Godbiter i pollisten
Slik smaker årets beaujolais nouveau
Foto: (Lumia Imaging SDK)

Slik smaker årets beaujolais nouveau

10 av de til sammen 15 helt ferske vinene som er klare for salg på polet i morgen tidlig er testet. Se resultatene her.
Aase E. Jacobsen
20 November 2016 - 15:20

Drøyt 13.000 flasker av årets vin er på plass i polhyllene i morgen tidlig.

Her er oversikten over hvilke polutsalg som har kjøpt inn hvilke beaujolais nouveau-er

Den tredje torsdagen i november er etter tradisjonen salgstart for beaujolais nouveau - en tradisjon som nå er inne i sitt 65. år. 

Her er alle 10 som er testet. Foto: Lumia Imaging SDK

 

Det var på hengende håret at det ble vin i år, for med to uker senere høst enn «normalt», ble det i år veldig kort tid for både vinmakere og transportører. 

Årets høst er nesten like sen som rekorden i 2013 eller 2008, men likevel annerledes. Bakgrunnen for forsinkelsen er de mange utfordringene området, i likhet resten av Burgund, hadde i begynnelsen av vekstsyklusen med fatale runder med frost og hagl. Juli og august kompenserte og en «Indian summer» i september og oktober gjorde resten. 

Beste noensinne

Resultatet er viner med kjøttfull frukt, kirsebær og annen mørkere frukt, sødmefylt, men balanserte, ikke veldig høy syre, men tilstrekkelig friskhet. Noen av vinene virker litt uferdige, hvilket er å forvente med en sen innhøstning, mens andre ikke avslører mangel på tid i flaske like lett.  

Jean Paul Bruns Beaujolais Nouveau L'Ancien Vieilles Vignes 2016 er den beste beaujolais nouveau jeg noensinne har smakt. Husk å servere den i burgundglass og la den gjerne få en runde i en karaffel først. 

Sannsynligheten for at 2016 blir et godt år for den vanlige beaujolaisen vi får servert fra neste år og utover, er stor. Kanskje ikke de aller mest strukturerte, men like fullt viner med mye sjarm. Og når beaujolais viser seg fra denne siden, smaker den veldig godt til hvit fisk (vi kan allerede glede oss til skreisesongen) og asiatisk mat. 

NB Siden alt av beaujolais nouveau er i tilleggsutvalget, kan vinene ikke bestilles på vanlig måte. Derfor står de som utsolgt i vår polliste. Sjekk her hvilke polutsalg som har vin i hyllene fra torsdag denne uke. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen
Bar
Haipai i Oslo

Øst møter vest i glasset – og på tallerkenen

Haipai er inspirert av 1920-tallets Shanghai da «øst møtte vest». Men referansen er også gyldig for det faktum at Torggata Botaniske har ekspandert til Frogner. Og det med helt unike smakskombinasjoner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking: 8. februar i Oslo

Bli med på en 8-viners reise gjennom det moderne, fruktige Spania

Spanske viner er ikke lenger som før. Bli kjent med anførerne av det nye, ueikede Spania gjennom 8 herlige "nær druen"-opplevelser

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her