Denne retten er perfekt for grillsesongen, bÄde den som skjer innendÞrs og utendÞrs, men uten at det blir helt sommerlig av den grunn. VÄrens grÞnnsaker lar vi ligge en stund til og utnytter heller fjorÄrets californiske varme og sÞdme som er magasinert i de tÞrkete sviskene.
Mer enn dessert
Ikke den mest spennende ingrediensen kanskje, i dag som vi oppdager nye frukter og grÞnnsaker hver gang vi gÄr i butikken. Men sviskene fortjener ny oppmerksomhet i kjÞkkenet. Alle (voksne) husker barndommens sÞndagsmiddager med svinesteik og svisketilbehÞr. Eller sviskekompott til dessert.
Nok eleganse
Men svisker er mye mer enn det. Vi glemmer derfor tradisjonene for et Þyeblikk og henter fram juleribba, fyller den svisker og marinerer den i andre godsaker. Og kaller du det hele spare ribs, fÄr du til og med den mest innbitte ribbehater til Ä smile fornÞyd.
Siden konseptet er mer amerikansk enn europeisk, starter vi jakten etter drikkefĂžlge i USA, nĂŠrmere bestemt vestkysten.
Mye sĂždme
Og jammen har vi flaks, for Beringer Cabernet Sauvignon 2012 (15412)viser seg Ä vÊre helt perfekt til denne sÞdmerike retten. Her er det mengder av sÞte, men ikke overmodne solbÊr som er godt mikset med litt eik i sÄ vel duft som smak. En vin som vil falle i smak hos de fleste rundt bordet.
Myk og innsmigrende
Amerikansk vin identifiseres vel sÄ mye med zinfandel som cabernet sauvignon. Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2011 (10595)er en veldig god representant for arten. Fyldig myk og innsmigrende og perfekt til grillretter med sÞdme.
Regionalkarakter
Grillviner finner vi dessuten mengder av i Languedoc, SÞr-Frankrike. SÊrlig nÄr prisen er utslagsgivende er dette stedet Ä lete. Le Mas de Robert Vic 2013 (45916) fra SÞr-Frankrike gjÞr ogsÄ en utmerket jobb overfor maten.
Mer saftig enn rund
Moderne rÞdviner fra Portugal konkurrerer med sÄ vel sÞritalienske og sÞrfranske viner nÄr vi er pÄ jakt etter robuste viner med nok sÞdme til Ä ta bÄde krydrete sauser som denne med mango. Niepoort Fabelaktig Douro 2013 (45269)signert av Portugals beste produsenter, men er deres enkleste vin. Den har nok mykhet og saftighet til Ä passe maten veldig godt.
Skrell mangoen og skjĂŠr kjĂžttet i terninger. Kok opp juicen, ha i mangokjĂžttet og la trekke ved svak varme noen minutter.
KjĂžr i foodprocessor sammen med sitronsaft og soyasaus eller soppkonsentrat. Smak til med salt og pepper.
Serveres lun og med et godt dryss av finhakket koriander.
Del opp tynnribben til spareribs hvilket vil si at du skjÊrer mellom pÄ langs mellom hvert ribbein. Stikk hull i ribbestykkene, to pr bit og putt en sviske inn i hvert hull.
Varm opp honningen slik at den blir flytende. RÞr noen drÄper varmt vann sammen med sennep, soyasaus/soppkonsentrat, balsamico, sitronsaft, ingefÊr, salt og pepper i honningen.
Legg ribbestykkene i et ildfast fat med bensiden opp og pensle med honningsausen.
La marinere i en halvtime fĂžr du plasserer formen midt i ovnen som er forvarmet til 175 grader. Dekk med aluminiumsfolie.
Ta formen ut etter 45 minutter, snu ribbestykkene og pensle den andre siden med sausen. La den steke 45 minutter til uten folie. KjÞttet er ferdigstekt nÄr det lÞsner lett fra benet. Men pass pÄ sÄ ikke det blir brent.
Server med rÄstekte eller bakte poteter, dampet broccoli eller en salat samt mangosausen.
Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.
At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.
At norske vinkart er i verdensklasse, er slÄtt fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.