Det er få retter som faller like mye i smak som en saftig skinkestek med sprø svor og godt tilbehør.
Pass bare på å la steke hvile i minst 20 minutter før du skjærer den opp i skiver slik at den beholder all sin saftighet.
Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
Klassisk skinkestek med surkål, epler og svisker
Fremgangsmåte
Rens løk og del den i store båter. Skrell gulrot og del i store biter. Legg grønnsakene i en ildfast form.
Ta av strømpen på skinkesteken. Bruk en skarp kniv (gjerne en tapetkniv) og rut svoren.
Gni steken inn med salt og pepper og legg den på grønnsakene i den ildfaste formen. Stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av steken. Dekk formen med aluminiumsfolie.
Hell 5 dl kokende vann i formen og sett den inn i forvarmet ovn på 230 grader. Damp steken i ca. 45 minutter.
Skru temperaturen ned til 175 grader og stek videre. Steken er ferdig når steketermometeret viser 72 grader i kjernetemperatur, dette tar 1,5 - 2 timer avhengig av stekens størrelse.
Bruk eventuelt ovnens grillfunksjon for å få en sprø svor mot slutten av steketiden. La steken hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
Skyll og rens tyttebær. Legg dem i en bolle sammen med sukker og la det stå noen minutter. Rør godt til sukkeret er oppløst.
Del eplene i båter. Stek dem sammen med svisker i en stekepanne med smør.
Steken har en deilig sprø svor og du kan nå skjære den opp i skiver.
Server med hjemmelaget surkål , epler, svisker, sjysaus og rørte tyttebær. Kokt potet passer bra til denne klassiske retten.
Flere deilige retter med skinkestek
Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Maptrat.no
Foto: Matprat/Studio Dreyer-Hensley
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 Poeng
BFM Abbaye de Saint Bon-Chien 2016
Sveits
Volum: 0.750 Pris: 259,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Gilde Juleaquavit 2019
Norge
Volum: 0.700 Pris: 399,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Marc Kreydenweiss Clos du Val d'Éléon 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 254,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dinavolino 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 249,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Ch. Thivin Les Sept Vignes Côtes de Brouilly 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 223,90 Bestillingsutvalget
Hjemmelaget surkål
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Finsnitt kål og del eplene i båter.
Legg kål, eplebåter, salt og karve lagvis i en kjele. Hell på kraft.
Kok opp og la alt trekke i ca. 45 minutter. Rør godt underveis.
Smak til med eddik og sukker.
Perfekt tilbehør til pølser, eisbein, skinkestek og julens retter.
Her finner du retter som surkål passer perfekt til
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Studio Dreyer-Hensley
Enkel sjysaus med pepper
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag saus (følg bruksanvisning på posen), eller bruk en god hjemmelaget sjysaus .
Tilsett sjalottløk i tynne båter (evt. stekt lett på forhånd), rød og grønn pepper.
Flere gode sauser finner du her
Her får du vært så praktiske kokketips
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Studio Dreyer-Hensley