Mat
Raspeball er real vinterkost

Raspeball er real vinterkost

Norsk cowboymat kan vestlendingens favorittspise raspeball med vossakorv og salt fårekjøtt kalles. Men hva drikker vi til mat med en slik utpreget karakter?
15 Januar 2013 - 16:43

Selv om en norsk kugutt aldri ville finne på å drikke noe annet enn øl til slik tradisjonsmat, og i hvert fall ikke rødvin, viser det seg at nettopp det er en god kombinasjon.

Smått er godt

På Vestlandet er raspeballen like hyppig gjest på middagsbordet som kjøttkakene er det i Øst-Norge. Torsdag er den store raspeballdagen. Og har du ikke prøvd deg på de faste og saftige potetballene, har du noe til gode.

For dette er ekte norsk tradisjonsmat, som i motsetning til mye annet i den kategorien, er uendelig raskt å lage. Du kan selvsagt «juksa litt» og lage poseballer, men det er så enkelt å få til at det bør bli nødløsningen. Og særlig hvis du har en foodprocessor. Da er det gjort på et øyeblikk.

Du trenger heller ikke ha salt, røykt kokt fårekjøtt som tilbehør. Du kommer langt på vei med vossakorven som er laget av blant annet smakskraftig får. Den beste vossakorven, den som er produsert av de små pølsemakerbedriftene, får du i spesialbutikkene, men Gildes er OK. Et krav til vossakorven er at den må ha mye smak for å balansere sødmen i kålrotstuingen.

Kraftig drikke

Det mest opplagte er selvsagt å servere øl til slik føde. Og øl drikker vi mer enn gjerne til. Men det må være litt mer fylde og smak enn hverdagspilsen.

Vi prøver oss derfor på en bayer som jo er mørk og sødmefylt, en annen type mørkt øl, en kraftig pilstype og et sterkøl, som de eldste av oss husker som eksport eller «en lys en», fra tiden før sterkølet ble overført til polet.

Macks Bayer er dagligvareøl og først på teppet. En rund og maltpreget bayer som er litt for bløt.

Det gir oss assosiasjoner til veldig fyldig vørterøl, og mangler derfor noe friskhet, særlig overfor maten, som jo mangler akkurat dette elementet.

Da er Ringnes Extra Gold (12248), mer i riktig retning. Her er det også humle i smaksbildet som er rikt, men likevel friskt og godt med balansert bitterhet i slutten. Et godt matøl og perfekt til maten.

Siste øl ut er Hansa Sterkøl (13850) (for 50 cl) som på lik linje med forrige øl også har 6,5 prosent alkohol. Duften domineres av humle, smaken er søtlig, rund og fyldig.

Et øl som krever mat, og helst av det salte slaget. Til en raspeballmiddag med vossakorv fra supern blir ølet for søtt, men når du trår til med full pakke, finner dette ølet seg til rette. Og så er det jo fra Vestlandet, da.

Skal det være en skarp en ved siden av, er Gammel Reserve (12304) en god kandidat.

Mer kraft er det i Gilde God Gamal Smaladram (34245) som jo er skapt for kraftig sauekjøtt.

Hva med vin?

Selv om det er som å banne i kjerka for noen, altså å drikke vin til raspeballer, så lar vi det ikke være uprøvd. Og med god grunn, for vinen bringer alltid med seg syre inn i bildet, og det trenger vi her.

Vi leter etter en frisk rødvin med godt bærpreg og bløte tanniner og starter med en Côtes-du-Rhône Villages fra den relativt store, men absolutt kvalitetsorienterte, produsenten Jaboulet, Jaboulet Beaumes de Venise Le Paradou 2011 (20357).

Dette er en svært god allround matvin med godt og friskt bær- og krydderpreg. Behagelig og fyldig tvers gjennom. Og helt topp til maten.

Sør-Italia byr ofte på friske viner med rundt preg av modne bær. En kombinasjon som kan fungere godt mot denne type mat. Og særlig hvis kjøttet er salt og godt røykt. Canaletto Primitivo 2009 (13754) er saftig vin med mye bærsødme men likevel god friskhet. Den er et fint valg hvis du liker viner med god sødme.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Ønsker å bestille flere produkter, kan det være lurt å starte med et søk i Apéritifs polliste

Raspeball

Raspeball

Fremgangsmåte

  1. Kok opp rikelig med kraft eller buljong i en stor kjele.
  2. Riv potetene og bland dem med resten av ingrediensene til en raspeballdeig. Form små baller.
  3. La dem trekke i 25-30 minutter i kraften/buljongen. OBS! Ikke fosskok!

Vanlig tilbehør til raspeball er salt og røykt fårekjøtt, vossakorv og kålrotstappe.

Her er oppskriften på lettsaltet lammekjøtt med kålrot og raspeball

Det er superenkelt å lage kålrotstappe

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her