Dagens rett

Oksefilet med saus Bourgogne, pastinakkrem og glasert løk

Denne lørdagen på tampen av november minner oss om at julestresset straks setter i gang. For det er hevet over en hver tvil at så fort vi kommer inn i desember så melder tidsnøden seg. Da er det selvsagt ekstra hyggelig å kose seg med et deilig kjøttmåltid.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Oksefilet med saus Bourgogne, pastinakkrem og glasert løk

Fremgangsmåte

Renskjær oksefileten. Skjær lardo i tynne strimler og legg dem i fryseren slik at de blir faste og klare til å spekke oksefilet med.

Bruk en spekknål, fest lardoen godt og dra den gjennom kjøttet. Før steking tempereres kjøttet på kjøkkenbenken noen timer.

Brenn av sort pepper i tørr stekepanne. Grovknus pepperen under avkjølingen. Krydre fileten med pepper. Bland sammen salt og rosmarin og dryss/gni dette på fileten.

Forvarm stekepanne og stek fileten ved god varme rundt på alle sider.
Legg så fileten på en rist, med en langpanne under og bak fileten ved 160 grader i ca 20 minutter.

La kjøttet hvile noen minutter og stikk så inn et steketermometer og sjekk temperaturen. Kjøttet skal ha mellom 55 og 58 grader for medium stekt filet.

OBS! Det er bedre å sjekke temperaturen en gang for mye enn en gang for lite. Det som er viktig at fileten har fått hvilt seg mellom hver gang du setter i steketermometeret slik at ikke all kjøttkraft renner ut når stikker i kjøttet. Dette er spesielt viktig når en skjærer kjøttet. Kjøttet må hvile nesten like lang tid som det har stekt, da blir kjøttet saftigst.

Saus Bourgogne:
Kutt oksebryst i mindre stykker. Skrell og kutt grønnsaker i grove biter,

Stek kjøttet på sterk varme så det blir raskt godt brunt. Tilsett bacon og grønnsaker og stek til alt har en fin og gyllen farge.

Tilsett rødvin og kok dette helt ned til sirup, tilsett vann eller kraft. Kok opp igjen, skru ned til medium varme, skum av og la dette småkoke i ca 2 timer.

Sil av og rør inn kaldt smør skåret i små treninger. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Pastinakk-krem:
Skrell og del pastinakken i mindre biter. Kok den mør i vann og tilsett salt.

Sil av vannet og mos pastinakken i foodprosessor. Under mosingen tilsettes smør og fløte. Kjøres til en glatt krem.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Glasert løk:
Skrell og forvell løken. Hold den varm.

Ha sitronsaften i en kjele og kok ned til halv mengde. Rør inn kaldt smør og smak til.

Rett før servering tilsettes varm nykokt løk. Vend godt om.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs nye tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Forsiden akkurat nå

Til toppen