfeddene. Kok opp vann og fedd i en kjele. Gjenta tre ganger. Den fjerde gangen lar du feddene koke i ti minutter til de er helt møre. Ha i en bolle og mos med stavmikser sammen med sitronsaft og olje. Smak til med salt.
 

Anretting:  Fordel den ovnsbakt gulrot på to tallerkener. Legg laksebitene oppå. Legg en stor teskje hvitløkmos oppå toppen. Pynt med koriander. Hell sausen rundt i en tynn stripe. Server med kokt ris, nudler eller brød.

(Obs! bildet stemmer ikke helt overens med oppskriften)

Her finner du gode oppskrifter på sjømat på grillen

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

Mariner selv med disse gode marinadene

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her