Raske paier

Slunkent i lommeboka etter både jul og strømregning? Fortvil ikke, knepet er bare å finne noe å bruke restene på. Vi gir deg gode råd, og da kan du kanskje spandere på deg litt godt i glasset også?

En grei måte å få brukt opp rester på er å ha lage grateng eller pai som i våre dager på en måte blitt arvtageren til gratengen. I den bruker vi opp rester enten av kjøtt, fisk eller grønnsaker. En paibunn kan fylles med det meste. Paibunn kan lages i god tid slik at bare fyllet has i rett før steking og retten serveres.

Egg og melk eller fløterester finnes hos de fleste og også rester av en ostebit. Med litt grønnsaker og sopp som bør bli brukt kan det bli en herlig pai. Pai er rask å lage og er lett å lage store porsjoner av slik at det kan bli god mat til mange. Smaker godt gjør det uansett hvilke variant du velger. Til de salte paiene smaker det ofte godt med en salat. Kanskje finnes det frukt og nøtter igjen etter jula som kan bli en herlig dessertpai også?

Laksepai

Fremgangsmåte

En utrolig mettende og god pai med laks og poteter. Bruk fersk eller frossen laks, og/eller rester av røkt laks.

Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i food processorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt og deigen samlet. Eller smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet. Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter.  Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.

Skjær laksen  i tynne skiver, det samme med potetene og løken. Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag. Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.

Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca 1 time for hele paien.

Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.

Urte- og pepperrotsaus:
Bland alle ingrediensene, ikke rør for mye. La sausen stå og trekke litt før servering.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nøttepai

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Paibunn
100 g
Fyll
50 g
1 ss
1 ss
1 ss

Fremgangsmåte

Har du noen nøtter du vil kvitte deg med, enten hasselnøtter eller en blanding, smaker de godt i en pai.

Mål opp mel og sukker i bollen til en food processor. Tilsett kjøleskapskaldt smør i biter. La maskinen gå noen sekunder til alt er blandet. Eller ha alt i en bolle og smuldre smøret eller finfordel det med en gaffel til en grynete masse.

Ha deigen på bordet og arbeid den sammen. La deigen hvile kjølig ca. 30 minutter. Kjevle deigen ca. ½ cm tykk og ha den i formen, eller trykk deigen ut direkte i formen. Prikk deigbunnen med en gaffel og forstek paiskallet.

Rist nøttene i en langpanne i ovnen eller i en stekepanne. Pass på slik at de ikke blir brent. Avkjøles noe før de gnis til skallet løsner, gjerne i et kjøkkenhåndklede.

Bland alle ingrediensene til fyllet, bortsett fra nøttene, i en kjele. La det småkokelitt  under omrøring. Ha i nøttene. Hell fyllet i paiskallet og stek ytterligere 8-10 minutter til den er ferdig. Avkjøl paien. Server den gjerne med vispet krem til.

Stekes i paiform: 22 cm i diameter eller rektangel 15x20 cm. I stekeovnen: 225 °C, forsteking 10 minutter. Med fyll, 8-10 minutter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Quiche Lorraine

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Paideig
1 stk
Fyll
3 stk
1 stk
¾ dl crème fraîche (lettmelk hvis du er på slanker'n)

Fremgangsmåte

Paideig:
Smuldre smør i melet, ha i salt og legg det på bakebordet eller i en bakebolle. Lag en grop i midten. Ha egget oppi gropen og begynn å arbeide dette sammen til en fast og glatt deig. Form den til en ball, pakk den inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst et par timer.
 
 

Ta den ut og kjevle den til en rund leiv med en tykkelse på 2-3 mm og en diameter på minst 30 cm hvis paiformen er på 22-24 cm. Smør formen og legg leiven oppi. Skjær bort overflødig deig. Prikk med en gaffel og forstek ved 200 grader i 10 minutter.

Fyll:
Skjær baconet i terninger eller strimler. Stek det nesten sprøtt i pannen. Legg det på kjøkkenpapir for at overflødig fett skal dryppe av. Pisk eggene og bland i crème fraiche. Smak til med pepper og muskat.
 

Fordel baconet over paibunnen og dryss over reven ost. Hell over eggeblandingen og stek i ovnen i 25 minutter ved 200 grader. Server nystekt med salat og godt brød. Skulle det bli rester av paien, smaker den like godt dagen etter.

PS! Du kan godt erstatte bacon med røykt laks.

Vi har enda flere supre oppskrifter på pai

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Husets grønnsakspai

Fremgangsmåte

Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.

Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostepai med salat

Fremgangsmåte

Paiform, gjerne med løs kant, 22 - 24 cm i diameter.
I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter forsteking, og ytterligere 20 minutter for hele paien.

Bland smør og mel, gjerne i food processor, til en grynet masse. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Trykk deigen ut i en form, prikk den med gaffel og la den stå og hvile i kjøleskap ca. 30 minutter.
Forstek paiskallet ca. 10 minutter. Visp sammen egg, melk, ost, salt og pepper. Hell osteblandingen i paiskallet og stek paien ferdig, ca. 20 miutter.

Bland ingrediensene til dressingen, vann, eddik og olje sammen med salt og pepper.

Rens og skjær paprikaen i strimler, sellerien i biter, og finsnitt vårløken. Del tomatene i to. Grovstrimle salaten og strø den på paien, den kan serveres lun eller kald. Legg det andre oppå og drypp dressingen over. Rull sammen skinkeskivene og legg dem på oppå salaten rett før servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen